Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Požární ochrana Tematická oblast:Zdravotnická příprava Téma:Orgány trávicího systému Ročník:2. Datum vytvoření:říjen 2013 Název:VY_32_INOVACE_ ZDP Anotace: Charakteristika trávicího systému, typy orgánů trávicího systému, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo, nemoci trávicích orgánů. Metodický pokyn: Materiál je primárně určen pro přípravu žáků oboru Požární ochrana. Jeho názornost a využití interaktivních prvků prezentace usnadňují porozumění a povzbuzují zájem žáků. Ke zvýšení interaktivity lze k opakování využít interaktivní tabuli. Struktury Smart Artu můžeme v tištěné podobě využít i k písemnému zkoušení. Prezentace je určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, projektor, popř. interaktivní tabule.
Orgány trávicího systému
Charakteristika trávicího systému souhrn orgánů a žláz zajišťují příjem potravy získávání živin z potravy = trávení mechanické a chemické zpracování vstřebávání živin vyloučení nestravitelných zbytků délka trávicí soustavy cca 8 m začíná ústy a končí řitním otvorem
Typy orgánů trávicího systému Trávicí soustava Orgány trávicí trubice tvoří prostor pro trávení a vstřebávání živin Žlázy vylučují enzymy a látky, které jsou potřebné k trávení
Schéma trávicí soustavy Obrázek 1
Orgány trávicí trubice ústní dutina zuby jazyk slinné žlázy
Orgány trávicí trubice Trávicí trubice hltanjícenžaludek tenké střevo tlusté střevo
Hltan společná trubice trávicí a dýchací soustavy pomocí svalů se potrava posouvá z hltanu do jícnu a žaludku Obrázek 1
Jícen trubice, která spojuje hltan se žaludkem měří přibližně 25 cm průměr okolo 1,5 cm leží za průdušnicí, postupuje mezi levou a pravou plící; bránicí prochází do dutiny břišní a vstupuje do žaludku
Žaludek dutý podlouhlý jednokomorový orgán úkolem je rozložit potravu mechanicky i chemicky, promíchání potravy před jejím posunem do střeva výstup žaludku do dvanáctníku
Tenké střevo vychází z dvanáctníku a ústí do tlustého střeva konečná fáze trávení vstřebávání živin délka 5 – 6 m šířka 3 – 3,5 cm
Tlusté střevo vychází z tenkého střeva, je dlouhé 1,5 m a jeho průměr je 5 – 7 cm konečné zahušťování a vyměšování potravy z těla vstřebávají se zde vitamíny, minerály a voda zbytky potravy, které jsou nestravitelné se zahušťují a výkaly odchází konečníkem z těla ven
Slepé střevo vychází z části tlustého střeva, která se spojuje s tenkým střevem (protože tenké střevo nepřechází do tlustého střeva hned na začátku) slepý výběžek končící červovitým výběžkem – apendixem Obrázek 2
Nemoci orgánů trávicí trubice Apendicitida – zánět apendixu Dyzenterie – střevní infekce, krvavý průjem Gastroenteritida – zánět žaludku a střeva s průjmem a zvracením Průjem – řídká, častá stolice Zvracení – nevolnost žaludku, přejedení Zácpa – nepravidelná, tvrdá stolice
OTÁZKY K PROCVIČENÍ 1) Jaké funkce plní orgány trávicí trubice? Tvoří prostor pro trávení a vstřebávání živin. 2) Z jakých orgánů se skládá trávicí trubice? Hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo. 3) V jakém orgánu trávicí trubice se rozkládá potrava? V žaludku. 4) Které střevo je delší? Tenké střevo – 5 – 6 m.
Použité zdroje: DYLEVSKÝ, Ivan. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000 ISBN Obrázek 1: MARIANA RUIZ. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek zuby: cz/images/results.aspx?qu=zuby&ex=1#ai:MP | Obrázek jazyk: cz/images/results.aspx?qu=jazyk&ex=1#ai:MP | Obrázek jícen: cz/images/results.aspx?qu=j%C3%ADcen&ex=1#ai:MC | Obrázek žaludek: cz/images/results.aspx?qu=%C5%BEaludek&ex=1#ai:MC | Obrázek tenké střevo: cz/images/results.aspx?qu=st%C5%99evo&ex=1#ai:MP | Obrázek tlusté střevo: cz/images/results.aspx?qu=st%C5%99evo&ex=1#ai:MP | Obrázek 2: INDOLENCES. Indolences [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: