ÚBYTEK NAPĚTÍ NA VEDENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě Přenosová média
Advertisements

Risk - elektrický proud
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výkon elektrického proudu
Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Tato prezentace byla vytvořena
Měříme elektrický proud
ELEKTRICKÝ PROUD.
Tento soubor už se neudržuje.
Třífázové napětí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_140_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rozvodná elektrická síť
rtinzartos Napište slova, která obsahují uvedená písmena.
Průřez vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Průřez vedení
Spojování rezistorů Jak se značí odpor a jakou má jednotku
Základy elektrotechniky Přechodové jevy
Tato prezentace byla vytvořena
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
Fyzika Odpor.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Vnitřní odpor zdroje.
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Tato prezentace byla vytvořena
Vesmírný odpad (Vesmírné smetí).
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Rezistor. Je to elektrotechnická součástka, která svým
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zkrat.
ÚBYTEK NAPĚTÍ NA VEDENÍ
Jak se chová skutečný zdroj?. Zadání Ke zdroji, jehož napětí jsme měřili kvalitním voltmetrem a získali jsme hodnotu U = 4,5 V, připojíme rezistor o odporu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kondenzátory Úvod Kondenzátory Ing. Jaroslav Bernkopf Elektronika.
Cívky Úvod Cívky Ing. Jaroslav Bernkopf Elektronika.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Co je blesk a jak je třeba se proti němu chránit
Základní elektrické veličiny
Název materiálu: Elektrická práce – výklad učiva.
Téma: Vlastnosti blesku
Hana Škopková, VI.B Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
31.1 Ohmův zákon – jak to vše začalo
Základní parametry kabelů
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
odpor vodiče, supravodivost
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickou prací a energií. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak vypočítat elektrickou.
Kirchhoffovy zákony Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech.
Reostat Potenciometr- dělič napětí
Elektrický proud a elektrické napětí
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Zdroje napětí a proudu Základy elektrotechniky 1 Zdroje napětí a zdroje proudu Ing. Jaroslav Bernkopf.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_10 Elektrický výkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 10 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Elektro – základní měřicí zapojení 1W Elektrotechnická měření  V elektrotechnice – tak jako v jiných vědních i praktických oborech – se setkáváme.
Systémy moderních elektroinstalací
07 ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ - SÉRIOVĚ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Reostat, potenciometr TÉMATICKÝ CELEK:
Obor: Elektrikář slaboprod Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Vlastnosti střídavého proudu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
Fyzika 2.D 12.hodina 23:35:26.
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
Odpor.
Transkript prezentace:

ÚBYTEK NAPĚTÍ NA VEDENÍ

ÚBYTEK NAPĚTÍ NA VEDENÍ Rozhodli jsme se pro elektrický roznět. Musíme si však nejprve vybudovat základ. Tím základem je zde roznětnice, která nám umožňuje vyžhavení odporového vlákna (tzv. palník), které zažehne třaskavinu. K odpalu se nejčastěji používá buďto klasického zvonkového drátu, nebo dvojlinky. Čím je menší průřez vodiče (drátu), tím je větší úbytek napětí na vedení. Jelikož pracovní napětí je pouze 12V, je lepší použít drát s větším průřezem.     roznět roznět roznět

Mezikontinentální pod-oceánský kabelový spoj První byl mezi Kanadou a Irskem zprovozněn na pouhých 26 dní v roce 1858 měděným vedením. Dosažená rychlost byla 25 slov za hodinu. Spoj byl obnoven v roce 1866, kdy byla rychlost již 8 slov za minutu. Spojení bylo komerční a jeho cena se pohybovala kolem 100 USD za 20 slov. Výrazný pokrok přinesly až kabely nové generace s elektronickými zesilovači používající frekvenční multiplex. Kabel TAT-1 (Transatlantik No. 1), spuštěný roku 1956 měl kapacitu 36 nezávislých hovorů najednou. Poslední měděný transatlantický kabel TAT-7 položený na dno v roce 1978 disponoval kapacitou 4000 telefonních kanálů, která byla zvýšená až na 10 500 kanálů.

