Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Deník pro 6. ročník ZŠ Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Literární výchova VY_12_INOVACE_12 Duben 2011 Mgr. Dana Kubínková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Český jazyk Mgr. Milan Šimek
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Aprílová škola Jiří Žáček.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
K AREL J AROMÍR E RBEN – VO DNÍK. Ú KOLY PRO SKUPINU : 1. Znáte celou báseň? Odhadněte, co v básni předchází a co následuje po naší ukázce. 2. Vyznívá.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jeMgr. Miloš Kaplan Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Italská renesanční literatura II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
POEZIE.
Anotace: Seznámení s druhy rýmů, vyhledávání rýmů v čítance.
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Jarní rýmování.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:
Nonsensová poezie Anglicky NONSENS = nesmysl Staví na bláznivých slovních spojeních, porušuje pravidla Nejdůležitější je uvolnit se a popustit uzdu fantazii!
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
základní jednotka básně zapisuje se do jednoho řádku VERŠ zvuková shoda konců slov na konci veršů RÝM graficky oddělený celek v básni, který se pravidelně.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Literární pojmy Literatura.
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Prozodické systémy a druhy rýmů
VY_12_INOVACE_C7.12 Autor: Mgr. Nováková Jana
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Problematika rýmu.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_59_Jiří Žáček
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Český jazyk Mgr. Milan Šimek
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Druhy rýmů.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2012 Ročník
Opakujeme základní pojmy
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Rým a jeho druhy Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Rým a jeho druhy Rým = zvuková shoda jedné nebo více slabik na konci veršů. Pokud se poslední 1-2 slabiky (čím více,tím lépe) posledních slov na koncích řádků (veršů) hodně podobají nebo shodují,pak se jedná o rým. Slova se tzv. „rýmují“,pokud znějí stejně (hodně podobně). Verš = základní jednotka poezie,v textu mu většinou odpovídá jeden řádek.

Rým a jeho druhy Verš je menší jednotkou než rým,dva verše tvoří většinou jeden rým. Sloka= spojení veršů. Halí,belí,halí,belí, já mám slona pod postelí, =verš je to slůně kapesní, ale zato hodně sní. = rým (Jiří Žáček)

Rým a jeho druhy Rýmy se používají v poezii v básních a v písních. Veršovaná literární tvorba působí na lidskou psychiku podobně jako hudba nebo humor. Zarývá se do paměti,povzbuzuje představivost, rozvíjí fantazii,vyvolává emoce. Často si některé rýmy zapamatujeme a bezmyšlenkovitě je opakujeme.

Rým a jeho druhy Základní druhy rýmu: 1. Sdružený rým -rýmují se dva po sobě jdoucí verše - tomuto rýmu odpovídá vzorec aabb Už to žito na souvrati, (a) vlní se a v slunci zlatí; (a) vlň se, vlň se, žitko, zlaté, (b) čekali jsme dlouho na tě. (b) (Josef Václav Sládek: Selské písně a české znělky)

Rým a jeho druhy 2. Střídavý rým -rým tvoří 1. verš se 3. veršem a 2. verš se 4. veršem -tomuto rýmu odpovídá vzorec abab Někdo se bojí vlastní ženy (a) A někdo třeba upíra (b) Někdo je v přítmí vyděšený (a) Ve tmě už téměř umírá (b) (Jan Burian: Zubař)

Rým a jeho druhy 3. Obkročný rým -rýmuje se 1. verš se 4. veršem a 2. verš se 3. veršem -vzorec pro tento rým je abba Král Karel s Buškem z Vilhartic (a) teď zasedli si k dubovému stolu - (b) ti dva už pili mnohou číši spolu (b) a zapěli si z plných plic. (a) (Jan Neruda: Balady a romance)

Rým a jeho druhy 4. Přerývaný rým -rýmují se pouze 2. verš se 4. veršem, 1. a 3. verš jsou bez rýmu -vzorec pro tento rým je abcb Beruško, (a) půjč mi jednu tečku! (b) Třeba tu, (c) co máš na zadečku. (b) (Jiří Žáček: Říkanka pro berušku)

Rým a jeho druhy 5.Postupný rým -rýmují se postupně 1.verš se 4.veršem,2.verš s 5. veršem a 3.verš s 6.veršem -vzorec pro tento rým je abcabc V poklidu, zapředeném (a) v svit tmy, plující splavem, (b) vše sněží a vše splývá. (c) Proč na vás zapomenem (a) sny naše, v jitru plavém, (b) jež do oken se dívá? (c) (Josef Hora: Zapomenutí)

Rým a jeho druhy Otázky: 1.Co je to rým? 2.Co je to verš? 3.Co je to sloka? 4.Jaké máme druhy rýmů? Úkol pro chytré hlavičky: Podívej se na básně v čítance Nová škola na strany: 9,60,66 a urči,o jaký druh rýmu se jedná.

Rým a jeho druhy Zápis: -rým = zvuková shoda jedné nebo více slabik na konci veršů -slova se rýmují,pokud znějí stejně(podobně) -druhy rýmů: 1.sdružený rým-aabb 2.střídavý rým-abab 3. obkročný rým-abba 4.přerývaný rým-abcb 5.postupný rým-abcabc

Rým a jeho druhy Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%BDm http://www.vaseliteratura.cz/teorie-literatury/45-clanky/145-rym.html http://www.mojecestina.cz/literatura/c2011011002-druhy-rymu.html Vše platné k 18.12.2011

Konec