Muzikoterapeutické modely

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Strukturované učení PROJEKT EU
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Různé role zástupce ředitele školy
Techniky improvizace.
Jednotlivé typy skupin v TK Příklad TK Němčice. Skupinová práce v TK Individuální práce versus skupinová práce.
a jeho využití u klientů po CMP
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
Imaginace.
Muzikoterapie.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Prezentace 5 lekcÍ MUZIKOTERAPIE Mgr. Bc. Svatava Drlíčková
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Motivačně aktivační poradenský program varianta pro pilotáž.
Imaginace. Řízené představy a hudba je široce uznávaný muzikoterapeutický přístup. Je zcela v souladu s prověřenými postupy léčitelských rituálů mnoha.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
MT praxe.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
osob s mentálním postižením
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Muzikoterapie.
Muzikoterapie.
Diagnostika a reedukace
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
ARTETERAPIE.
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
centrální porucha zpracování řečového signálu
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Sebepoznání a sebepojetí
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Techniky improvizace.
Muzikoterapie.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Muzikoterapeutické modely

Definice MT modelu Modelem rozumíme ucelený přístup k diagnostice, terapii a evaluaci, který zahrnuje teoretické principy, klinické indikace a kontraindikace, cíle, metodologická vodítka a charakteristické použití určitých procedurálních seskupení a technik.

Akcelerované učení – Georgi Lozanov ♫ Využití: v edukačním procesu. Hudby se využívá v několika souvislostech: Při zprostředkovávání informací K prohloubení koncentrace v důležitých okamžicích, na podporu zapamatování informací. Výukové imaginativní výlety s hudbou. K potřebné atmosféře ve třídě K přivítání, pro zábavu, k aktivizaci, k navázání důvěry a vstřícné interakce, ke strukturování času, k utváření komunity, k porozumění mezi kulturami (jiných studentů). K osobní reflexi a sebevyjádření žáků Vyjadřování prostřednictvím hudby

Aktivní a receptivní muzikoterapie Christoph Schwabe ♫ Používá improvizační a interpretační techniky spojené s následnou reflexí . Zahrnuje instrumentální, vokální, pohybové, dramatické i výtvarné prostředky. Využití aktivní formy: pro děti s poruchami chování, psychotiky a neurotiky, u klientů s poškozením mozku k navázání komunikace neverbálními prostředky, k umožnění sebevyjádření a přijatelnému uvolnění, pro stabilizaci osobnosti, k překonání patologických postojů

Analytická muzikoterapie Mary Priestley * Využití: k odstranění překážek, které brání v uvědomování si sebe sama a plnému rozvoji potenciálu osobnosti Vychází z psychoanalýzy místo verbálních rozhovorů využívá improvizačních duetů mezi terapeutem a klientem k zpřístupnění vědomých i nevědomých obsahů. Po improvizaci následuje rozhovor ve dvou krocích: bezprostřední reakce klienta na improvizace rozbor nahrávky. Předpokladem je hudební sluch, inteligence, verbální schopnosti a schopnost symbolického myšlení klienta. Muzikoterapeut má být schopen: vcítit se a reflektovat klientovy pocity kotvit klienta v realitě podpořit a chránit klienta během celého procesu nabízet upřímnou odpověď a vlastní názor ve vhodnou dobu podporovat klientův růst ustát klientovu stinnou stránku *Výcvik je dostupný ve Velké Británii

Antroposofická muzikoterapie Rudolf Steiner Antroposoficky orientovaní muzikoterapeuti se uplatňují: ve waldorfských školách ústavech sociální péče domovech pro seniory v sanatoriích a klinikách Zabývá se vztahy, které vznikají mezi zvuky a specifickými orgány v lidském těle hudebními intervaly a tělesnými proporcemi a procesy Hudební nástroje vytvářejí most mezi „neslyšitelnou hudbou“ lidského těla a „slyšitelnou hudbou“. Tato „slyšitelná hudba“ pak zpětně ovlivňuje člověka až do nitra jeho orgánů.

