EVROPŠTÍ ŠÉFKUCHAŘI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 SEZÓNA ZIMNÍ SEMESTR Co je UNIpoker? (kdo jsme, pro koho je liga?) •Vysokoškolská amatérská pokerová soutěž pro studenty, absolventy a přátele.
Advertisements

Studyline s.r.o LET ZKUŠENOSTÍ  Založeno v roce 1999 => 11 LET ZKUŠENOSTÍ  5 kanceláří v ČR - Praha, Brno, Plzeň, Liberec, Olomouc.
Samsung Daniel Krčál, 5.A.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
SVĚTOVÁ ASOCIACE NOVIN- ZLATÝ GLÓBUS ZLATÝ GLÓBUS Anglicky Golden Globe Award Filmová a televizní cena udělovaná každý rok v lednu Asociací zahraničních.
RESTAURACE IVETTE,s.r.o. Iveta Ratislavová. Restaurace Ivette – Rest Iv Vám nabízí ve spolupráci s hotelem Elegant širokou škálu vybraných jídel, nápojů.
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Cesta k vyhlášení architektonické soutěže prosinec 2004: NK předložila MK ČR investiční záměr na novou budovu 20. prosince 2004: NK a Rada hl.m. Prahy.
VÍKENDOVÉ SEMINÁŘE S CRISTIANEM ALMODOVAREM FONTANELA, Korunní 35, PRAHA 2 Informace a přihlášky: flamenkin.cz, tel: CRISTIAN.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Milan Šmíd - Tisková konference UPC UPC European Television Survey české detaily Co ještě ukázal panevropský televizní průzkum UPC?
SVOČ na Přírodovědecké fakultě OU Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mají v jejím rámci.
Seminář o mořských rybách Dne jsme navštívili restauraci Na hradbách, kde byl pro nás připraven seminář o pokrmech z mořských ryb. Tato akce.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Moje budoucnost.
Rektor Zdroj:
VELKÁ PARDUBICKÁ Jan Freudl Konec Menu
Francie.
Staň se rozhodčím softballu. Pojď se stát rozhodčím softballu Chceš se věnovat softballu jinak než jen jako hráč? Chceš být součástí důležitých zápasů?
Historie a vývoj kuchařského umění
Vytvořila Nina Kravčenková 2014
olympijský vítěz mistr světa mistr Evropy
1 Strukturální fondy a Fond koheze VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 P1 –
Stolování ve středověku
Porto a portské víno Vítězslav Traurig. Základní informace o městě Druhé největší portugalské město obyvatel Turisticky nejnavštěvovanější v.
7 nejlepších kuchařů světa
1. Historie Historie Libor Mašek, Nestlé Professional Mechanismus Marek Raditsch, Kampa Group Národní kvalifikace 2011 Miroslav Kubec, AKC Česká republika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
„Gourmet Team Challenge“ a "Cukrář České republiky 2012" DOPROVODNÝ PROGRAM VELETRHU TOP GASTRO 2012 a GASTRO TOUR 2012 ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ ČESKÉ.
Terorismus.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
EVROPSKá UNIE.
Keramika po 2. světové válce
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jak na pracovní pohovor?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_458.
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_245_Vyspělé státy světa AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Daniel Landa se narodil v Praze. V roce 1990 se oženil s Mirjam Müller, která je původem z Německa. Spolu vychovávají dcery Anastázii (1998)
Literatura na počátku 20.století
BEZMASÉ POKRMY
Téma hodiny: Západní Evropa
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
Kdo ve skutečnosti řídí NPÚ?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Komenského Slavkov u Brna 495 Číslo a název operačního programu:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_2C18 Emil Zátopek legenda atletiky.
HISTORIE Historie 1958 – Wichita, Kansas Dan a Frank Carney.
Ludvík Blažek Petra Kadlecová Petra Kačírková
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství.
Věda na scéně Science on Stage
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
Chuť Latinské Ameriky. Kdo jsme?  Restaurace BRiBRi nese název po indiánském kmeni BRiBRi, který žije v pohoří Talamanca na hranicích mezi Kostarikou.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Projektové kurzy a cílové skupiny 2 5 VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM VE VENKOVSKÝCH PODMÍNKÁCH.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
BIBS - vysoká škola Název programu MBA Senior Executive Délka studia
Způsoby hledání zaměstnání, úřad práce 1 – Hledání zaměstnání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SOŠ a SOU Blansko škola moderních technologií
Moderní trendy v gastronomii
Moderní gastronomie Ruth Martin.
Moderní gastronomie Bio Food
Transkript prezentace:

