Točení na hrnčířském kruhu
Na hrnčířském kruhu se točí užitkové a ozdobné předměty (vázy, džbánky, popelníky, svícny, misky). Střep výrobků je průlinčitý, s nasákavostí nad 5% a jeho barva může být jakákoliv.
Vypalovací teplota hrnčířských výrobků se pohybuje v rozmezí od 850 do 1280°C.
Hrnčířský kruh
Nářadí a pomůcky hrnčíře
Nářadí a pomůcky hrnčíře tampon na dřívku váleček ostré nožíky štětce drátěný kartáček dřevěné a kovové špachtle vypichovátko očka na dřevěné násadě odřezávací struna měřidla šablony skoble
Poté se z hroudy plácáním vytvaruje koule. Před točením je nutné hroudu hlíny zpracovat dlaněmi obou rukou, aby se z hlíny vytlačily vzduchové bubliny. Poté se z hroudy plácáním vytvaruje koule.
Zpracovaná hlína se nahodí do středu roztočeného kruhu a vycentruje se tlačením oběma rukama na střed kruhu.
Centrování hlíny na kruhu
Pozor, na dně musí zůstat dostatečné množství hlíny na dno nádoby. Do vycentrované hroudy se vytlačí ukazováčkem nebo palcem pracovní ruky dolík. Pozor, na dně musí zůstat dostatečné množství hlíny na dno nádoby.
Vytlačení dolíku palcem
Tlakem prstů směrem ven od středu se dolík rozšíří a tlačením jedním prstem směrem od kraje do středu se dno nádoby vyrovná a vyhladí.
Vytočení dna výrobku
Vytahování stěny se provádí bříšky prstů ruky uvnitř nádoby. Vytahování musí být pomalé, aby nedošlo k potrhání výrobku.
Po vytažení základního tvaru se může přistoupit ke tvarování nádoby.
Tvarování vrchní části výrobku
U hotového výrobku se zarovná horní okraj ostrým nožem a zamyje mokrou houbou.
Hotové výroby je nutné nechat důkladně vysušit. Sušení by mělo probíhat pomalu a rovnoměrně, aby nedošlo k popraskání výrobků.
Vytočená forma na bábovku
Vytočený hrnek
Konec