Experimentálně – improvizační terapie Keneth Bruscia ♫ Využití: děti a dospělí s postižením klienti po traumatickém zážitku k rozvoji kreativity, sebepoznání, zodpovědnosti, kognitivních schopností a ke svobodnější komunikaci Základem modelu je hudební a taneční improvizace, Vybrané téma je improvizováno při společné hudbě i tanci. Na podkladě improvizací a jejich reflexí je téma stále lépe rozvíjeno a zpracováváno. Sleduje se Integrace – propojení klienta se vznikajícími zvuky a hudbou. Variabilita a schopnost reagovat na změny. Tenze – stupeň napětí, které je vždy přítomno a odráží se v improvizaci. Kongruence - shoda s ostatními ve skupině, shoda s instrukcemi terapeuta. Salience – výskyt výrazných rysů. Autonomie – její projevy a vývoj, její zachování ve dvojici či ve skupině

Asthma music Tateno a Suzuki ♫ Využití: děti s astmatem, dýchacími a zdravotními obtížemi. Základem techniky je zvládnutí břišního (abdominálního) dýchání. Používají se k tomu dvě techniky: technika zpěvu s prodlužovanými notami Spíše pomalá, klidná píseň se rozdělí do několika po sobě jdoucích frází, přičemž poslední slabika fráze se protáhne vždy na několik vteřin (6 – 12). Po ukončení fráze může vzniknout delší pauza. technika zpěvu s ostře vyráženou hláskou s Po osvojení nějaké rychlé, rytmické a akcentované písně začnou klienti v jejím průběhu místo obvyklých hlásek vyslovovat ostré s. Důležité je natrénovat pocit ovládání bránice. Po zvládnutí obou technik zpívají klienti píseň v originální podobě, nyní ale s břišním dýcháním. Abdominální dýchání se tak nacvičí během několika dnů až týdnů.

Improvizační muzikoterapie dospělých Gillian Stephens Langdon ♫ Slouží k rozvoji: motorických schopností emocí myšlení (kognitivních schopností) komunikace Pracuje ve čtyřech fázích: Hudební warming-up (uvědomit si sebe sama, sjednotit skupinu) Verbální rozhovor (pocity a problémy tady a teď – kdo s čím přichází) Zpracování vybraného tématu hudbou a slovy Ve třetí fázi se využívají nejrůznější improvizační techniky (vedení, modelování, zrcadlení, kotvení, hraní rolí). Reflexe Využívá se všech druhů improvizace, slovo, pohyb, ticho.

Melodicko-intonační terapie Využití: terapie afázie, u dětí s opožděným vývojem řeči, u balbutiků (koktavost, zadrhávání), u lidí s autismem Model využívá zpěvu pro výstavbu mluvené řeči. Využívá se melodizace běžně užívaných vět a slov. Nacvičovaný text se podloží známým nebo snadno zapamatovatelným nápěvem. S postupným cvičením dochází k odlučování melodie, až klient příslušnou větu pouze rytmizuje. Nakonec se věta pronáší i bez rytmické opory. Možný průběh jednotky MIT relaxace hudbou zpěv známých písní (terapeut a pacient, sólo pacient) aplikace MIT – jednoduché odpovědi na otázky běžného života – nácvik na jednoduché melodie: Terapeut sedí naproti klientovi tak, aby na něj dobře viděl. Drží ruku klienta, na jejíž dlaň provádí „tapping“ – vyťukává rytmus slov. Svou druhou rukou dává terapeut klientovi viditelné pokyny, kdy má začít a kdy tiše čekat. přechod ze zpívaného na mluvené slovo

Metoda dobrého startu Využití: podpora vývoje dětí ve věku 5 – 11 let, zvláště: u dětí se specifickými poruchami učení u dětí s ADD a ADHD u dětí s odkladem školní docházky u dětí minoritních menšin jako vstupní etapa výuky čtení a psaní jako diagnostická metoda v rámci poradenské služby v pedagogice Průběh: navázání kontaktu s dítětem poslech písně, dítě se seznamuje s jejím obsahem a příběhem dítě reaguje na obsah a děj svými zážitky poslech a zpěv písně spojený s pohybem krátká relaxace reprodukce písně podle připraveného grafického vzoru, korespondujícím s rytmem písně reflexe dětí – co se podařilo, co by se dalo zlepšit U dětí předškolního věku bez poruch je možno pracovat s dvanáctičlennou skupinou, v ostatních případech se čtyřmi až osmi dětmi. Cvičení mají vysokou efektivitu, pokud jsou prováděna 2-3krát týdně.