EVROPŠTÍ ŠÉFKUCHAŘI

Kdo je to šéfkuchař? Šéfkuchař je vedoucí kuchyně, je odpovědný za její bezproblémový chod Osoba, která se snaží co nejvíce uspokojit naše gastronomické požadavky Pro restauraci je šéfkuchař, ale i ostatní kuchaři a vůbec celá kuchyně srdcem restaurace

Správný šéfkuchař by měl mít… Smysl pro chuť a vůni Vášeň pro jídlo Instinkt / intuici pro míchání chutí Touhu po dokonalosti Nutkání k inovacím, experimentům Ochotu pracovat dlouho do noci Dobrou paměť (pro zapamatování složitých exotických, mezinárodních receptů) Manažerské dovednosti A dále.. Dohlíží na kuchyni a činnost personálu Je odpovědný za všechny potraviny, nákupy, menu

Pracovní příležitosti Z průměrného kuchaře lze dosáhnout pozice šéfkuchaře za cca 10-12 let, ale….. Šéfkuchaři jsou zaměstnáni po celé světě: v hotelích, restauracích, na výletních lodích… (poptávka je také velmi vysoká i v zahraničí) Šéfkuchař je často jedním z nejvíce placených profesionálů v hotelu, protože kvalita podávaných jídel přímo zvyšuje image podniku. Někteří jdou jinou cestou… Šéfkuchaři známí z televize - tito lidé mají vlastní kuchařské show, píší knihy, mají vlastní restaurace, vlastní značku produktů…

Delia Smith Nejznámější britská autorka kuchařských knih Již 25 let předvádí své kuchařské umění, a to nejen britskému publiku

ŽIVOTOPIS Delia Smith se narodila v Anglii (Surrey). V 16 letech opustila školu bez jakékoliv kvalifikace. Nejdříve nastoupila jako učnice do kadeřnictví, pak se stala prodavačkou a později pracovala pro cestovní kancelář. V 21 letech, kdy příležitostně umývala nádobí v jedné malé londýnské restauraci, se začala velmi vážně zajímat o vaření. Zvláště ji upoutaly recepty tradiční britské kuchyně, které chodila vyhledávat a studovat ze starých anglických kuchařských knih uložených v "Britském museu". Těmito recepty se inspirovala, když vařila své rodině i přátelům.

Dnes má v Británii až neskutečný respekt a vždy první i poslední slovo ve všem, co se týká základů dobrého vaření. Za dobu svého působení v gastronomii významně ovlivnila a pozvedla v Británii znalosti o dobrém vaření na vyšší úroveň. Její styl vaření se vyznačuje jednoduchostí. Recepty upravuje tak, aby byly každému srozumitelné, jednoduché a snadno proveditelné. Její jméno u receptu zaručuje, že každý, kdo postupuje podle těchto rad se může spolehnout na dobrý výsledek a zaručený úspěch. Díky své velké vytrvalosti,zručnosti, svým znalostem a zkušenostem, se stala nejvyhlášenější britskou kuchařkou, a také nejlépe prodávanou autorkou kuchařských knih. Bylo prodáno již 11 mil. kopií.

