Strnad, Němec, Holečková, Reznerová, Falkenauerová, Součková, Poláková, Fuchs.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření úhlů Stupňová míra (devadesátinná, nonagesimální) je zavedena tak, že pravý úhel je rozdělen na 90 dílů, které se nazývají (úhlové) stupně, značí.
Advertisements

Slovní úlohy o pohybu doháněcí
Honza Martinek 3.A Lyska černá.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Slovní úlohy na společnou práci
Slovní úloha o pohybu Zadání příkladu: V 6 hodin 40 minut vyplul z přístavu parník plující průměrnou rychlostí 12 . Přesně v 10 hodin za ním vyplul motorový.
DPH Vypočítej sazbu DPH.
Základy financí 9. hodina.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Slovní úlohy o společné práci
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
:09Ohlédnutí 2004M.Bazalová Analýza dat z test beamu Magdaléna Bazalová.
Zdravé město Mladá Boleslav - Projekt Zdravé město
TROJČLENKA Řešení praktických úloh o úměrných veličinách.
Nadřád: Létaví (Neognathae)
Jakub Nejedlý, Marek Štrach 7.B
Obratlovci travních společenstev
Tučňáci Katka Krejsová.
PTÁCI Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Etická výchova a ZŠ Lupáčova
OBRANA PŘED PREDÁTORY.
Jak ptáci hodnotí riziko predace v zimních potravních experimentech Kateřina Tvardíková školitel: RNDr. Roman Fuchs, CSc.
ČAS.
Nadřád: Létaví (Neognathae)
Třída PTÁCI Ptáci vznikli v druhohorách z plazů. Ptáci jsou obratlovci se stálou tělesnou teplotou. Mají KLOAKU. Mají zobák, kostra většiny ptáků.
školitel: RNDr. Roman Fuchs, CSc.
Potápky.
PTÁCI 3. a 4.ročník.
Přírodopis pro 7. ročník Trénink ptáků.
Páka Rovnováha a těžiště. Poznatky z LP Co jste zjistili? Co jste zjistili? Jaké hypotézy jste formulovali? Jaké hypotézy jste formulovali? Jak jste je.
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Řád: Dravci znaky: predátoři – loví kořist udržují přírodní rovnováhu
Antipredační chování ťuhýka obecného (Lanius collurio) Anna Falkenauerová Školitel: RNDr. Roman Fuchs, CsC.
Mašek P., Tvardíková K., Bažant M., Fuchs R.
Holub Hřivnáč Věra Husníková.
Ptáci okraje lesa křovin otevřené krajiny.
SAMOSTUDIUM TEST KÁNĚ LESNÍ SOKOL STĚHOVAVÝ OREL MOŘSKÝ JESTŘÁB LESNÍ
OBRATLOVCI ptáci.
Káně lesní Věra Husníková 3A Káně lesní.
Ptáci Řád: dravci (Falconiformes).
Aneb Petr Veselý Roman Fuchs. Východiska řada pokusů srovnávající aposematickou a uměle „odaposematizovanou“ variantu nepoživatelné kořisti odstraněno.
Chemie = přírodní věda, zkoumá chem. látky, jejich vlastnosti, využití a přeměnu na látky nové má uplatnění ve všech oborech lidské činnosti, může působit.
Majkl maká, Štetke školí. Takže … Knight a Temple (1986) - nebráněná hnízda jsou častěji zničená Tryjanowski et al. (2000) - 46 % ztrát způsobeno.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
Majkl maká, Štetke školí. Takže … Knight a Temple (1986) - nebráněná hnízda jsou častěji zničená Tryjanowski et al. (2000) - 46 % ztrát způsobeno predací.
PTÁCI (Aves) Cíl: - získání dovedností determinace našich druhů ptáků
Mapování veverky obecné ve spolupráci se školami
Sluneční a hvězdný čas Moravcová, Poláková.
Kavky potřebují pomoc Daniel Dvořák 6.B. Kavka obecná Corvus monedula Samec-délka křídla :223 mm do 250 mm Samice-délka křídla od : 214 mm do 243 mm Samec-hmotnost.
Ptáci zástupci 2 Dravci, sovy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s. AUTOR: Mgr.Dorota Šáchová NÁZEV: VY_32_INOVACE_145_NÁŠ SVĚT_ŠKOLNÍ ŘÁD TEMA: Školní řád.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY
Jednotky času.
Obratlovci - Ptáci.
Etologie ptáků.
E-projekt Na křídlech ptáků Skupina : 2
Ptáci okraje lesa, křovin a otevřené krajiny
Řád: Dravci a sovy.
Ptáci Poznávačka 7.ročník
Vědecká teorie.
Výchova k občanství 7. ročník.
Název vědeckého projektu
PŘEVODY JEDNOTEK ČASU 60 minut 60 sekund 1 hodina 1 minuta 1 h 1 min
29. Letní škola slovanských studií 2018 škola na zámku
PTÁCI OTEVŘENÉ KRAJINY
Transkript prezentace:

