Poezie z řeckého poiésis – tvorba

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Advertisements

FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
Poezie.
Název projektu: Moderní škola
Osnova rozboru uměleckého textu
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Literární teorie II III/2-CJ1/3.18/Šv.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Literární teorie Pro 8.ročník.
Básnické tropy a figury
Struktura literárního díla
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Český jazyk Mgr. Milan Šimek
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
K AREL J AROMÍR E RBEN – VO DNÍK. Ú KOLY PRO SKUPINU : 1. Znáte celou báseň? Odhadněte, co v básni předchází a co následuje po naší ukázce. 2. Vyznívá.
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
VY_32_INOVACE_05_02 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_02 Zpracovala:Mgr.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Christian Morgenstern Šibeniční písně
POEZIE.
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
T R O P Y.
OPAKOVÁNÍ.  Přečti si pozorně následující texty a rozhodni, o jaký druh básnického pojmenování se jedná.  Odpověz kliknutím na bublinu obsahující zvolenou.
BÁSNICKÁ POJMENOVÁNÍ 1 TROPY
BÁSNICKÁ POJMENOVÁNÍ 2 FIGURY
BÁSNICKÁ POJMENOVÁNÍ 1 TROPY
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká.
Obrazná pojmenování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2012 Výukový materiál je určen pro ž áky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_1E_SEI_TROPY.
Poetický slovník Opakujeme základní pojmy Návo d Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického.
LITERÁRNÍ POJMY STATISTIKA Jakub Kunt 8.D Jan Chlachula 8.D Matěj Rachůnek 8.D.
základní jednotka básně zapisuje se do jednoho řádku VERŠ zvuková shoda konců slov na konci veršů RÝM graficky oddělený celek v básni, který se pravidelně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní jazykové prostředky výstavby uměleckých textů
Literární pojmy Literatura.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Prozodické systémy a druhy rýmů
VY_12_INOVACE_C7.12 Autor: Mgr. Nováková Jana
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Problematika rýmu.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Český jazyk Mgr. Milan Šimek
Druhy rýmů.
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Struktura literárního díla
Opakujeme základní pojmy
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
Poezie a verš.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Transkript prezentace:

Poezie z řeckého poiésis – tvorba poezie je vedle prózy a dramatu základním druhem literatury autor toho druhu umění je označován za básníka vyznačuje se používáním těchto uměleckých prostředků: Rým: je zvuková shoda koncových hlásek na konci veršů nebo půlveršů rozlišuje rým a) sdružený – AABB Paci, paci, pacičky, táta koupí botičky a maminka pásek na myší ocásek. b) střídavý – ABAB Slušnost nese ovoce, nedochází k invektivě. Nejlíp, když rým ve sloce vystřídá se spravedlivě.

Vyzkoušej si : http://www.rymy.cz/ c) obkročný - ABBA Padnul mi verš do očí, co si v zájmu uměleckém hraje s rýmem jako s děckem, a potom ho obkročí. d ) přerývaný (koncový) – ABCB Skákal pes přes oves přes zelenou louku, šel za ním myslivec pírko na klobouku. Vyzkoušej si : http://www.rymy.cz/

- trochej (přízvučná, nepřízvučná) Velké, širé, rodné lány Rytmus: je střídání nebo opakování přízvučných a nepřízvučných slabik – základní jednotkou je stopa - trochej (přízvučná, nepřízvučná) Velké, širé, rodné lány - daktyl (přízvučná, nepřízvučná, nepřízvučná) Koho bych miloval širém tom na světě jamb (nepřízvučná, přízvučná) Jsi útlejší než hlas, ach, ještě víc jej ztlum daktylotrochej (kombinace daktylu a trocheje) Z oblohy bílý měsíček, starobný nebes tatíček

Symbolika: Symbol označuje obraz či vyobrazení, v němž určitá skupina lidí může nalézt skrytý smysl. Existují díla, která nesplňují některé, nebo dokonce i žádné tyto znaky, přesto jsou označována jako poezie – jedná se především o báseň v próze.

Básnické prostředky Metafora – nepřímé pojmenování na základě vnějších vlastností Metonymie – nepřímé pojmenování na základě vnitřních souvislostí (např. smazat tabuli) Personifikace – zosobnění (neživá věc dostává vlastnosti živých), (např. řeka zpívá) Oxymóron – spojení protikladných významů (např. „mrtvé milenky cit“ – Máj – K. H. Mácha) Ironie – použití opaku toho, co chceme vyjádřit Sarkasmus – zesílená ironie Hyperbola – nadsázka, zveličení (záměrné přehánění skutečnosti) Alegorie – utajení smyslu (jinotaj), hlubší a skrytý význam Symbol – má blízko k alegorii, konkrétní pojem vyjadřuje něco abstraktního