Skládání rychlostí V r = 3 kmh -1 V 1 = 7 kmh -1 V 2 = 15 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 1. člun vůči věži? 10 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011 Relativnost pohybu 2. díl.
Advertisements

Pohyb tělesa.
Konvekce Konvekce 1.
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
Operace s vektory.
Obvod a obsah rovnoběžníků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Znázornění pohybu Automobil jede rychlostí v = 60 kmh -1. Jak lze znázornit jeho pohyb? Čas [h]Poloha [km] 00 1/610 0,2515 0, , ,5180.
Co se děje, když kráčíme na pohyblivém chodníku?
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Mechanika tuhého tělesa
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
7. Mechanika tuhého tělesa
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Skládání sil Skládat síly znamená nahradit několik sil silou jedinou se stejnými účinky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Povrch hranolu S = 2.Sp + Spl Spl = op.v
Nejmenší společný násobek
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST II
PYTHAGOROVA VĚTA příklady
STATIKA TĚLES Název školy
VY_32_INOVACE_04 - SÍLA, SKLÁDÁNÍ SIL
Kinematika Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Centrum pro virtuální a moderní.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Speciální teorie relativity - Opakování
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Mechanika tuhého tělesa
Nerovnoměrný přímočarý pohyb
Strojní mechanika ÚKOLY STATIKY Autor: Ing. Jaroslav Kolář
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Rovnoměrný pohyb – test 1
Skládání a rozkládání sil
Kinematika 14. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ I. Mgr. Jana Oslancová
2. Statika v rovině Autor: Ing. Jitka Šenková
Skládání sil. NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
STATIKA TĚLES Název školy
Mechanika tuhého tělesa
Pythagorova věta.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Technická mechanika Statika Soustavy sil 03 Ing. Martin Hendrych
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Trigonometrie ve slovních úlohách
Technická mechanika – Skládání sil 2
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných.
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová.
Princip konstantní rychlosti světla
Technická mechanika – Skládání sil
STATIKA část mechaniky, která se zabývá rovnováhou sil působících na dokonale tuhá tělesa.
SKLÁDÁNÍ SIL.
Skládání sil různého směru
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
Hybnost, zákon zachování hybnosti
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Buben pračky při ždímání. Míč, který si házejí děti.
Transkript prezentace:

Skládání rychlostí V r = 3 kmh -1 V 1 = 7 kmh -1 V 2 = 15 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 1. člun vůči věži? 10 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 2. člun vůči věži? -12 kmh -1 Kladný směr definujme souhlasný se směrem proudu řeky. Jakou rychlostí se pohybuje 1. člun vůči tygrovi? 7 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 2. člun vůči tygrovi? -15 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 2. člun vůči 1. člunu? -22 kmh -1 Jakou rychlostí se pohybuje 1. člun vůči 2. člunu? -22 kmh -1 Kladný směr definujme obvykle ve směru jízdy vozidla (člunu). Jakou rychlostí se pohybuje tygr vůči věži? 3 kmh -1

Skládání rychlostí V r = 3 ms -1 V 1 = 4 ms -1 V = 5 ms -1 Jakou rychlost člunu naměří pozorovatel na věži? Jakou rychlost věže uvidí kormidelník člunu?

Skládání rychlostí X [m] Y [m] Vztažná soustava spojená s břehem naproti věži. 36 [4, 3] [8, 6] [12, 9] [16, 12] [20, 15] [24, 18] [28, 21] 15 18

Skládání rychlostí X [m] Y [m] [4, 3] [8, 6] [12, 9] [16, 12] [20, 15] [24, 18] [28, 21]

Skládání rychlostí Rovnoběžníkové pravidlo skládání vektorových veličin: součet dvou vektorových veličin je úhlopříčka rovnoběžníku, jehož strany tvoří tyto veličiny. Vektorové veličiny se značí šipkou nad příslušným symbolem (písmenem). Sčítáme-li takto označené vektorové veličiny, je vždy nutné použít rovnoběžníkové pravidlo. Velikost výsledného vektoru obecně NENÍ ROVNA součtu velikostí sčítanců!!! 3 4 5

Skládání rychlostí V 2 = 3 ms -1 V 1 = 4 ms -1 Jakou rychlost věže uvidí kormidelník člunu? V 1 = 4 ms -1 V 2 = 3 ms -1 V = 5 ms -1 Není-li nad symbolem rychlosti (v) načrtnuta šipka, označuje v velikost rychlosti (délku šipky). V = 5 ms -1

Skládání rychlostí h 1 = 500 m s = 210 m h 12 = ? m v l = 378 kmh -1 v p = 10 ms -1 Letadlo letící rychlostí 378 km/h ve výšce 500 m nad povrchem vletí do stoupavého vzdušného proudění, které má rychlost 10 m/s a je široké 210 m. Určete velikost a směr rychlosti letadla vzhledem k povrchu během jeho cesty napříč stoupavým proudem a výšku, kterou bude mít poté, co proudění opustí.

Skládání rychlostí h [m] s [m] h 1 = 500 m h 2 = ? m ΔhΔh 480

Skládání rychlostí V r = 3 ms -1 Jak rychle a jakým směrem musí plout člun, aby přistál přímo u věže? Rychlost člunu musí mít směr této spojnice. Tato rychlost je výslednicí dvou rychlostí: vlastní rychlosti člunu, kterou získá díky motoru, a rychlosti toku řeky.

Skládání rychlostí V r = 3 ms -1 Jakým směrem musí plout člun, aby přistál přímo u věže? Jaká musí být velikost jeho rychlosti? V = V č + V r

Skládání rychlostí V r = 3 ms -1 Jakým směrem musí plout člun, aby přistál přímo u věže? Jaká musí být velikost jeho rychlosti vůči řece? V = 6 ms -1 V č = V + V r 222

Skládání rychlostí Jakým směrem musí plout člun, aby přistál přímo u věže? Jaká musí být velikost jeho rychlosti vůči řece? Existuje více řešení. V = 3 ms -1 V r = 3 ms -1

Shrnutí Skládáme-li rychlosti pohybů, které probíhají v různých směrech, je nutno použít rovnoběžníkové pravidlo. Pokud jsou některé rychlosti na sebe kolmé, je zpravidla možné k výpočtu jejich velikostí použít Pythagorovu větu. To však nelze, pokud na sebe rychlosti kolmé nejsou. Vektory značíme šipkou nad příslušným symbolem. Pokud šipku vynecháme, označuje symbol velikost vektoru.