Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Anna Šimonová. Těžba uhlí již od r Vyrábí zhruba polovinu celkové elektrické energie na území ČR Staré technologie – vysoké procento znečišťování.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Výroba elektrické energie - obecná část
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Popis a funkce elektrárny
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Ústecký kraj.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Vysoké učení technické v Brně
Tepelné elektrárny.
Společenské a hospodářské prostředí
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Autoři: Martina Pojerová Veronika Dvořáčková
Tepelná elektrárna.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Lukáš Najvar Třída: 2L
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Digitální učební materiál
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jaderné Elektrárny.
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
Klub uživatelů generátorových ochran ABB
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Tepelná elektrárna.
Jaderná Elektrárna.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Jaderné elektrárny.
Odvětví průmyslu Česka
Teplárna Otrokovice a.s.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
VYBRANÉ PARAMETRY ZDROJŮ V PROJEKTU OBNOVY ZDROJŮ ČEZ Michal Říha, ČEZ, a. s. 29. listopadu 2005.
Temelín.
Výroba elektrické energie - obecná část
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice postavena v r a svým výkonem 800 MW je nejvýkonnější elektrárnou spalující.
Jaderná elektrárna.
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Kompresní stanice Jirkov
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Vytápění Dálkové vytápění
Uhlí.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Německo skončí s uhlím do roku 2038 ČTK, Redakce v 13:43
Výroba elektrické energie - obecná část
Ústecký Kraj Krajské město: Ústí nad Labem Rozloha: 5´300 km2
Transkript prezentace:

Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala ve dvou fázích. V první fázi byly v letech uvedeny do provozu 4 bloky o výkonu 4 x 200MW. 5 a 6 blok byl zprovozněn v roce 1997 Původní instalovaný výkon elektrárny byl 6 x 200 MW Původní podnikatelská filosofie byla založena na výrobě elektrické energie, jako jediného produktu. Následně vyvolanou skutečností pak byla produkce velkého množství nežádoucích emisí a odpadů Hnutí Duha vydalo žebříček největších znečišťovalů ovzduší, kde elektrárna Počerady zaujímá nelichotivé 3.místo V rámci útlumového programu uhelných elektráren byl v roce 1994 odstaven 1.výrobní blok a ostatní bloky prošli v letech rozsáhlým moder- nizačním a ekologickým programem, který umožnil dosáhnout lepších parametrů při plnění náročných požadavků nové legislativy zaměřené na životní prostředí.

Současná podnikatelská filosofie je zaměřena nejen na dominantní produkt elektrárny-výrobu elektrické energie, ale také na výrobu celé řady stavebních hmot z odpadních hmot. Jako první v České republice, byly v roce 1994 dány do provozu dva odsířené bloky.Dokončení odsíření dalších bloků se datuje do roku V návaznosti na výstavbu odsiřovacích zařízení byl v sousedství elektrárny postaven společný německo – český podnik KNAUF, který vyrábí z odpadního produktu odsíření energosádrovce a sádrokartony. Odpad se také briketuje a dodává se do cementáren, jako náhrada přírodního sádrovce.

Ale i odsíření prodělává modernizaci. Od původního hydraulického odpopílkování a odstruskování z roku 1997 se přechází na suchý odběr popílku, který se využívá pro asanaci, rekultivaci a tvarové úpravy okolní krajiny, ale také jako materiálu k vytváření náspů silnic a podkladového materiálu pro stavbu vozovek.

Palivem v elektrárně je hnědé energetické uhlí, které se dopravuje po železnici z povrchových dolů mostecké pánve, převážně z lokality Hrabák. Vodou je elektrárna zásobována z Ohře.

Parní turbíny jsou vyrobené ve firmě Škoda Plzeň a mají jmenovitý výkon 200 MW.Třífázové alternátory mají výkon 200 MW a vyrábí napětí 15 kV.

Od roku 2001 jsou všechny výrobní bloky společně s provozem odsiřování a chemické úpravy vody řízeny z jedné centrální dozorny.Řízení je zajišťováno pomocí řídících počítačů.

Lokalita elektrárny Počerady leží v dosahu přepravní soustavy zemního plynu ČR. Proto byl vypracován projekt přípravy nové paroplynové elektrárny.Předpokládané náklady na novou elektrárnu u Počerad ČEZ odhaduje na 18 miliard korun. Počítá se, že z přepravní soustavy plynu by byla vyvedena přípojka do nové elektrárny. Důvodem, proč ČEZ chce investovat do paroplynové elektrárny je snaha omezit závislost na hnědém uhlí a získat tak další záložní zdroj.

Elektrárna Počerady patří mezi nejvyuživanější uhelné elektrárny v České republice. Její životnost, jako uhelné elektrárny by měla skončit v letech 2015 – Ale nová vize paroelektrárny jí dává další perspektivu.