3 roky s KBT „naostro“ Zkušenosti ze skoukromé praxe

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Advertisements

Vůdcovská zkouška – Gemini 2010 •Změna •Aktivnější zaměření programů, praxe •Potřeby Castorů –rozdílné znalosti (úroveň ČK) –různorodé oddíly –možné zaměření.
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Skupinové kurzy snižování nadváhy
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
Analýza Centra ProEquality
Bydlení v obecních bytech
Výukový program pro 2. třídu ZŠ,
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
– PŘEDŠKOLÁČEK. Jak dlouho si ještě můžeme dovolit připravovat dnešní děti ve včerejších školách s předvčerejšími metodami na zítřejší.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Dej a bude Ti dáno !!!. Dej a bude Ti dáno !!!
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Distanční studium na OPF SU František Koliba Petr Korviny.
Konverzace Máte psa nebo k očku?. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
„Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel fax
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
Proč je důležité studovat Principy
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Rekneme, ze je 18:15 a prave jedes domu (samozrejme sam) po neobycejne narocnem dni v praci. Jsi opravdu velmi unaveny a znechuceny….
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Montessori Prachatice, ZŠ Národní
Vzdělávání pro budoucnost Délka trvání – 20 měsíců Místo realizace – Olomoucký kraj projekt realizovaný v Olomouckém kraji – vpb.cepac.cz.
Jak se učí inovační podnikání
Kybergauneři, kyberzloději a kyberpodvodníci
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Výuka češtiny v anglickém programu na LF UP v Olomouci Pavel Kurfürst Centrum pro výuku cizích jazyků Lékařská fakulta Univerzita Palackého v.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Příprava družinových schůzek RK Bajkonur Domácí příprava (nebo ve škole, v buse, atd.....) Kvalita schůzky přímo závisí na tom, jak je připravená.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Všichni jistě víte, že jsem měl nedávno zdravotní problémy. Můj lékař mi po řadě vyšetření teprve nedávno stanovil diagnózu: DPPVV.
Co manažeři očekávají od vzdělávání HR ŽIVĚ 14. prosince 2005 Tomáš Valenta Generali pojišťovna a.s.
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Úskalí začínajícího učitele
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Albert Camus Barbora Vaňková.
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Birmingham – ERIKA BOUCHARECHASOVÁ
Pilotní tréninky hotel Zlatý Orel K1- K14 Výsledky hodnocení tréninku kompetencí: Bilanční workshop hotel Troyer
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Přínosy inovativní léčby seminář
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Time management. Time management Time management řízení času soubor dovedností pro lepší využití svého času k dosažení produktivity.
Hrozby a příležitosti pro vzdělávání v pražském prstenci
VY_32_INOVACE_48_Život ve škole – umění se učit
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Transkript prezentace:

3 roky s KBT „naostro“ Zkušenosti ze skoukromé praxe Jan Bečka Soukromá psychoterapeutická praxe Psychosomatická klinka Praha

Jak to začalo a pokračovalo Koncem roku 2004 – zkrátit si úvazek a jeden den věnovat soukr. praxi Březen 2005 – Lékařský dům v Mezibranské Léto 2006 – terapie v angličtině 4h denně nebyly skoro nikdy zaplněny Prosinec 2006 – Psychosomatická klinika Březen 2007 – 6h denně Březen 2008 – KB supervize

Zastoupení mužů vs. žen: Malá statistika (1) Celkem 66 pacientů Zastoupení mužů vs. žen: Věkové kategorie: Nad 65 let 2 Muži 30 45-65 let 12 Do 25 let 15 Ženy 36 25-45 let 37

Zastoupení „diagnóz“: Malá statistika (2) M 4 Ž 5 Zastoupení „diagnóz“: Průběh terapie: F 1 3p. F 3 2p. Dokončili 9p. F 6 13p. < 5 sez. 32p. ø 12,8 sez. M 10 > 5 sez. 25p. F 4 48p. Ž 22

Co jsem (často) použil Deník – od prvního sezení Domácí úkoly Definici problému (strach z...., který vede k....), případně seznam problémů Behaviorálně formulované cíle Škálování problému i cílů Záznamy NM a testování v písemné podobě, vnitřní dialog „hlas A – hlas B“ Sebeodměňování, seznamy příjemných aktivit U déletrvající th pravidelné „inventury“ ZV od pacientů: vyhovuje struktura a systematičnost, jasné směřování odněkud někam. Nevadí určitá pedantičnost a preciznost („já to potřebuju“...)

Co jsem (většinou) nepotřeboval Předem daný kontrakt na počet sezení Terapeutickou smlouvu Klasickou behaviorální analýzu A-B-C Standardizované dotazníky – často duplicita práce s deníkem Pevně danou strukturu sezení Ultimáta – dokud neuděláte to a to, nemůžeme pokračovat. Musíte... Flooding Předepisovat léky těm, kdo je neměli

Čeho jsem se bál (a ještě bojím...) Nebudu si vůbec vědět rady Nebude dost pacientů ochotných na sobě intenzivně pracovat a ještě za to platit Nebudu stačit „příliš motivovaným“ pacientům, nebudu jim „za jejich peníze“ dávat dost Pacienti budou „utíkat“, nikdo u mne nevydrží... Pacienti se zlepší jen dočasně, budou relabovat a vracet se, nepodaří se dosáhnout jejich samostatnosti Budu unavený, vyčerpaný, znechucený atd., stane se ze mne „vyhořelý práškař“... Budu čím dál víc toužit po „normální práci“, nejlépe manuální, „pást krávy“...

Co bych doporučil Vyhradit si celý den Rozdělit jej na aspoň 2 bloky s přestávkou. 6 pacientů je až dost... Být trpělivý – nejlépe funguje systém referencí, praxe se musí „zajet“, to trvá řadu měsíců až léta Být flexibilní – strukturu a míru direktivity individuálně Nebát se říci „já nevím“, dát najevo bezradnost, nejistotu, zmatek. Terapeut není vševěd. Nebát se přímo hrazených sezení ani vybírání peněz. Dávat vždycky strvrzenku. Být tolerantní k jiným PsT směrům a přístupům, být skromný a pokorný. Být na sebe hodný, netrestat se ale odměňovat Člověk se učí celý život...

Děkuji za pozornost MUDr. Jan Bečka Soukromá psychoterapeutická praxe Psychosomat. klinka, Patočkova 6, 169 00 Praha 6 Tel. 608 164 813 www.psychosomatika.cz, beckajan@seznam.cz