Metoda kontinuálního uvědomění Edith Hillman Boxill ♫ Využití: klienti s vývojovým postižením Vychází z improvizací spojených se zpěvem, hrou na nástroje a pohybem. Terapeut podporuje klienta/y v emočních projevech a vede k uvědomování si vlastních prožitků. Cílem je tzv. informované vědomí – uvědomování si sebe sama, čímž se zvyšují adaptační schopnosti klienta. Boxill vymezila tři základní strategie, které vedou k rozšíření vědomí v MT procesu: Zrcadlení – technika zahrnuje imitaci a synchronizaci, splynutí s pohybem a zvukem klienta. Dochází tak k podpoře jeho cítění a nálady. Identifikace – muzikoterapeut poskytuje okamžitou zpětnou vazbu klientovi na jeho hru, rozvíjí se interakce, kdy je jasné, kdo si bere prostor v improvizovaném hudebním dialogu a co koná klient spolu s terapeutem a co nezávisle na terapeutovi. Kontaktní píseň – terapeut rozvíjí téma, které vzešlo ze strany klienta.

Orffova muzikoterapie Gertrude Orff ♫ Využití: handicapované děti, děti s vývojovými poruchami Způsob práce: Základem metody je hudební improvizace, která poskytuje pobídky ke kreativitě, vytváří strukturu mezi tichem a zvuky, umožňuje nové vztahy. Nástroje Orffova instrumentária jsou používané spolu se smyčcovými nástroji, perkusemi. Pracuje se i s míči a loutkami aj. materiály. Terapeut akceptuje jakoukoliv iniciativu a podněty dítěte a na této úrovni mu odpovídá a rozvíjí interakci – izo princip. Druhou formou práce je provokace – cílené vnášení nových témat terapeutem. Základním prostředím je vztah terapeut – dítě či terapeut – skupina. Často se ale v tomto modelu pracuje úzce i s rodiči. Rodiče se učí akceptovat dítě, rozvíjet interakce s ním, učí se rozumět projevům jeho (zvláštního) chování a rozpoznávat možnosti jeho vývoje. Cíle: vyjadřovací schopnosti, vztah k druhým lidem, koncentrace, sebedůvěra a sebevědomí rozvoj iniciativy a samostatného jednání

Řízená imaginace a hudba Helen L. Bonny ♫ Využití: osobnostní a transpersonální rozvoj léčba závislostí lidé s neurózou a psychosomatickými obtížemi zneužívaní klienti klienti v terminálním stádiu nemoci Kontraindikace: lidé s mentálním postižením lidé s psychózami lidé s epilepsií Pracuje s představami, tělesnými počitky, emocemi,myšlenkami a vzpomínkami, které jsou evokovány při poslechu klasické hudby. Řízená imaginace nabízí možnost integrovat mentální, emocionální, tělesné a spirituální roviny člověka a poskytnout uzdravující zážitky. fáze – navázání kontaktu, rozhovor fáze – progresivní relaxace, tělesné a psychické uvolnění fáze – poslech hudby v relaxovaném stavu + slovní vodítko terapeuta fáze – reflexe (verbální či výtvarná), integrace klientových zkušeností, souvislost s denním životem klienta

Tomatisův poslechový program Alfred Tomatis * Využití: klienti s obtíženi v učení a chování Model vychází ze zjištění, že mnoho potíží v učení a chování způsobují problémy v naslouchání. Jde o klienty, kteří nemají dobré selektivní slyšení, nejsou schopni rozlišit různé frekvence, z nichž se skládá lidská řeč, a nejsou schopni filtrovat důležité zvuky od nedůležitých. V terapii je používáno elektronické zařízení, které se nazývá elektronické ucho. Pomocí speciálního poslechového programu, kde jsou střídavě zesilovány zvuky nízkých a vysokých frekvencí, se slyšení posiluje a upravuje. Průměrná délka programu je 70 hodin. * Léčba probíhá pouze v centrech pro Tomatisovu léčbu (např. v Denveru)

