JÁTRA - HEPAR OLGA BÜRGEROVÁ 20.2.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

JÁTRA.
Digitální učební materiál
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
Trávící soustava trávení, živiny
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Mízní (lymfatická) soustava
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
JÁTRA – HEPAR,iecur OLGA BÜRGEROVÁ.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Součástí močopohlavního ústrojí, organa urogenitalis
Trávicí soustava člověka
Mízní (lymfatická) soustava
JÁTRA Trávicí soustava.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
INTESTINUM CRASSUM SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Anatomie ledvin Olga Bürgerová.
Trávicí soustava obratlovců
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Játra Olga Bürgerová.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Oběhová soustava Červené krvinky.
zpracovaný v rámci projektu
Oběhová soustava Krev.
Morfologie a fyziologie člověka
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
zpracovaný v rámci projektu
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

JÁTRA - HEPAR OLGA BÜRGEROVÁ 20.2.2011

CÍLE: POPSAT STAVBU POPSAT FUNKCI

HEPAR

STAVBA JATER pravý lalok (lobus dexter), největší lalok jater jaterní peritoneální duplikatura (ligamentum falciforme hepatis) probíhá střední částí brániční plochy jater v její horní a přední části na brániční (diafragmatické) ploše jeho průběh rozděluje játra na pravý a levý lalok jaterní přívěšek (appendix fibrosa hepatis)

STAVBA JATER vena cava inferior - dolní dutá žíla vena portae - vrátnicová žíla vesica fellea - žlučník ductus choledochus - přívodný vývod ke žlučníku z jater arteria hepatica - jaterní tepna  

Játra: játra (latinsky hepar) jsou největší a nejdůležitější žlázou lidského těla jsou umístěna těsně pod bránicí, z větší části pod pravou brániční klenbou; přesahují až pod střed levé brániční klenby. hmotnost: 1 – 2,5 kg (extrémní rozmezí). barva jater je hnědočervená, hmota jater je měkká na pohmat a poddajná, ale relativně křehká, takže při otřesech a nárazech dochází snadno k natržení tkáně, spojenému s masivním, život ohrožujícím krvácením. spodní plocha jater nese charakteristické rýhy, které oddělují 4 jaterní laloky (lobi hepatis).

Stavba jater Základní stavební jednotkou jater je jaterní buňka – hepatocyt, na styku dvou jaterních buněk je vždy žlučový kanálek

Stavba jater jaterní lalůček 5-7 hranný hranol velikost 1-2 mm z trámečků buněk - 2 řady a každá buňka je omývána krví a na druhé straně začínají žlučové cesty; krevní pól a žlučový pól v hraně hranolu vede větev v. portae a krev se rozlévá mezi buňky a dává jim živiny a sbírá se ve v. hepatica kyslík vede a. hepatica

Oběh jaterní složka funkční, s krví bohatou na látky, které se zpracovávají v játrech,tuto krev přivádí vrátnicová žíla (vena portae), v krvi jsou obsaženy látky vstřebané ve střevě z potravy a jdoucí do jater ke zpracování, vrátnicovou žilou se do jater dostává krev ze žaludku, tenkého a tlustého střeva, pankreatu, sleziny, a tak přitékají k jaterním buňkám všechny vstřebané živiny, složka nutritivní, s tepennou, kyslíkem bohatou krví, kterou přivádí arteria hepatica propria jaterní žíly, které opouštějí játra jsou zpravidla tři, dvě z pravého laloku a jedna z levého. Vstupují přímo do dolní duté žíly.

Žlučník (vesica fellea) Vak hruškovitého tvaru, délky 8 – 12cm. Uložený pod pravým jaterním lalokem. Žluč je plynule tvořena v játrech, v množství 0,5 – 0,7 litru za den a prochází do žlučníku. Ve žlučníku je ze žluče vstřebávaná voda a chlorid sodný a žluč se zahušťuje. Uvolňování žluče ze žlučníku odstartovává hormon cholecystokinin, který se uvolňuje z dvanáctníku při přítomnosti potravy v žaludku. Žluč je složitá tekutina. Obsahuje směs žlučových solí, lipidů, cholesterolů a vybraných pigmentů, bílkoviny a minerální soli jako je např. sodík. Žlutohnědá barva žluči má svůj původ v žlučovém barvivu bilirubinu, vznikajícím hlavně rozpadem červených krvinek. Jedním z hlavních úkolů žluči je emulgace tuků ve střevě

Funkce jater (1) Játra jsou největší žláza lidského těla Tvorba a sekrece žluči - žluč je shromažďována ve žlučovém měchýři a v případě potřeby uvolňována do dvanáctníku. Detoxikace Metabolické produkty účinku střevních bakterií Exogenní látky (léky, alkohol, jedy) Hormony (tyroxin, estrogen, kortizol, aldosteron) = porucha funkce jater = vzestup těchto hormonů Konverze amoniaku na močovinu Syntéza plazmatických proteinů Proteiny akutní fáze Albuminy Koagulační faktory (fibrinogen, protrombin)

Funkce jater Koagulace (syntéza většiny koagulačních faktorů) Produkují koagulační faktory I (fibrinogen), II (prothrombin), V, VII, IX, a XI, rovněž tak protein C, protein S a antithrombin. Vitamín K je nezbytný pro syntézu koagulačních faktorů: II = protrombin, VII = prokonvertin, IX = Christmasův faktor, X = Stuart-Prowerův faktor). Rezervoár krve - filtrace a skladování krve (450 ml = téměř 10 % celkového objemu krve v organizmu). Při srdečním selhávání může být v játrech až 1 l krve. Slouží jako rezervoár glykogenu, ferritinu, vitamínu A, D, B12 a mědi.

Funkce jater Imunita (Kupfferovy buňky = makrofágy) Vitamíny - metabolismus a skladování vitamínů A, D a B12, význam vitamínu K pro tvorbu koagulačních faktorů Vztah ke krvetvorbě: skladování vitamínu B12 metabolismus železa a jeho skladování ve formě feritinu (hepatocyt obsahuje bílkovinu apoferitin, který po navázání železa z krve při jeho nadbytku vytváří feritin) = rezervoár železa V prvním trimestru fétu,mají játra důležitou úlohu ve tvorbě erytrocytů. V období 32. týdne prenatálního vývoje přebírá tuto funkci kostní dřeň.