Ukázka vaření http://www.youtube.com/watch?v=_kO3Ko2M9LU

PAUL BOCUSE Nejslavnější francouzský šéfkuchař naší doby

ŽIVOTOPIS Narozen 11. února 1926 v Collonges-au-Mont-d'Or 1958: ocenění 1. hvězdičkou Michelin 1961:nejlepší zaměstnanec Francie 1962: 2. hvězdička Michelin 1965: 3. hvězdička Michelin 1975: 25. února: Řád čestné legie udělené francouzským prezidentem · 1989: prohlášen šéfkuchařem století-  Gault & Millau · 1993: Státní vyznamenání za zásluhy – důstojník 1996: Oficiální šéf kuchyně G7 2000: Státní vyznamenání za zásluhy - velitel v New Yorku 2004: Velitel Řádu čestné legie Restaurace pod jménem Paula Bocuse: Evropa - USA - Japonsko - Singapur - Hongkong - Austrálie Produkty: vína, lahůdky, pečivo, ...

Paul Bocuse říká, že chuť jídla je mnohem důležitější než jeho vzhled x ovšem, víme že pokrm vnímáme všemi smysly a zrak je v mnoha případech ten první Píše knihy, hostuje, přednáší a stojí také za prestižní gastronomickou soutěží Bocuse d‘Or, založenou roku 1987, která se koná v Lyonu. Mezi profesionály je dvoudenní soutěžení důvěrně známé jako ‚Oscar plotny‘ a je mimořádně mediálně atraktivní; finále roku 2005 natáčelo 70 televizních stanic a zúčastnilo se jej na 900 novinářů. (Je celkem zajímavé, že Zlatého Bocuse, jak by asi nejlépe zněl překlad titulu, již několikrát získali Norové.) Posledním vítězem je nicméně Francouz Serge Vieira.

Hvězda české kuchyně

Zdeněk Pohlreich Osobní údaje 10. 4. 1957 Vzdělání Gymnázium, Praha Hotelová škola, Praha Institute of Business Studies, Praha Praxe od května 2007 hotely Imperial a Divinis Ristorante, šéfkuchař 2004 - 2007 hotel Prague Marriott, šéfkuchař a odpovědný vedoucí pro restaurace Marriott a Renaissance 2002 - 2004 hotel Renaissance Praha, šéfkuchař 1998 - 2002 hotel Radisson SAS Praha, šéfkuchař 1996 - 1998 hotel Villa Voyta Praha, šéfkuchař 1993 - 1996 hotel Renaissance Praha, sous-chef 1991 - 1993 restaurace La Guillotine, Adelaide, Austrálie, šéfkuchař 1990 - 1991 restaurace Het Schellinkje, Meppel, Nizozemí, šéfkuchař 1975 - 1989 různé hotely a restaurace, Praha Ocenění 2000 vítěz President's Award, Hong-Kong, Radisson SAS 2001 vítěz President's Award, Cancún

Ano, šéfe! Jsme tu proto, abyste v hospodách nejedli blafy! Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich na požádání přijede do restaurace, která nefunguje optimálně. Týden se snaží pomoci celému podniku, aby prosperoval. Hlavním nepřítelem jsou dochucovací přípravky, pokrmy z prášku, nečerstvé i nekvalitní suroviny a oblohy a samozřejmě špatný personál nebo nezkušený majitel. Zdeněk Pohlreich je sice přísný kritik, který pro šokující výroky nechodí daleko, ale zároveň rádce, jehož rady mají cenu zlata. Nikoho z personálu nešetří, naopak tvrdě prosazuje i nepopulární změny v provozu. Po měsíci se do restaurace vrátí, aby prověřil, jestli opravdu došlo ke zlepšení. Pokud je spokojen, restauraci ocení.

Ukázka vaření http://www.prakul.cz/videa

I mistr šéfkuchař se někdy utne… http://www.youtube.com/watch?v=7E2C1O5rLgM

Zdroje: http://dadala.hyperlinx.cz/kuchar/kuchr026.html http://www.femina.cz/recepty/tajemnstvi-sefkucharepaula-bocuse/3068 http://cs.articlesnatch.com/Article/Career-As-A-Chef-Part-i/789236 www.youtube.com http://www.prakul.cz/videa http://ano-sefe.com/ http://www.prakul.cz/sefkuchari-a-lektori/zdenek-pohlreich www.google.com www.seznam.cz http://www.bocusedor.cz/cz/paul-bocuse.html