Největší výzvou však stále zůstával Atlantik Největší výzvou však stále zůstával Atlantik, oddělující Evropu od bouřlivě se vyvíjejících Spojených států. Roku 1857 se konečně podařilo dvěma lodím plujícím proti sobě ze Starého a Nového světa kabelem překlenout téměř 3000 km (1600 mil) mezi Irskem a New Foundlandem a krátce nato tak mohla britská královna Viktorie gratulovat americkému prezidentovi Buchananovi k uvedení do úřadu. Úspěch ale dlouho nevydržel, spojení se po několika týdnech přerušilo. Odborníci se ale nevzdali. Rozhodli se však, že kabel musí být pokládán v jednom kuse. Na světě v té době existovala jen jediná loď, schopná něčeho takového, tedy pojmout izolovaný drát dlouhý několik tisíc kilometrů. Obří britský parník Great Eastern, plavidlo, které technicky předběhlo dobu, však mělo pověst prokleté lodi, protože jeho stavbu i provoz provázela spousta nehod a bankrotů. Ani pokládání kabelu se neobešlo bez potíží, když někdo, zřejmě s úmyslem sabotovat projekt,  kabel poškodil. Později se kabel dokonce i přetrhl. Celý podnik se proto podařilo dokončit teprve roku 1867. Po více než sto letech  byl odborníky označen za "projekt Apollo 19. století", neboť šlo bez nadsázky o přelomový moment nové éry. Následovaly další transoceánské kabely a brzy byla celá planeta opředena kabelovou pavoučí sítí. 

Úbytek napětí na vedení Ukažme-si, jak se bude chovat el. vedení, kterým je ke zdroji el. energie připojen spotřebič: Zdroj napětí Uz el. vedení Spotřebič

Úbytek napětí na vedení Co se v takovémto obvodu děje? 3. Tento úbytek způsobí na spotřebiči snížené napětí 1. Obvodem protéká proud I 2. Tento proud vyvolává na vedení úbytek napětí dle Ohmova zákna Zdroj napětí Uz el. vedení Spotřebič

Úbytek napětí na vedení Vyjádřeme si tento proces matematicky: odpor vedení: (nezapomeňme vynásobit 2x) proud procházející obvodem:

Úbytek napětí na vedení Vyjádřeme si tento proces matematicky: napětí na spotřebiči: proud procházející obvodem: ve vztahu je zlomek vždy <1, proto i napětí na spotřebiči bude menší než napětí zdroje

Úbytek napětí na vedení Vyjádřeme si tento proces matematicky: rozdíl napětí si označme jako úbytek napětí: tento úbytek se často vyjadřuj také v procentech: například může být požadavek na max. úbytek napětí 5%

Proč se k dálkovému přenosu elektrické energie používá co nejvyšší napětí? Důvodem je snížení ztrát při přenosu. I nejlepší vodiče kladou elektrickému proudu odpor R, průchodem proudu se vodič zahřívá a část elektrické energie se mění na teplo. Velikost tepelných ztrát Q závisí nejen na odporu vodiče, ale především na druhé mocnině procházejícího proud (dvakrát větší proud způsobí čtyřikrát větší ztráty!): Q = R.I2.t. Výkon elektrického proudu se určí ze vztahu P = U.I. Máme-li například přenést výkon 10 000 W, můžeme použít malé napětí 10 V, ovšem vodičem bude procházet velký proud 1000 A. Jestliže však použijeme pro přenos napětí 10 000 V, bude vodičem procházet proud jen 1 A a tepelné ztráty klesnou milionkrát!. Ekonomičtější je proto používat k přenosu na větší vzdálenosti co nejvyšší napětí, aby procházel co nejnižší proud. Teprve před místem spotřeby se napětí transformuje na poměrně bezpečnou hodnotu 230 V a 400 V.

Distribuční síť V transformační stanici se velmi vysoké napětí transformuje na vysoké napětí 110 kV, část elektrické energie se přivádí do velkých podniků těžkého průmyslu a do měníren zajišťujících napájení elektrifikovaných železničních tratí. Zbývající část se distribuuje k dalším spotřebitelům (lehký průmysl, města, obce), kde se transformuje na napětí 22 kV. K poslední transformaci na nízké napětí 230V a 400 V dochází v samotných podnicích, obcích a městských čtvrtích. Do našich domácností tak přichází elektrický proud nízkého napětí, který rozsvítí žárovku nebo pohání elektromotor vysavače.

Vybíjení sady NiCd 7x 2000mAh proudem 2A. Normy, vzorce, tabulky Elektrotechnické vzorce Vybíjení sady NiCd 7x 2000mAh proudem 2A. Stanovení průřezu v závislosti na úbytku napětí Stejnosměrný proud Jednofázový střídavý proud Trojfázový střídavý proud Pokud je známý výkon P                                                                                 Pokud je známý proud I                                                                                                                                         Ztrátový výkon                                                                                                                  l = jednoduchá délka vedení [m]; A = průřez jednoho vodiče [mm2]; χ = vodivost (měď: χ = 57; hliník: χ = 33; železo: χ = 8,3             )

Úbytek napětí na vedení Spotřebič o odporu 100Ω je připojen měděným vedením o průřezu 1,5mm2 a délce 50m na zdroj stejnosměrného napětí 110V. Vypočtěte procentní úbytek napětí na konci vedení.