Strnad, Němec, Holečková, Reznerová, Falkenauerová, Součková, Poláková, Fuchs

Základní hypotézy Intenzitu mobbingu ovlivňuje 1. Míra investic do hnízdění 2. Míra nebezpečí pro - mláďata - obránce (dospělce)

Mobbing v praxi

Metodika Atrapové experimenty u hnízd ťuhýků 1. Kamera na stativ 2. K hnízdu predátor minut pozorování 4. Pauza (min. hodinu)

Nebezpečí pro rodičepro mláďata I. Obrana hnízd s mláďaty ? ? ?

Nebezpečí pro rodičepro mláďata I. Obrana hnízd s mláďaty ? ? ? n = 18 hnízd Predikce intenzity mobbingu Nebezpečí pro rodiče: krahujec < poštolka < kalous << sojka a straka Nebezpečí pro potomky: krahujec, poštolka, kalous < sojka, straka

I. Obrana hnízd s mláďaty Závěry Neexistuje jednoduchý vztah mezi intenzitou mobbingu a rizikem pro mláďata respektive pro rodiče. … a otazníky Proč nezahání straku?

Nebezpečí pro rodičepro vejce II. Obrana hnízd s vejci

Nebezpečí pro rodičepro vejce II. Obrana hnízd s vejci n = 17 hnízd Predikce intenzity mobbingu Nebezpečí pro rodiče: krahujec < postolka < kalous << sojka a straka Nebezpeci pro potomky: krahujec, postolka, kalous << sojka, straka

II. Obrana hnízd s vejci Závěry Ťuhýci hnízda s vejci většinou aktivně nebrání. Jedinci, kteří aktivní obranu volí, útočí intenzivně. … a otazníky Způsobuje nízkou intenzitu mobbingu nižší míra investic nebo volba alternativní (pasivní) obranné taktiky?

III. Různá vzdálenost predátora Nebezpečí pro rodičepro mláďata Se vzdáleností by měla intenzita mobbingu klesat, proti krahujci více než proti sojce.

III. Různá vzdálenost predátora Nebezpečí pro rodičepro mláďata Se vzdáleností by měla intenzita mobbingu klesat, proti krahujci více než proti sojce. n = 10 hnízd krahujecsojka n = 12 hnízd

III. Různá vzdálenost predátora Závěry S rostoucí vzdáleností od hnízda klesá intenzita mobbingu. Proti krahujci strměji, než proti sojce. … a otazníky

IV. Aktuální nebezpečnost predátora Nebezpečí ránovečer Obrana proti kalousovi by měla být intenzivnější večer.

IV. Aktuální nebezpečnost predátora Nebezpečí ránovečer Obrana proti kalousovi by měla být intenzivnější večer. kalous poštolka n = 8 hnízd

IV. Aktuální nebezpečnost predátora Závěry Ťuhýci přizpůsobují intenzitu mobbingu aktuální nebezpečnosti predátora. Zdá se, že v tomto případě se řídí mírou rizika.

? V. Reakce na ostatní krkavcovité Nebezpečí pro rodičepro mláďata ??

? V. Reakce na ostatní krkavcovité Nebezpečí pro rodičepro mláďata ?? n = 25 hnízd

V. Reakce na ostatní krkavcovité Závěry Ťuhýci útočí jen na predátory méně nebezpečné pro sebe. … a otazníky Víme, že ťuhýci útočí i na dravce. Opravdu se bojí krkavcovitých? - Snaha neupozorňovat na hnízdo PRO – delší vzdálenosti, nižší aktivita u viditelných hnízd PROTI – vokalizace, přelety, design pokusu - Rezignace (větší krkavcovité nelze úspěšně zahnat) Pro – není v rozporu s útoky na dravce Proč útočí na ořešníka? Předběžná opatrnost?

Shrnutí Mírou rizika nelze uspokojivě vysvětlit rozdíly v intenzitě mobbingu vůči různým druhům predátorů. Mírou rizika lze uspokojivě vysvětlit rozdíly v intenzitě mobbingu vůči témuž druhu predátora. Vysvětlení Náš a ťuhýčí odhad rizika se liší (predátoři mláďat x dospělců) Chybný ťuhýčí odhad rizika u neznámých predátorů (ořešník) Třetí rozměr rizika: mobbing se nepodaří (malé x velké druhy krkavcovitých) Čtvrtý rozměr rizika: predátor může objevit hnízdo (dravci x krkavcovití)