Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické stroje - transformátory
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Risk - elektrický proud
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
36. Střídavý proud v energetice
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
STŘÍDAVÝ PROUD PROUD MĚNÍCÍ SVŮJ SMĚR.
Nadpis do sešitu STŘÍDAVÝ PROUD V./2./92.
Energetika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno.
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Nadpis do sešitu Transformátory V-2-95.
Obvody střídavého proudu
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Střídavý proud Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fyzika Transformátor.
16. STŘÍDAVÝ PROUD.
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrické stroje.
33. Elektromagnetická indukce
Transformátor VÝPOČTY.
ELEKTROTECHNIKA TRANSFORMÁTOR - část 2. 1W1 – pro 4. ročník oboru M
Vznik střídavého proudu sinusoida
Transformátor.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
OPAKOVÁNÍ STŘÍDAVÝ PROUD.
Elektrické stroje a zařízení
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Transformátory.
Co využíváme při nabíjení mobilu
TRANSFORMÁTOR.
TRANSFORMÁTORY Téma: Pár obrázků Studijní text
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Elektromagnetická indukce
Stejnosměrné stroje.
Elektronická učebnice - II
Transformátor a jeho užití
Transformátory Jsou nedílnou součástí rozvodu elektrické energie, domácích elektrických spotřebičů… ZŠChodov, Komenského 273.
Střídavé napětí a střídavý proud
Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Střídavý proud (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_07_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Stejnosměrný.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY.
Elektromotor Ludmila Ciglerová. Cívka s proudem ve stejnorodém magnetické poli NS + -
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-009
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Přenosová soustava © Petr Špína 2011
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
AUTOR: Mgr. Stránská Alena
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Transformátor TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Transformátor zařízení, které zvyšuje nebo snižuje střídavé
Střídavý proud - 9. ročník
TRANSFORMÁTOR.
Transkript prezentace:

Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí Transformační poměr užití Pomocí této prezentace žáci pochopí složení a princip činnosti elektromotoru. Zjistí, k čemu slouží jednoduché zařízení nazývané komutátor. Nakonec dokáží popsat výhody a nevýhody těchto motorů a jejich využití v praxi.

Rychlotest… Elektromotor… Elektromotor se skládá ze: stroj, ve kterém se el. proud přeměňuje na pohybovou energii rotoru stroj, ve kterém se el. proud přeměňuje na polohovou energii rotoru stroj, ve kterém se el. proud přeměňuje na pohybovou energii statoru Elektromotor se skládá ze: stator (pohyblivá část), rotor (změna pólu zdroje), komutátor (otáčivá část) stator (nepohyblivá část), rotor (otáčivá část), komutátor (změna pólu zdroje) stator (nepohyblivá část), rotor (otáčivá část), karburátor (změna pólu zdroje) http://fyzika711.cz/testy/8.r/f-9-1-elektromagneticke-jevy01.html http://www.3zscheb.cz/vyuka/fyzika/114-elearning#7rocnik

Stejnosměrný elektromotor je konstrukčně podobný: Alternátoru Transformátoru Dynamu Rotor stejnosměrného elektromotoru tvoří: Magnet Cívka komutátor

Část stejnosměrného elektromotoru, která zabezpečuje změnu toku proudu cívkou po každém otočení o 180° se nazývá: Generátor Komutátor Transformátor Stator Rotor

Transformátor – jak pracuje? Už víme, že když do cívky přivedeme proud z baterie, musíme ho neustále spínačem vypínat a zapínat, jinak se v druhé cívce proud nebude indukovat. Lepší je přivádět do první cívky střídavý proud. Ten se zapínat a vypínat nemusí, protože se sám neustále mění (velikost i směr). Napětí v druhé cívce tedy vzniká stále.

