EVROPŠTÍ ŠÉFKUCHAŘI
Kdo je to šéfkuchař? Šéfkuchař je vedoucí kuchyně, je odpovědný za její bezproblémový chod Osoba, která se snaží co nejvíce uspokojit naše gastronomické požadavky Pro restauraci je šéfkuchař, ale i ostatní kuchaři a vůbec celá kuchyně srdcem restaurace
Správný šéfkuchař by měl mít… Smysl pro chuť a vůni Vášeň pro jídlo Instinkt / intuici pro míchání chutí Touhu po dokonalosti Nutkání k inovacím, experimentům Ochotu pracovat dlouho do noci Dobrou paměť (pro zapamatování složitých exotických, mezinárodních receptů) Manažerské dovednosti A dále.. Dohlíží na kuchyni a činnost personálu Je odpovědný za všechny potraviny, nákupy, menu
Pracovní příležitosti Z průměrného kuchaře lze dosáhnout pozice šéfkuchaře za cca 10-12 let, ale….. Šéfkuchaři jsou zaměstnáni po celé světě: v hotelích, restauracích, na výletních lodích… (poptávka je také velmi vysoká i v zahraničí) Šéfkuchař je často jedním z nejvíce placených profesionálů v hotelu, protože kvalita podávaných jídel přímo zvyšuje image podniku. Někteří jdou jinou cestou… Šéfkuchaři známí z televize - tito lidé mají vlastní kuchařské show, píší knihy, mají vlastní restaurace, vlastní značku produktů…
Delia Smith Nejznámější britská autorka kuchařských knih Již 25 let předvádí své kuchařské umění, a to nejen britskému publiku
ŽIVOTOPIS Delia Smith se narodila v Anglii (Surrey). V 16 letech opustila školu bez jakékoliv kvalifikace. Nejdříve nastoupila jako učnice do kadeřnictví, pak se stala prodavačkou a později pracovala pro cestovní kancelář. V 21 letech, kdy příležitostně umývala nádobí v jedné malé londýnské restauraci, se začala velmi vážně zajímat o vaření. Zvláště ji upoutaly recepty tradiční britské kuchyně, které chodila vyhledávat a studovat ze starých anglických kuchařských knih uložených v "Britském museu". Těmito recepty se inspirovala, když vařila své rodině i přátelům.
Dnes má v Británii až neskutečný respekt a vždy první i poslední slovo ve všem, co se týká základů dobrého vaření. Za dobu svého působení v gastronomii významně ovlivnila a pozvedla v Británii znalosti o dobrém vaření na vyšší úroveň. Její styl vaření se vyznačuje jednoduchostí. Recepty upravuje tak, aby byly každému srozumitelné, jednoduché a snadno proveditelné. Její jméno u receptu zaručuje, že každý, kdo postupuje podle těchto rad se může spolehnout na dobrý výsledek a zaručený úspěch. Díky své velké vytrvalosti,zručnosti, svým znalostem a zkušenostem, se stala nejvyhlášenější britskou kuchařkou, a také nejlépe prodávanou autorkou kuchařských knih. Bylo prodáno již 11 mil. kopií.
Ukázka vaření http://www.youtube.com/watch?v=_kO3Ko2M9LU
PAUL BOCUSE Nejslavnější francouzský šéfkuchař naší doby
ŽIVOTOPIS Narozen 11. února 1926 v Collonges-au-Mont-d'Or 1958: ocenění 1. hvězdičkou Michelin 1961:nejlepší zaměstnanec Francie 1962: 2. hvězdička Michelin 1965: 3. hvězdička Michelin 1975: 25. února: Řád čestné legie udělené francouzským prezidentem · 1989: prohlášen šéfkuchařem století- Gault & Millau · 1993: Státní vyznamenání za zásluhy – důstojník 1996: Oficiální šéf kuchyně G7 2000: Státní vyznamenání za zásluhy - velitel v New Yorku 2004: Velitel Řádu čestné legie Restaurace pod jménem Paula Bocuse: Evropa - USA - Japonsko - Singapur - Hongkong - Austrálie Produkty: vína, lahůdky, pečivo, ...
Paul Bocuse říká, že chuť jídla je mnohem důležitější než jeho vzhled x ovšem, víme že pokrm vnímáme všemi smysly a zrak je v mnoha případech ten první Píše knihy, hostuje, přednáší a stojí také za prestižní gastronomickou soutěží Bocuse d‘Or, založenou roku 1987, která se koná v Lyonu. Mezi profesionály je dvoudenní soutěžení důvěrně známé jako ‚Oscar plotny‘ a je mimořádně mediálně atraktivní; finále roku 2005 natáčelo 70 televizních stanic a zúčastnilo se jej na 900 novinářů. (Je celkem zajímavé, že Zlatého Bocuse, jak by asi nejlépe zněl překlad titulu, již několikrát získali Norové.) Posledním vítězem je nicméně Francouz Serge Vieira.
Hvězda české kuchyně
Zdeněk Pohlreich Osobní údaje 10. 4. 1957 Vzdělání Gymnázium, Praha Hotelová škola, Praha Institute of Business Studies, Praha Praxe od května 2007 hotely Imperial a Divinis Ristorante, šéfkuchař 2004 - 2007 hotel Prague Marriott, šéfkuchař a odpovědný vedoucí pro restaurace Marriott a Renaissance 2002 - 2004 hotel Renaissance Praha, šéfkuchař 1998 - 2002 hotel Radisson SAS Praha, šéfkuchař 1996 - 1998 hotel Villa Voyta Praha, šéfkuchař 1993 - 1996 hotel Renaissance Praha, sous-chef 1991 - 1993 restaurace La Guillotine, Adelaide, Austrálie, šéfkuchař 1990 - 1991 restaurace Het Schellinkje, Meppel, Nizozemí, šéfkuchař 1975 - 1989 různé hotely a restaurace, Praha Ocenění 2000 vítěz President's Award, Hong-Kong, Radisson SAS 2001 vítěz President's Award, Cancún
Ano, šéfe! Jsme tu proto, abyste v hospodách nejedli blafy! Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich na požádání přijede do restaurace, která nefunguje optimálně. Týden se snaží pomoci celému podniku, aby prosperoval. Hlavním nepřítelem jsou dochucovací přípravky, pokrmy z prášku, nečerstvé i nekvalitní suroviny a oblohy a samozřejmě špatný personál nebo nezkušený majitel. Zdeněk Pohlreich je sice přísný kritik, který pro šokující výroky nechodí daleko, ale zároveň rádce, jehož rady mají cenu zlata. Nikoho z personálu nešetří, naopak tvrdě prosazuje i nepopulární změny v provozu. Po měsíci se do restaurace vrátí, aby prověřil, jestli opravdu došlo ke zlepšení. Pokud je spokojen, restauraci ocení.
Ukázka vaření http://www.prakul.cz/videa
I mistr šéfkuchař se někdy utne… http://www.youtube.com/watch?v=7E2C1O5rLgM
Zdroje: http://dadala.hyperlinx.cz/kuchar/kuchr026.html http://www.femina.cz/recepty/tajemnstvi-sefkucharepaula-bocuse/3068 http://cs.articlesnatch.com/Article/Career-As-A-Chef-Part-i/789236 www.youtube.com http://www.prakul.cz/videa http://ano-sefe.com/ http://www.prakul.cz/sefkuchari-a-lektori/zdenek-pohlreich www.google.com www.seznam.cz http://www.bocusedor.cz/cz/paul-bocuse.html