DĚTSKÉ ENCYKLOPEDIE Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola POHÁDKA,Zábřeh ČESKÁ REPUBLIKA „PROSTŘEDÍ,VE KTERÉM ŽIJEME“
Advertisements

Příklady citací v textu
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Počátky novodobého českého básnictví a novinářství Mgr
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_190.
Název:VY_32_INOVACE_PR7_03 Strunatci – vyšší živočichové
Další památky literatury doby husitské Mgr. Ludmila Růžičková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pří_059_Rozmanitost přírody _Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
SLUNEČNÍ TEPLO A SVĚTLO
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ICT ČJ 5.ročník Význam slov IV.
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
Škola Střední průmyslová škola Zlín
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_3D.9.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Získávání a zpracování informací
Helena Zmatlíková ( – ) autor: Kateřina Marková.
SLUNEČNÍ TEPLO A SVĚTLO
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02.
Už zase skáču přes kaluže
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2010 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Dahl, Roald: Matylda. Vyd. 1. Praha : Knižní klub,
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
BAJKY …když zvířata jednají jako lidé
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Botanická zahrada Dalovice Virtuální procházka reálným areálem.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VY_52_inovace_PRV.5.15 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
Rozmanitost přírody Živá příroda, podmínky života na Zemi
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
WWW – hypertextový informační systém
Autor: Bc. Eva Doležalová
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ENCYKLOPEDIE Dominika Javůrková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Lípa srdčitá Rozmanitost přírody. Lípa srdčitá Rozmanitost přírody.
Kapradiny 6. třída Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Život na louce – Včely TÝDEN U PŘEDŠKOLÁKŮ
Spisovatelé dětské literatury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_13_LITERATURA PRO DĚTI_ENCYKLOPEDIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_inovace 1_34
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
SEMENNÉ ROSTLINY PŘÍRODOPIS 7.
Transkript prezentace:

DĚTSKÉ ENCYKLOPEDIE Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. DĚTSKÉ ENCYKLOPEDIE Zuzana Dlabolová

Obsah Ilustrovaná encyklopedie pro děti (Březinová, 2004) Obrázková encyklopedie pro nejmenší (Březinová, 2003) Encyklopedie nové generace (Bleuzenová, 2005) Velký dětský lexikon (Kopp, 2008) Žáčkova encyklopedie pro žáčky (Žáček, 2002) Použité zdroje

1. Ilustrovaná encyklopedie pro děti (Březinová, 2004) „Když brzy z jara rozkvetou vlhké stráně, břehy potoků a příkopy cest, vypadá to, jako by tam slunce vysypalo své maličké děti. Tolik zářivě žlutých květů se tam rozvilo! To rozkvetl podběl. Květem připomíná malou pampelišku, lodyhu má šupinatou a lehce chlupatou. Listy jsou velké a okrouhlé, ale objevují se až po odkvětu.“ (Březinová, 2004, s. 143) (1)

Encyklopedie obsahuje abecedně seřazené pojmy, které jsou jasně, stručně a poutavě vysvětleny. Každý pojem je vysvětlen v krátkém odstavci. Všechny jednotlivé odstavce tvoří dohromady příběh. Každý pojem je velmi hezky ilustrován, což přispívá k atraktivnosti díla. Děti (žáci) mohou získat spoustu informací o okolním světě, dále informace ze zeměpisu, z historie a různé zajímavosti z přírody. (Březinová, 2004) Téměř na samém konci knihy děti mohou najít kapitoly: Sluneční soustava, Meteorologické jevy, Lidské tělo, Státní správa, Řeky-hory-stavby, Dopravní prostředky a Hudební nástroje.

(2)

2. Obrázková encyklopedie pro nejmenší (Březinová, 2003) Flétna „Je to píšťala, ale ne ledajaká. Umí vyloudit řadu tónů. A snadno, to nás láká. Flétna má na svém těle osm dírek, sedm nahoře a jednu dole. Když je utěsníme bříšky prstů, vydají jiný tón, než když jsou dírky otevřené. Flétna ale jen tak sama nehraje. Potřebuje k tomu vítr, aspoň trochu, proto jí půjčíme kousek svého dechu.“ (Březinová, 2003, s. 31) (3)

Jedná se o původní českou encyklopedii Jedná se o původní českou encyklopedii. Kniha je určená dětem již od 5 let, což je patrné z ilustrací, velikosti písma a z textu. Vysvětlované pojmy a termíny jsou seřazené abecedně vždy s výstižnou a poutavou ilustrací. Děti (čtenáři) si mohou ověřit a zároveň upevnit získané vědomosti při plnění úkolů či zodpovídání otázek, které jsou na každé dvojstraně. (Březinová, 2003)

(4)

3. Encyklopedie nové generace (Bleuzenová, 2005) „Lidé a opice mají společné předky. Tito předci se před 6 nebo 7 miliony let rozdělili na dvě skupiny – na potomky opic a potomky lidí. První zástupci potomků lidí se ještě podobali velkým opicím. Vyvíjeli se velmi pomalu a prošli mnoha obdobími, než se z nich stali lidé jako my.“ Bleuzenová, 2005, s. 112) (5)

Encyklopedie je rozdělená do 4 oblastí, každá oblast se dále dělí na kapitoly: To je ale prostor! (Astronomie, Země) To je ale život! (Rostliny, Zvířata, Lidské tělo) To jsou ale dějiny! (Dějiny, Dnešní svět) To jsou ale šikulové! (Umění, Věda a techniky) (Bleuzenová, 2005) Kniha je spíše pro starší čtenáře - písmo je malé a různě veliké, což přispívá k nepřehlednosti. Text je poutavě ilustrován. Kniha kromě textu a ilustrací obsahuje vtipné historky, pohádky, verše a především Malého zpravodaje encyklopedie, který představuje dvojlist z novin, kde se čtenáři dozví zajímavé informace navíc.

