Opakování strunatci, kruhoústí, paryby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kruhoústí a paryby Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_303.
Advertisements

Strunatci Chordata.
KMEN: STRUNATCI Chordata
Opakování ryby.
Život se strunou hřbetní..
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_537_Př8     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Název:VY_32_INOVACE_PR7_04 – Strunatci - rozdělení
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
ZOOLOGIE PARYBY.
STRUNATCI pláštěnci a bezlebeční
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_15 Tematická.
Poznávačka: kruhoústí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
PARYBY.
ÚVOD SYSTÉM BEZČELISTNATCI-KRUHOÚSTÍ ČELISTNATCI
Obecná charakteristika + rozdělení.
Kruhoústí a paryby autor: David Hainall.
Obratlovci PARYBY.
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
STRUNATCI KRUHOÚSTÍ A PARYBY
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.11 Anotace:
Paryby Chondrichthyes.
Elektronická učebnice - II
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: září 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Kruhoústí.
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
Bezčelistnatci Agnatha.
Strunatci.
TAJENKY.
Třída: paryby Chondrichthyes.
Elektronická učebnice - II
Rejnoci.
Třída: Paryby ● znaky: – tělo torpédovité nebo shora zploštělé – chrupavčitá kostra – žábry, nemají skřele – není plynový měchýř, náhrada olejovitá játra.
Strunatci Úvod, Pláštěnci, Bezlebeční vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01B_05_Kruhoústí.
Manta obrovská.
Obratlovci úvod; Kruhoústí
VY_52_INOVACE_37_Paryby Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
Přírodopis – 7.ročník Paryby VY_32_INOVACE_ Název školy
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
PARYBY převážně mořští kostra
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Paryby Základní škola a Mateřská škola
PARYBY převážně mořští živočichové chrupavčitá kostra dýchají žábrami
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_07_Systematika.
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
AZ KVÍZ Vodní strunatci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
zpracovaný v rámci projektu
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Třída : Paryby U/6 žraloků Zástupci: žraloci - rejnoci
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PARYBY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Strunatci.
VY_32_INOVACE_PŘZOO.04 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Moře a jeho významné ryby j.cinek. Žralok bílý či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitý ch vyskytující.
tř. KRUHOÚSTÍ (Cyclostomata)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Paryby.
PARYBY (žraloci) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Přírodopis – 7.ročník Kruhoústí VY_32_INOVACE_ Název školy
Nadtřída: ČELISTNATCI
Kruhoústí.
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

Opakování strunatci, kruhoústí, paryby Pro 7. ročník

Podtrhni základní znaky strunatců 1. mají páteř z obratlů 2. mají strunu hřbetní 3. mají otevřenou cévní soustavu 4. mají uzavřenou cévní soustavu 5. mají žebříčkovitou nervovou soustavu 6. mají trubicovitou nervovou soustavu 7. mají ocas

Spoj, co k sobě patří 2. salpy b, přisedlí c, průsvitní 1. sumky a, plovoucí 2. salpy b, přisedlí c, průsvitní

Doplň text: Mezi zástupce ……………………… patří …………………………. plžovitý. Žije v ………………. Má …………………… hřbetní.

doplň ke skupině kruhoústých údaje Zástupce: Ústa: Tvar těla: Larva: Rozmnožování: Příjem potravy: Parazité:

Paryby – spoj: 1. cévní soustava a, 5-7 párů žaber 2. kostra b, uzavřená 3. dýchací soustava c, Lorenziniho ampule 4. smysly d, chrupavčitá

Pár otázek na závěr K čemu slouží žralokům Lorenziniho ampule? Čím vnímají paryby tlak vody, hloubku a teplotu? Co nadnáší žraloky ve vodě, když nemají plynový měchýř? Jak se nazývá blanka k ochraně oka před zraněním kořistí?

Uhádni zástupce paryb 1. Žiji v Atlantiku, měřím 1,5 m. živím se treskami. 2. Jsem největší žralok, měřím 17 metrů, živím se planktonem. Potravu filtruji přes „síto“.Dožívám se až 150 let. 3. Jsem lidožravý a nejnebezpečnější zástupce žraloků. Jsem velkou výzvou pro natočení mnoha filmů.

4. Můj legrační tvar hlavy ve tvaru kladiva mnoho lidí pobaví 4. Můj legrační tvar hlavy ve tvaru kladiva mnoho lidí pobaví. Jsem dravý a mohu zaútočit i na člověka. 5. Patřím mezi rejnoky. Mé rozpětí dosahuje až 9 metrů. Nejsem nebezpečná. 6. Vydávám elektrické výboje o 220 voltech přeměnou svalstva. 7. Jsem legrační typ žraloka s protáhlým výběžkem připomínajícím pilu.

Správné odpovědi: 1. mají strunu hřbetní mají uzavřenou cévní soustavu mají trubicovitou nervovou soustavu mají ocas 2. sumky – přisedlé salpy – plovoucí, průsvitné

Mezi zástupce bezlebečných patří kopinatec plžovitý. Žije v moři. Má strunu hřbetní.

Kruhoústí Zástupce: mihule potoční, mořská, potoční Ústa: tvar přísavky se zoubky Tvar těla: hadovitý Larva: minoha Rozmnožování: tření v moři Příjem potravy: dospělci ne, pouze larvy Parazité: krev a sliz ryb

Správné odpovědi 1. cévní soustava a, 5-7 párů žaber 2. kostra b, uzavřená 3. dýchací soustava c, Lorenziniho ampule 4. smysly d, chrupavčitá 1b, 2d, 3a, 4c

K čemu slouží žralokům Lorenziniho ampule? Zachycují elektrické signály. Čím vnímají paryby tlak vody, hloubku a teplotu? Postranní čarou. Co nadnáší žraloky ve vodě, když nemají plynový měchýř? játra Jak se nazývá blanka k ochraně oka před zraněním kořistí? mžurka

hádanky 1. Žiji v Atlantiku, měřím 1,5 m. živím se treskami. (ostroun obecný) 2. Jsem největší žralok, měřím 17 metrů, živím se planktonem. Potravu filtruji přes „síto“.Dožívám se až 150 let. (Žralok obrovský) 3. Jsem lidožravý a nejnebezpečnější zástupce žraloků. Jsem velkou výzvou pro natočení mnoha filmů. Žralok bílý

4. Můj legrační tvar hlavy ve tvaru kladiva mnoho lidí pobaví 4. Můj legrační tvar hlavy ve tvaru kladiva mnoho lidí pobaví. Jsem dravý a mohu zaútočit i na člověka. (kladivoun obecný) 5. Patřím mezi rejnoky. Mé rozpětí dosahuje až 9 metrů. Nejsem nebezpečná. (manta obrovská) 6. Vydávám elektrické výboje o 220 voltech přeměnou svalstva. (parejnok elektrický) 7. Jsem legrační typ žraloka s protáhlým výběžkem připomínajícím pilu. (piloun)

Použitá literatura [cit. 2012-10-7]. Dostupný [online] na www: http://tapety.superhry.cz/fauna/morsti- zivocichove/zralok-veliky/ [cit. 2012-10-7]. Dostupný [online] na www: http://tapety.superhry.cz/fauna/morsti- zivocichove/zralok-tygri/ [cit. 2012-10-7]. Dostupný [online] na www: http://tapety.superhry.cz/fauna/morsti- zivocichove/zralok-v-akvariu/ [cit. 2012-10-7]. Dostupný [online] na www: http://tapety.superhry.cz/fauna/morsti- zivocichove/manta-atlantska/ Použité zdroje jsou vybrány z volně stahovatelných tapet.