Elektrické stroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické stroje - transformátory
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Indukční stroje 5 jednofázový motor.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
36. Střídavý proud v energetice
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno.
Nadpis do sešitu Transformátory V-2-95.
Obvody střídavého proudu
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
16. STŘÍDAVÝ PROUD.
Digitální učební materiál
Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí
33. Elektromagnetická indukce
Digitální učební materiál
Transformátor VÝPOČTY.
ELEKTROTECHNIKA TRANSFORMÁTOR - část 2. 1W1 – pro 4. ročník oboru M
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Vznik střídavého proudu sinusoida
Transformátor.
Digitální učební materiál
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Fy_105_ Elektromagnetické jevy_Transformátor
Elektrické stroje a zařízení
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Transformátory.
Co využíváme při nabíjení mobilu
TRANSFORMÁTOR.
TRANSFORMÁTORY Téma: Pár obrázků Studijní text
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
měřících a jistících systémů v rozmanitých elektrizačních soustavách.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Transformátor a jeho užití
Transformátory Jsou nedílnou součástí rozvodu elektrické energie, domácích elektrických spotřebičů… ZŠChodov, Komenského 273.
ELEKTROTECHNIKA POKRAČOVÁNÍ – 1D 1W1 – pro 4. ročník oboru M.
Elektromagnetická indukce Transformátor
Princip transformátoru
Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Konstrukční uspořádání
TRANSFORMÁTOR Využívá principu elektromagnetické indukce
Ing. Milan Krasl, Ph.D. Ing. Milan Krasl, Ph.D. Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektrické stroje netočivé
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje jsou elektrické točivé stroje, které mají na vyniklých pólech statoru umístěno budící vinutí a vývody cívek.
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-009
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Transformátor TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Transformátor zařízení, které zvyšuje nebo snižuje střídavé
Měření elektrického proudu
VENKOVNÍCH TRANSFORMÁTORŮ
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
TRANSFORMÁTOR.
Transkript prezentace:

Elektrické stroje

Rozdělení elektrických strojů Generátory, které přeměňují mechanickou energii v elektrickou Generátory rozdělujeme dále na: Dynama, která vyrábějí stejnosměrný proud Alternátory, které vyrábějí střídavý proud Motory, které přeměňují elektrickou energii v mechanickou Měniče, které pouze přeměňují druh elektrického proudu

Další dělení elektrických strojů Rozdělení elektrických strojů podle druhu proudu 1) Stejnosměrné 2) Střídavé 3) Stejnosměrné i střídavé Rozdělení elektrických strojů podle konstrukce 1) Transformátory 2) Indukční (asynchronní) stroje 3) Stejnosměrné stroje 4) Synchronní stroje 5) Střídavé stroje s komutátorem

Transformátory Jsou netočivé elektrické stroje, které přeměňují elektrickou energii na elektrickou energii pozměněných vlastností za neměnného kmitočtu Mají uplatnění ve všech oborech elektrotechniky pro zvyšování nebo snižování napětí a proudu Jsou tvořeny primárním vinutím, sekundárním vinutím a magnetickým obvodem vytvořeným z izolovaně oddělených plechů Charakteristikou je dělicí poměr - převod transformátoru p

Ukázky transformátorů Transformátory pro nn Řez distribučním trafem

Použití transformátorů Svářecí transformátory Svařovací transformátor má na výstupní straně nejvíce jeden závit z lité mědi, který má kanálky, ve kterých protéká chladící voda. Velikost proudu se řídí pomocí odboček na primární straně. Obloukové svařování K zapálení oblouku se používá asi 40 V - 70 V. K udržení oblouku se používá napětí nižší kolem 20 V - 25 V odpor má zápornou charakteristiku, že při zapálení oblouku klesne napětí, ale zvětší se proud a naopak. Velikost proudu se reguluje oddalováním, vysouváním nebo natáčením magnetického obvodu. Přístrojové transformátory Slouží k oddělování elektrických obvodů. Dělí se na měřící a jistící. Chceme-li například vyměnit Ampérmetr, musíme svorky výstupního napětí spojit nakrátko. Z bezpečnostních důvodů se uzemňuje i výstupní vinutí měřícího transformátoru. Jistící transformátory Slouží k napájení ochran zabezpečující provoz nebo omezují poruchy elektrických strojů a zařízeních. Pecové transformátory Slouží pro elektrické obloukové nebo indukční (nízkofrekv enční) pece. Výstupní napětí bývá od 4 V - 500 V o výkonu 10 kW - 80 MW.

Rozdělení transformátorů jednofázový trojfázový vícefázový plášťový jádrový toroidní rozptylový (s magnetickým bočníkem…) speciální dvojvinuťový (primár, sekundár) trojvinuťový (primár, sekundár, terciár) vícevinuťový

Princip činnosti transformátoru Transformátor pracuje na principu elektromagnetické indukce časovou změnou magnetického toku. Primární cívka ve svém obvodu působí jako spotřebič, sekundární jako zdroj. Do primárního vinutí přivedeme střídavé napětí a protože je uzavřený obvod, tak prochází proud střídavý. Okolo primární cívky se vytvoří magnetické pole charakterizované magnetickým tokem Φ a ten je také střídavý. Tento tok se uzavírá převážně jádrem transformátoru a svými účinky zasahuje vinutí sekundární cívky. Vlivem časové změny magnetického toku se v sekundárních vodičích indukuje střídavé napětí.

Základní rovnice transformátoru U1 = N1U0 U2 = N2Uo Napětí na cívkách transformátoru jsou přímo úměrná počtu závitů cívek U2/U1 =N2/N1 Transformační poměr p=N2/N1 Transformace nahoru p›1, dolů p‹1 V ideálním případě je odebíraný výkon ze sekundární cívky roven výkonu přiváděnému na cívku primární P1=P2, I1U1=I2U2 I2/I1 =U1/U2=N1/N2                                VN transformátor z televizního přijímače s výstupním napětím 25KV.