Vokální psychoterapie Diane Austin ♫ Využití: dospělí s psychickými problémy, s emocionálními traumaty lidé s mentálním poškozením, které se vyskytlo v raném věku Model používá dechových cvičení, tónování, vokálních improvizací, zpěvu písní a práci s přírodními zvuky. Dýchání Skrze hluboké dýchání nalézá vztah sám k sobě, zabydluje se ve svém nitru. Dech je životní síla, která propojuje naši mysl, tělo, duši. Přírodní zvuky Jde o zvuky, které provázejí naše emoce – pláč, smích, překvapení, strach, ospalost. Mohou symbolizovat část osobnosti, kterou jsme potlačili a práce s nimi může vzbuzovat úzkost. Akceptování těchto zvuků a emocí s nimi spojených může pomoci uvědomit si a přijmout sebe sama. Tónování Jde o vědomé používání vokálů k obnovení tělesné rovnováhy. Zvukové vibrace uvolňují zablokovanou energii a rezonují v různých oblastech těla, uvolňují stres, emoce a napětí. Vokální improvizace Přináší zkušenost s tvořením, nevědomé obsahy našeho nitra, je jazykem komunikace. Dovoluje volné sebevyjádření, odstraňuje blokace.

Volná improvizace Juliette Alvin ♫ Využití: rozvoj osobnosti a komunikace u všech skupin klientů Centrální úlohu ve volné improvizaci hraje vztah mezi klientem a terapeutem mezi klientem a nástrojem klientem a terapeutovým nástrojem klientem a ostatními klienty Pravidla průběhu: Terapeut se chová spíše nedirektivně, akceptuje hru klienta/klientů a doprovází je. Klienti mají volnost projevu, na používané nástroje mohou hrát jakýmkoliv způsobem. Improvizaci nikdo neřídí, terapeut se jí může a nemusí zúčastňovat. Pokud se účastní, může jí částečně ovlivňovat. Někdy může terapeut určit pro improvizaci téma. Kdokoliv může improvizaci začít, kdokoliv ji může vést k závěru, kdokoliv do ní může vnášet své nápady, kdokoliv může komunikovat s kýmkoliv. Po skončení hudební improvizace následuje verbální reflexe.

Vývojová muzikoterapie Mary Wood ♫ Developmental Music Therapy - DMT Využití: děti s vážnými poruchami chování a emočního prožívání Muzikoterapeutické techniky se v tomto modelu přizpůsobují zákonitostem vývojové psychologie. Nastavují se tak, aby odpovídaly vývojové fázi dítěte, aby tvořily bezpečný rámec pro osobnostní vzdor, který je žádoucí součástí vývoje a posílily rozvoj praktických dovedností v sociálním kontextu. Tak se u dětí rozvíjejí komunikační schopnosti a nové vzorce chování a prožívání. Výběr technik má za úkol: vyvolávat u dítěte příjemné pocity umožnit dítěti zažít pocit úspěchu pomoci k úspěšné a pevné pozici dítěte ve skupině vrstevníků rozvíjet spolupráci mezi dětmi v prostředí jasných pravidel

Vývojová muzikoterapie Mary Wood ♫ Chování, komunikace, socializace a vzdělávání jsou rozvíjeny v rámci následujících stupňů: Děti se učí reagovat na zvuky okolí a postupně se rozvíjí důvěra mezi nimi a terapeutem. Děti se učí různým jednoduchým hudebním dovednostem. Děti se učí reagovat na vzniklé situace a terapeut jim dává zažít pocit úspěchu. Děti se učí pomocí vlastní hry na nástroj komunikovat s terapeutem a s ostatními. Děti se učí oceňovat výkony vlastní a výkony ostatních. Začínají prožívat pocit sounáležitosti. Děti se učí generalizovat své hudební dovednosti v jiných podmínkách. Poskytují jim konzultace a vedou je k tomu, aby se uplatnili v jiných hudebních skupinách, sborech, orchestrech a kapelách. Jednotlivé stupně terapie zvyšují přizpůsobivost dětí běžným životním podmínkám a jsou schopny obstát v každodenním životě.

Použitá literatura Kantor, Jiří; Lipský, Matěj; Weber, Jana: Základy muzikoterapie. Praha: Grada 2009