Renesance v českých zemích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Název školy: Autor: Název: Téma: Číslo projektu:
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_352_Karel Ditters AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Anotace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Péče o pleť Kód VM:VY_52_INOVACE_08 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_415_PRAHA-MATKA MĚST Téma: PRAHA, HISTORICKÉ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název Renesance v Čechách
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Karel IV. Lucemburkové. Karel IV. Lucemburkové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Relaxace Kód VM:VY_52_INOVACE_17 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_134_Vodík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_571_Dědičný královský titul AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
STŘEDNÍ EVROPA 8. třída Mgr. Jakub Karásek
ŠUMAVSKÁ SUBPROVINCIE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r
Jiří z Poděbrad husitství. Jiří z Poděbrad husitství.
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_564 _Sámova říše AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
Chráněná území v České republice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_270_Ministáty Evropy - 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Autor: Mgr. Helena Uhříková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_78_ČR – Jihomoravský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Baroko III. stavitelé. Baroko III. stavitelé Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní architektura.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_278_ČR 2 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Severní Morava a Slezsko
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_392_Ochrana PC AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 5.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_32_PLICNI_VACEK Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na popis plicního.
S.
DOBA ŽELEZNÁ STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ 800 PŘ. N. L.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_402_KAREL IV. Téma: ČECHY ZA VLÁDY KARLA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_584_Románský sloh AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
Václav IV. Lucemburkové. Václav IV. Lucemburkové.
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_493_Naše město AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_568_Václav a Boleslav AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,
Pedosféra.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Bořivoj a Ludmila Přemyslovci. Bořivoj a Ludmila Přemyslovci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_225_Savany AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 6.,
Renesance 2 Vrcholné období. Renesance 2 Vrcholné období.
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, reg. č.: CZ.1.07/1.1.02/ VY_06_Vla5_66p.
Sekty Novák.
Renesance v architektuře. Charakteristika na první pohled se liší od gotické na první pohled se liší od gotické nestaví se do výšky ale do šířky nestaví.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Název školy: Základní škola Netvořice
Transkript prezentace:

Renesance v českých zemích

Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma: Renesanční umění v českých zemích. Pomocí obrázků, ilustrací a fotografií přibližuje dětem renesanční umění, přibližuje obsah používaných termínů Je vhodný pro použití na interaktivní tabuli V závěru prezentace mohou děti vyplnit dva jednoduché kvízy.

Renesanční architektura v českých zemích Zámek Velké Losiny Přichází do českých zemí později. Navazuje na prvky gotické architektury. Hrady se přestavují na zámky. . http://www.ceskatelevize.cz/porady/1024681598-deset-stoleti-architektury/298323230620094-velke-losiny-zamek/video/

sgrafito Dvoubarevného sgrafitového vzoru se dosahuje tak, že spodní vrstva tmavé omítky obarvená podle tradičního renesančního způsobu jemně mletým uhlím nebo popelem ze spálené slámy se nechá zaschnout a do svrchní tenké vrstvy omítky světlé barvy se za vlhka proškrabují vzory. Je-li postup opačný ve smyslu, že spodní omítka je světlá a vzory jsou proškrabovány do svrchní tmavé omítky, vzniká tzv. kontrasgrafito. Často je postup zjednodušován tak, že se vzory proškrabují do jednobarevné světlé omítky. Po zdrsnění hladké plochy fasády vyrytím vzorů se zakrátko vlivem povětrnosti škrábané části v jednobarevné omítce barevně odliší. http://www.youtube.com/watch?v=KxKBZ6q1wPs

Valená, hřebínková klenba

Renesanční štíty http://www.infoglobe.cz/jihocesky-kraj2/cr-slavonice-dokonala-renesance-na-jihu-cech-video/

Renesanční malířství Českých zemích se šířila olejomalba , do popředí se dostává umění portrétu. Vznikají rodové galerie, například lobkovická v Roudnici a rožmberská v Jindřichově Hradci. Udržují se rovněž nástěnné vnitřní malby, dokladem jsou malby v interiérech zámku v Jindřichově Hradci. Zde se objevuje snahy využít perspektivu. Významnější jsou malby průčelí s velmi bohatou tématikou (radnice v Prachaticích). Sochařství většinou slouží jako doplněk architektury Jindřichův Hradec http://www.youtube.com/watch?v=AkW_l1JnJ3k

Roudnická lobkowiczká sbírka http://www.ceskatelevize.cz/porady/902386-ukryto-v-depozitari/29532727065-roudnicka-sbirka/ Zakladatelka roudnické sbírky.

Renesanční hudba Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic (1564 Klenová – 21. června 1621 Praha) byl český spisovatel, šlechtic, válečník, diplomat, cestovatel a hudebník, příslušník rodu Harantů z Polžic a Bezdružic. http://www.youtube.com/watch?v=izOvZwAKKpU&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=VoW_-Xd43rw

Renesanční věda Ján Jesenský (27. prosince 1566 Vratislav, Slezsko – 21. června 1621 Praha) (též známý jako Jan z Jesenu, či Jan Jessenius) byl slezský lékař, politik a filozof slovenského původu. Sehrál významnou politickou a vědeckou roli v českých dějinách. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10177109865-dejiny-udatneho-ceskeho-naroda/208552116230060-stredoveka-medicina-a-jan-jesenius/

Kdo je kdo? Jan Jesenius Kryštof Harant Polyxena z Pernštejna

Název místa? Velké Losiny Pardubice Jindřichův Hradec

Citace: Renaissance house.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 9. 11. 2009 [cit. 2012-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Renaissance_house.jpg BridlicnaKostelPresbytar.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 27. 4. 2009 [cit. 2012-06-11]. Dostupné z: http://generator.citace.com/dok/L7Q8zMysqRGwlZhX Pardubice domy na nám DSCN2126.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 7. 9. 2011 [cit. 2012-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pardubice_domy_na_n%C3%A1m_DSCN2126.jpg Jindřichův Hradec-zámek.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 4. 9. 2006 [cit. 2012-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jind%C5%99ich%C5%AFv_Hradec-z%C3%A1mek.jpg POlyxena Pernštejn.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 18. 7. 2011 [cit. 2012-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:POlyxena_Pern%C5%A1tejn.jpg Krystof Harant.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 19. 6. 2008 [cit. 2012-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Krystof_Harant.jpg Jan Jesenius.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 10. 5. 2008 [cit. 2012-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Jesenius.jpg Zámek, V. Losiny.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 17. 2. 2008 [cit. 2012-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Z%C3%A1mek,_V._Losiny.JPG