Co je transformátor? je stroj, který mění velikost střídavého elektrického napětí (proudu) při zachování frekvence. Skládá se ze dvou cívek (vinutí): Primární – přivádíme elektrický proud, jehož napětí chceme změnit Sekundární – odebíráme elektrický proud potřebného napětí. železné jádro, na kterém jsou nasazeny cívky. Nejvhodnější je uzavřené čtvercové jádro. Schematická značka:

Princip: Elektromagnetická indukce – když je primární cívka připojena ke střídavému napětí, vznikne střídavé napětí i na sekundární cívce. U1 U2 N1 N2 U1 …… napětí na primární cívce U2 …… napětí na sekundární cívce N1 …… počet závitů na primární cívce N2 …… počet závitů na sekundární cívce

Jak vypadá transformátor na stožáru u paneláku v elektrárně

Pokus Primární cívka transformátoru má 300 závitů. Sekundární cívka má 1200 závitů. U1 = 2,4 V U2 = 9,6 V Podíl napětí na cívkách transformátoru je stejný jako podíl počtu jejich závitů

Změna napětí Pro napětí a počet závitů platí: Kolikrát víc je na jedné cívce závitů, tolikrát vyšší je na ní napětí. Toto lze vyjádřit následující rovnicí: U1 U2 N1 N2

Příklad Je třeba změnit napětí z 230V na 9V. Primární cívka transformátoru má 460 závitů. Kolik závitů má sekundární cívka. U2 N2 = . N1 U1 9 N2 = . 460 z 230 N2 = 18 z

Změna proudu Kolikrát více závitů, tolikrát menší proud. Transformátor nemůže zvyšovat výkon, proto výkon na primární cívce se rovná výkonu na sekundární cívce. Výkon na primární cívce: P1 = U1 . I1 Výkon na sekundární cívce: P2 = U2 . I2 P1 = P2 U1 . I1 = U2 . I2 Kolikrát více závitů, tolikrát menší proud.

Transformační poměr je poměrem počtu závitů na primární a sekundární cívce značka: p vzorec: Transformace nahoru p > 1 – U1 < U2 – napětí se zvyšuje – N2 > N1 (sekundární cívka má víc závitů) Kolikrát se zvýší počet závitů, tolikrát se zvýší napětí.

Transformace dolů p < 1 – U1 > U2 – napětí se snižuje – N2 < N1 (primární cívka má víc závitů) Kolikrát se sníží počet závitů, tolikrát se sníží napětí.

Příklad Např. N1 = 300 U1 = 40 V Např. N1 = 900 U1 = 240 V Transformace nahoru Transformace dolů Např. N1 = 300 U1 = 40 V N2 = 600 U2 = 80 V p = 2 → napětí se zvýší dvakrát Např. N1 = 900 U1 = 240 V N2 = 300 U2 = 80 V p = → napětí se sníží třikrát

Využití transformátorů U transformátoru platí, kolikrát se zvýší napětí, tolikrát zmenší proud. Užití: Svařování elektrickým obloukem vysoký proud se získává sekundárním vinutím tlustého drátu s malým počtem závitů – indukční pec Dobíjení elektrických zařízení mobilů, činnost notebooků a počítačů Dálkový přenos elektrické energie generátor v elektrárně (6 000 V)  rozvodna v ellektrárně (400 000 V)  dálkový přenos  rozvodny u měst a obcí (23 000 V)  místní transformátor (3x230V/400V) – podívej se

Co jsme si zapamatovali? Co to je transformátor? Vysvětli činnost transformátoru. Na jakém jevu je založena? Jaké jsou základní části transformátoru? Jak se nazývají cívky a co na nich měříme? Napiš transformační poměr a rovnici. Popiš transformaci nahoru. Popiš transformaci dolů.

Vysvětli, co znamená, když transformační poměr p je větší než 1, nebo menší než 1. Uveď příklady zařízení, ve kterých jsi viděl(a) transformátor. Popiš, zda v nich jde o transformaci nahoru nebo dolů.