Točení na hrnčířském kruhu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Advertisements

Základy laboratorní techniky
Potřebné pomůcky Žák si připraví: ostré nůžky na papír
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Multimediální svět.
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Jak na hrnčířském kruhu vyrobit aromalampu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Rozdělení sádrových modelů Autor: Alena Švejková.
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
Šálková linka.
Funkční řešení porcelánových nádob
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Pálení porcelánových výrobků.
Nářadí a pomůcky v modelovně Nářadí modeláře Autor: Alena Švejková.
OCELOTISK.
Glazování.
Postup výroby v modelárně Autor: Alena Švejková.
Slučování keramických výrobků. Některé výrobky jsou složeny z více částí. Tyto části se odlévají zároveň s výrobkem a v kožovitém stavu se na výrobek.
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
Keramický výrobek.
KERAMIKA Kateřina Marková II.D.
PAPÍROVÉ VÁNOČNÍ OZDOBY
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
Nářadí a pomůcky v modelovně Pomůcky modeláře Autor: Alena Švejková.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.14/
Ohýbání dřeva Patří mezi speciální kategorie obrábění dřeva. Jedná se o rovinné nebo prostorové tvarování masivních dřevěných dílců. Výsledkem musí být.
VYPALOVÁNÍ DEKOROVANÝCH VÝROBKŮ
Výroba rotačního modelu hrnku
Lití do sádrových forem
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Lití do uzavřených forem
Lití do otevřených forem.
do kombinovaných forem
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ BARVOU. Pomůcky a materiál : sklen ě ná paleta na keramickou barvu porcelánový kalíšek na terpentýn ocelová st ě rka št ě tce na.
Hlavní forma na ouško – - dvoudílná Autor: Alena Švejková.
Miska z hroudy Potřeby: keramická hlína, engoba, glazura, skleněná či plastová miska, papírový ubrousek, špejle, štětec.
DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.
Nářadí a pomůcky v modelovně Modelářský kruh Autor: Alena Švejková.
Vázička Potřeby: keramická hlína, glazura, plechovka, papír, samolepky, dřívko, houbička, štětec.
Tato prezentace byla vytvořena
Seminární práce Marta Procházková
Postup výroby sedacího nábytku
VY_32_INOVACE_TMM23760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Sušení vlasů do tvaru účesu - foukaná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Práce s papírem a barvami
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Výroba špalíku na broušení
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Technika obsluhy – Výroba kávy
Zpracování drátu I Háček na tabuli
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Specifické tahy na rukou
Výroba špalíku na broušení
Ruční obrábění plastu II
Třené hmoty.
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
TVOŘÍME Z KERAMICKÉ HLÍNy
Transkript prezentace:

Točení na hrnčířském kruhu

Na hrnčířském kruhu se točí užitkové a ozdobné předměty (vázy, džbánky, popelníky, svícny, misky). Střep výrobků je průlinčitý, s nasákavostí nad 5% a jeho barva může být jakákoliv.

Vypalovací teplota hrnčířských výrobků se pohybuje v rozmezí od 850 do 1280°C.

Hrnčířský kruh

Nářadí a pomůcky hrnčíře

Nářadí a pomůcky hrnčíře tampon na dřívku váleček ostré nožíky štětce drátěný kartáček dřevěné a kovové špachtle vypichovátko očka na dřevěné násadě odřezávací struna měřidla šablony skoble

Poté se z hroudy plácáním vytvaruje koule. Před točením je nutné hroudu hlíny zpracovat dlaněmi obou rukou, aby se z hlíny vytlačily vzduchové bubliny. Poté se z hroudy plácáním vytvaruje koule.

Zpracovaná hlína se nahodí do středu roztočeného kruhu a vycentruje se tlačením oběma rukama na střed kruhu.

Centrování hlíny na kruhu

Pozor, na dně musí zůstat dostatečné množství hlíny na dno nádoby. Do vycentrované hroudy se vytlačí ukazováčkem nebo palcem pracovní ruky dolík. Pozor, na dně musí zůstat dostatečné množství hlíny na dno nádoby.

Vytlačení dolíku palcem

Tlakem prstů směrem ven od středu se dolík rozšíří a tlačením jedním prstem směrem od kraje do středu se dno nádoby vyrovná a vyhladí.

Vytočení dna výrobku

Vytahování stěny se provádí bříšky prstů ruky uvnitř nádoby. Vytahování musí být pomalé, aby nedošlo k potrhání výrobku.

Po vytažení základního tvaru se může přistoupit ke tvarování nádoby.

Tvarování vrchní části výrobku

U hotového výrobku se zarovná horní okraj ostrým nožem a zamyje mokrou houbou.

Hotové výroby je nutné nechat důkladně vysušit. Sušení by mělo probíhat pomalu a rovnoměrně, aby nedošlo k popraskání výrobků.

Vytočená forma na bábovku

Vytočený hrnek

Konec