Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Renesanční architektura v Čechách
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Památky Unesco Česká republika.
Znojmo
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
Významné památky ČR.
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
UHERSKÝ BROD.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Česká kultura v 16. století renesance
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Milánský dóm – Duomo di milano
Plzeň – naše krajské město
SVITAVY.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vývoj stavebních slohů
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Ve znamení gotického slohu
BEZDĚZ.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _19_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Gotická architektura v Čechách
PAMÁTKY PRAHA.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _14_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Gotická kultura.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Český Brod.
Olomouc.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
KARLŮV MOST.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
ČESKÉ BUDĚJOVICE A3V Obor Historie a místopis dne
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Putování po českých krajích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Česká republika – České Budějovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Katedrála v Charter.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Královské město Rakovník
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 11 . 11. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _12_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Literatura Tematický okruh: Kultura na našem území Téma: Památky Českých Budějovic Metodický list/anotace: Ukázka stavebních památek za použití interaktivní tabule

Památky Českých Budějovic

Morový sloup postavený v letech 1715 – 1716. Určen k čelnímu pohledu. Koncipovaný jako oltářní tabernákl.

Místo, kde stávala Pražská brána (Písecká). Stavba vyhořela 1542.

Zátkův dům s renesančním průčelím.

Rabenštejnská věž, postavená ve 14. století , přestavba ( 1551), vysoká 16,6 metrů, byla součástí opevnění.

Původní budova zde stála ve 14 Původní budova zde stála ve 14.století, v 1872 zde krupaři postaven Přední mlýn. V budově hotelu je vidět středověká studna a původní trámoví.

Černá věž – do výšky pátého patra postavena v gotickém slohu, od šestého patra renesanční. Na úrovni 9. patra se nachází ochoz, v tomto poschodí byl byt věžného. Čtvercový půdorys, délka 11,6 metru. Vysoká 71, 9metru. Stěny dole široké 3, 1 metru, směrem nahoru se zužují.

Dominikánský klášter s kostelem Obětování Panny Marie z roku 1265 – nejstarší dochovaná památka města. Gotický a novogotický styl. Uvnitř cenné fresky.

Solnice = pozdně gotická stavba, postavena 1531 jako skladiště obilí, později používaná jako zbrojnice, sklad soli. Jednolodní budova s přístavkem a pěti patry,

Bílá věž - stojí v klášterní zahradě těsně u budovy konventu, postavena 1489. V přízemí je kaple sv. Felixe a Adauka, první patro sloužilo jako klášterní vězení, v druhém patře je křížová klenba.

V zahradě stojí sochy sv. Dominika, sv. Zachariáše, sv. Josefa, sv V zahradě stojí sochy sv. Dominika, sv. Zachariáše, sv. Josefa, sv. Anny a sv. Jáchyma z let 1739-1746, od místního sochaře Josefa Dietricha .

Sloup sv. Trojice a sousoší Kalvárie od místního sochaře Josefa Dietricha z roku 1741

Masné krámy sem nařídil přesunout 1364 Karel VI. Mají renesanční přestavbu z roku 1554, vstupní štít byl 1830 empírově přestavěn. V roce 1953 byl objekt upraven na restauraci.

Katedrála sv. Mikuláše Základní kámen farního kostela byl položen kolem roku 1265 , 1297 byl posvěcen hlavní oltář. 1785 se stal katedrálou. Kolem kostela byl městský hřbitov, který byl zrušen 1784. Byl několikrát přestavován.

Náměstí Přemysla Otakara II Náměstí Přemysla Otakara II. - čtvercový tvar 133 x 133 metrů, je lemováno renesančními, barokními a klasicistními měšťanskými domy s loubími.

Barokní Samsonova kašna , postavená v letech 1721 – 1727. Jedna z největších svého druhu v Čechách.

Barokní radnice postavená v letech 1727 - 1730 podle plánů schwarzenberského knížecího stavitele A. E. Martinelluho, nahradila starší renesanční radnici a dva sousední domy. Její průčelí je bohatě zdobené a na atice jsou umístěny sochy čtyř měšťanských ctností v nadživotní velikosti: Moudrost, Opatrnost, Statečnost a Spravedlnost

Secesní průčelí ČSOB na Lannově třídě

Původně hotel Slunce, nyní Dvořák, průčelí v letech 1911 -1912 přestavěno podle návrhu Antonína Hübschmanna v secesním stylu s prvky kubismu.

Citace, použitá literatura Fotografie z archívu autorky Citace, použitá literatura