MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Makroekonomie a hospodářství
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Praha, 15. březen 2012 „POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER“ Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku.
BusinessCem Praha, 13. prosinec 2011 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY A PODPORA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Mezinárodní ekonomie.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Kazachstán Nikola Boev Martina Fajčaková Štefan Gurský
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Oživení ve stínu ukrajinské krize Jan Bureš, hlavní ekonom Ery.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Etiopie, Keňa Obchodní příležitosti pro české zemědělství a potravinářství Praha, 7. dubna 2016.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Finsko k možnostem obchodní spolupráce
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 %
Aktuální trendy ekonomické diplomacie
Index exportu
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Teritoriální setkání Island (ICC, )
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ JUDr. Ing. Jan Kopřiva

Po vstupu České republiky do Evropské unie se českým podnikatelským subjektům otevřely možnosti relativně bezproblémového podnikání v ostatních členských státech EU. Trhy v členských zemích jsou však poměrně obsazené a zákazníci na těchto trzích jsou výrazně náročnější. Pro české podnikatele je proto nutné hledat i jiné možnosti pro rozvíjení jejich podnikatelských aktivit.

Po vstupu České republiky do Evropské unie se českým podnikatelským subjektům otevřely možnosti relativně bezproblémového podnikání v ostatních členských státech EU. Trhy v členských zemích jsou však poměrně obsazené a zákazníci na těchto trzích jsou výrazně náročnější. Pro české podnikatele je proto nutné hledat i jiné možnosti pro rozvíjení jejich podnikatelských aktivit.

Podnikání či investování na Ukrajinu může mít pro české podnikatele řadu výhod. Vedle již zmíněného relativně velkého spotřebitelského trhu, jsou dalšími nespornými výhodami levnější pracovní síla a přiblížení se dalším východním trhům (Rusko, Bělorusko atd.). Nutno podotknout, že Ukrajinci jsou jevíce legálně i nelegálně zaměstnanými cizinci na území ČR. Řada z těchto Ukrajinců má vysokoškolské vzdělání a hovoří plynně česky. Tito lidé by pak mohli být vhodnými spolupracovníky českých investorů na Ukrajině.

Ukrajina se svým rozsáhlým trhem, poměrně členitou průmyslovou strukturou i infrastrukturou, představuje bezesporu významnou exportní i investiční příležitost pro české podnikatele. Ukrajinská ekonomika pokračuje již pátý rok v slibném ekonomickém růstu (loni 9,4 % HDP), při poměrně nízké inflaci. Rovněž devizové rezervy narůstají (kolem 9 mld. USD), směnný kurz hřivny je stabilní a domácí průmyslový i finanční trh se rozšiřuje. Ratingová agentura Standard & Poor´s zvýšila dlouhodobý rating Ukrajinské republiky v červnu 2004 na stupeň B+, se stabilním výhledem.

Ukrajina učinila pokrok i v postupu daňové a penzijní reformy, v privatizaci a přijetí legislativního rámce pro koupi, prodej a pronájem půdy. Rovněž dialog s mezinárodními finančními institucemi, přes určité těžkosti pokračuje a Ukrajina plní své vnější dluhové závazky.

Dynamicky se rozvíjí zahraniční obchod s výrazně rychlejším růstem exportu a kladným saldem obchodní bilance Ukrajiny kolem 3 mld. USD. Obchod s Českou republikou však zatím nedosahuje uspokojivých hodnot. V loňském roce 2005 se podíl ČR na ukrajinském exportu pohyboval kolem pouhých 0,4 % a na ukrajinském importu kolem 1,3 %. Saldo se pohybuje v posledních letech na úrovni 70-90 mil. USD v ukrajinský prospěch.

Děkuji Vám za pozornost