(6)

4. Velký dětský lexikon (Kopp, 2008) „Náčelník je volený nebo dědičný nejvyšší představitel skupiny lidí, obvykle rodu nebo kmene. Má řadu povinností společenských, hospodářských, obřadních a vojenských. Funkce náčelníka se udržela u indiánských a dodnes u některých afrických kmenů.“ (Kopp, 2008, s. 160) (7)

Lexikon obsahuje abecedně seřazené pojmy, které jsou podrobněji vysvětleny. Encyklopedie je určená starším čtenářům – písmo je malé a v knize jsou i náročnější termíny. Kniha obsahuje ilustrace, ale především reálné fotografie. Dále lze v díle najít rčení a různé kuriozity týkající se daného vysvětlovaného pojmu.

(8)

5. Žáčkova encyklopedie pro žáčky (Žáček, 2002) „Úctu cítíme k lidem čestným a statečným. Vážíme si těch, kteří něco mimořádného dokázali, kteří nás obohatili svým talentem a moudrostí.“ (Žáček, 2002, s. 180) „Tulipán a tulipaní celý den se sobě klaní, až se diví okolí: Že je záda nebolí?“ (Žáček, 2002, s. 179) (9)

Encyklopedie obsahuje pojmy seřazené abecedně. Čtenáři si pomocí této encyklopedie zautomatizují abecedu, získají spoustu poznatků a informací z textu u každého pojmu a naučí se pracovat s rejstříkem. Každý pojem je doplněn poutavou ilustrací. Kniha dále obsahuje básně Jiřího Žáčka.

„Kdepak včelky chytat lelky – piji šťávu z mirabelky. Letí tam a zase zpět, úly budou samý med.“ (Žáček, 2002) (10)

Použité zdroje (1) Ilustrovaná encyklopedie pro děti. In: Levneknihkupectvi online. © Levné knihy Jaroslav Kos [vid. 30. 10. 2014]. Dostupné z: http://www.levneknihkupectvi.cz/zbozi/ilustrovana-encyklopedie-pro-deti1/ (2) BŘEZINOVÁ, Ivona. Ilustrovaná encyklopedie pro děti. 2. vyd. Ilustrace Milan Starý. Havlíčkův Brod: Levné knihy KMa, 2004, 255 s. ISBN 80-253-0006-4 (strana 6) (3) Obrázková encyklopedie pro nejmenší. In: bux online. © 2005-2014 bux.cz [vid. 30. 10. 2014]. Dostupné z: http://www.bux.cz/knihy/26225-obrazkova-encyklopedie-pro-nejmensi.html (4) BŘEZINOVÁ, Ivona. Obrázková encyklopedie pro nejmenší: [česká, moderní, veselá]. 1. vyd. Ilustrace Milan Starý. Havlíčkův Brod: Fragment, 2003, 143 s. ISBN 80-720-0772-6. (strana 123) (5) Encyklopedie nové generace. In: kpwin online.  © 2010 - 2011 KP-SYS [vid. 30. 10. 2014]. Dostupné z: http://kpwin.horice.org/zaznam.php?detail_num=16519 (6) BLEUZEN, Anne. Encyklopedie nové generace: Dokéo. 1. vyd. Překlad Ivana Nižňanská. Ilustrace Gaëtan Dorémus. Praha: Albatros, 2005, 212 s. Karneval. ISBN 80-000-1659-1. (strana 194) (7) Velký dětský lexikon. In: Heureka online. © 2000-2014 Naspers OCS Czech Republic, s.r.o. [vid. 30. 10. 2014]. Dostupné z: http://knihy.heureka.cz/velky-detsky-lexikon-ursula-kopp/ (8) KOPP, Ursula. Velký dětský lexikon. 1. vyd. Velké Bílovice: TeMi CZ, 2008, 300 s. ISBN 978-80-87156-07-0. (strana 41) (9) Žáčkova encyklopedie pro žáčky. In: bux online. © 2005-2014 bux.cz [vid. 30. 10. 2014]. Dostupné z: http://www.bux.cz/knihy/20283-zackova-encyklopedie-pro-zacky.html (10) ŽÁČEK, Jiří. Žáčkova encyklopedie pro žáčky. 1. vyd. Ilustrace Jiří Fixl. Praha: Albatros, 2002, 223 s. Klub mladých čtenářů (Albatros). ISBN 80-000-1088-7. (strana 186)