MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Zvuk v počítači.
Multimédia Video a zvuk.
Počítačová grafika.
Multimediální soubory
Záznamová média.
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Multimédia ve vzdělávání ZVUK
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia Bohumil Bareš.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Opakování učiva pro 7. ročník
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Multimédia Otázka č. 23.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
Základní jednotky, záznam a kódování informací
Bitmapová a Vektorová grafika
Počítačová grafika.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Regina Žáková, 4.B Multimédia. oblast informa č ních a komunika č ních technologií multimediální systém se ozna č uje souhrn technických prost ř edk ů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
Lotus NotesJiří Beran Počítačová grafika. Lotus NotesJiří Beran Základní dělení počítačové grafiky: 1) Vektorová grafika – obrázek bereme jako množinu.
GRAFIKA.
Opakování učiva pro 8. ročník
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Multimédia.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Multimedia – Obrázky, Video a Hudba.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Multimédia Žlutířová Eva.
ZVUK.
Informatika Soubory a složky
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Zvuk. Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
MULTIMEDIÁLNÍ FORMÁTY
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Software počítače 2 - opakování
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
GRAFIKA.
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

MULTIMÉDIA

Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video, graf. karta..)

Princip digitálního záznamu zvuku a obrazu  Digitální zvuk  při digitálním vytváření zvuku jsou na reproduktor převáděny napěťové pulsy o určité šířce a intenzitě  propojíme-li tyto pulsy křivkou, vznikne křivka, která určuje tvar akustického signálu  jeli tímto tvarem sinusoida, jedná se o jednoduchý zvuk, není-li, jedná se o složený zvuk  Digitální obraz  je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu)  rozlišují se dva typy obrázků. vektorový nebo rastrový (bitmapový) typ  bez hlubšího rozlišení se termín "digitální obraz" obvykle používá pro rastrové obrázky  digitální obrazové soubory jsou zaznamenávány na paměťová média nebo do počítače v různých formátech  digitální formáty se rozlišují příponou v názvu souboru, lze se setkat se soubory: BMP, GIF, PNG, JPG, WPG…atd.  obrazové soubory pořízené digitálními fotoaparáty jsou ukládány nejčastěji ve formátu JPG(komprimovaný soubor) a někdy ve formátu TIF( nekomprimovaný i komprimovaný soubor)

Komprese dat  speciální postup při ukládání nebo transportu dat  snahu zmenšit velikost datových souborů (lepší přenos či archivace)  Ztrátová komprese – používá se pro kompresi zvuku a obrazu(videa), při jejichž vnímání si člověk chybějících údajů nevšimne nebo si je dokáže domyslet (do určité míry)  Bezeztrátová komprese – obvykle není tak účinná jako ztrátová komprese dat – výhodou je, že komprimovaný soubor lze opačným postupem rekonstruovat do původní podoby

Kodek  (složenina z počátečních slabik slov „kodér a dekodér“, respektive komprese a dekomprese; převzato z anglického codec analogického původu)  je zařízení nebo počítačový program, který dokáže transformovat datový proud (stream) nebo signál  kodeky ukládají data do zakódované formy (většinou za účelem přenosu, uchovávání nebo šifrování), ale častěji se používají naopak pro obnovení přesně nebo přibližně původní formy dat vhodné pro zobrazování, případně jinou manipulaci  jsou základní součástí softwaru pro editaci (střih) multimediálních souborů (hudba, filmy) a často se používají pro videokonference a distribuci multimediálních dat v sítích (streamování)

Komprese zvukových souborů  důležitá úlohu v současných multimediálních aplikacích  uplatňuje se zejména v oblasti komprese hlasového signálu, kde můžeme pro digitální záznam použít nižších vzorkovacích frekvencí (např. 800 vzorků za sekundu), a v oblasti hudebního signálu, vyžadující pro zachování kvality použití vysokých frekvencí (např vzorků sekundu)  pro definování různé úrovně kvality komprese, zavádí standard MPEG pojem vrstvy, které jsou označeny podle vzrůstající složitosti počínaje 1.  je-li dekodér určen pro jistou vrstvu, musí dokázat dekódovat i data všech vrstev nižších

Digitální zvuk  při digitálním vytváření zvuku jsou na reproduktor přiváděny napěťové pulsy o určité šířce a intenzitě Typy zvukových souborů  WAV, MP3, OGG, WMA (Windows Media Audio), RA, MIDI

Zvukové formáty  MP3 je formát ztrátové komprese zvukových souborů, založený na kompresním algoritmu MPEG. Při zachování poměrně vysoké kvality umožňuje zmenšit velikost hudebních souborů v CD kvalitě přibližně na desetinu, u mluveného slova však dává výrazně horší výsledky

 WMA (Windows Media Audio) je komprimovaný zvukový formát vyvinutý jako součást Windows Media. Původně byl určen jako náhrada za MP3  WAV (WAVE) je zkratka a běžně používaná přípona pro Waveform audio file format. Vytvořily to firmy IBM a Microsoft pro ukládání zvuku na PC

Digitální obraz  zobrazením trojrozměrných objektů pomocí čoček např. do roviny s CCD čidlem obdržíme dvojrozměrný digitální záznam objektu  digitální záznam lze však vytvořit i opticko-mechanickým rozkladem obrazu nebo digitalizací analogových obrazových signálů pomocí digitalizačních počítačových karet  digitální záznamy mohou být černobílé i barevné  výhodou digitálních záznamů je především to, že je lze přenášet a kopírovat bez šumů a navíc odpadá složité vyvolávání obrazu, které bylo nezbytné u fotografických záznamů

 Formáty digitálních obrazových souborů se rozlišují příponou v názvu souboru, přičemž se lze setkat se soubory typu *.BMP, *.GIF, *.PNG, *.JPG, *.PCX, *.TIF, ale i *.CGM, *.EMF, *.EPS *.FLI, *.IMG, *.MAC, *.PCD, *.PCT, *.PIC, *.PSD, *.RLE, *.TGA, *.WMF, *.WPG a dalšími.  obrazové soubory pořízené digitálními fotoaparáty jsou ukládány nejčastěji ve formátu *.JPG (komprimovaný soubor) a někdy také ve formátu *.TIF (nekomprimovaný nebo i komprimovaný soubor)

Videosoubory- formáty  MPEG-2 zahrnuje přenosové, obrazové a zvukové kódovací standardy pro vzduchem šířené televizní vysílaní ATSC a DVB, digitální satelitní TV přenos, digitální kabelový TV signál a disky DVD Video

 AVI je tzv. kontejner videa pro PC. Obsahuje video i audio soubory. Ke kompresi se používá nejrůznější kodeky, které dokážou dát velmi velkou kompresi, při zachování dobré kvality. Díky kompresi, kterou tento formát používá je možné film například z DVD dostat na dvě CD. - rozlišení(velikost), datový tok, komprese i zvuk je možno nastavovat individuálně  DivX je značka produktů vytvořených společností DivX, Inc. (dříve DivXNetworks), včetně obrazového kodeku kompatibilního se standardem MPEG-4. Tento kodek se díky své schopnosti kvalitní komprese filmů na výrazně menší velikost velice často používá pro nelegální šíření filmů chráněných autorskými právy