ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Advertisements

Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Jaderná energie.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Jaderná energetika.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Digitální učební materiál
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Jaderná energie.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Atomové elektrárny.
Jaderné elektrárny.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektrárny.
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderné elektrárny.
NázevVýroba elektřiny Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí AnotacePrezentace na téma výroby elektřiny, obsahuje otázky.
Energetika. Snímek č. 2 Snímek č. 3 Snímek č. 4.
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Energetika.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST 2011
Atomové elektrárny.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderná Elektrárna.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Atomová elektrárna.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Jaderné Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Typy jaderných reakcí.
Jaderná Elektrárna.
Jaderné elektrárny.
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jak se trvale získává jaderná energie
Temelín.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Fyzika – Jaderná elektrárna
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 02.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela Jaderná elektrárna ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela

Úkol Popis jaderné elektrárny Jak funguje jaderná elektrárna Schéma jaderné elektrárny Primární okruh Jaderný reaktor Sekundární okruh Chladící věže Vyhořelé palivo Výhody a nevýhody Význam v ČR i ve světě Černobylská havárie

Popis jaderné elektrárny Jaderná elektrárna je vlastně tepelná elektrárna Místo parního kotle je použit jaderný reaktor Teplo produkováno na základě štěpení uranu v reaktoru Podle odhadů geologů vydrží zásoby uranu nejméně 270 let

Jak funguje jaderná elektrárna Energie se získává štěpením jader v jaderném reaktoru. Uran je v reaktoru umístěn v palivových článcích. Teplo, které v aktivní zóně reaktoru vzniká štěpením jader uranu, je odváděno chladicí demineralizovanou vodou. Palivový cyklus (doba, za kterou se všechny kazety s palivem postupně vymění) je 5 let.

Schéma jaderné elektrárny

Primární okruh Jadernou reakcí v reaktoru se vyrábí teplo Toto teplo cirkuluje primárním okruhem Průnik primárního a sekundárního okruhu v Parogenerátoru

Jaderný reaktor Konstrukce je ocelová Řídící tyče jsou z materiálu pohlcujícího neutrony Chladicí voda obsahuje příměs kyseliny borité, která pohlcuje neutrony

Sekundární okruh Odvádí tepelnou energii, která v parogenerátoru přeměňuje vodu na páru. Pára pak roztáčí turbíny, které vyrábí mechanickou energii Pára opět kapalní, dostane se do parogenerátoru a činnost se opakuje

Chladící věže Ohřátá voda je přivedena potrubím do svazků trubek instalovaných v chladicích věžích. V chladicích trubkách je voda ochlazena a zbytkovým tlakem odvedena z chladicí věže. V chladící věži je záchytná vana, ze které čerpadlo čerpá vodu do potrubního rozvodu, kde dojde k jejímu rozstříknutí na trubkové svazky, po kterých voda teče dolů zpět do záchytné vany.

Vyhořelé palivo Z meziskladů putuje vyhořelé palivo většinou do hlubinných úložišť, kde je zabezpečeno na tisíce let, než jeho radioaktivita klesne na normální úroveň. Druhá možnost je přepracování a znovu využití, zatím je příliš drahá a technologicky náročná.

Výhody a nevýhody Nevýhody Nebezpečí jaderného výbuchu Nebezpečný odpad Výhody Malé množství paliva lze přeměnit na velké množství energie Mnohem menší znečištění prostředí než např. u tepelné elektrárny.

ČR V provozu dvě jaderné elektrárny: Temelín Dukovany Celkový výkon 3760MW Pokrytí: přibližně 31% celkové spotřeby el. energie v ČR

Svět Výskyt: 31 zemí světa Celková energie: 2558 TWh ročně (13 – 14% spotřeby) Počet reaktorů v provozu: 436 (30 ve výstavbě) Rozvoj: Asijské země, Rusko, Finsko

Černobylská havárie Největší jaderná havárie v dějinách lidstva (st.7 na stupnici INES) Datum havárie: 26.4.1986 Stát: Ukrajina (část tehdejšího Sovětského svazu) Následky: Předpoklad – po 70let 2% zvýšení výskytu rakoviny

Zdroje http://atominfo.cz/wp-content/uploads/2010/07/chernobyl.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cernobylsk%C3%A1_hav%C3%A1rie http://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/jaderna-energetika/interaktivni-model-je-jak-funguje-jaderka.html http://www.fyzika.net/view.php?cisloclanku=2004092801 http://www.cernobyl-havarie.cz/

Děkuji Vám za pozornost