Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyly při přípravě i realizaci distančního vzdělávání dospělých RNDr. Jana Pradlová,
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Jak se učí inovační podnikání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Metodický screening jednotek a výstupů učení. Význam metodické kontroly Monitoring výrazných odchylek Podpora autorů formou nezávazných doporučení Podpora.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
(c) SHINE studio s.r.o. Význam projektového a procesního řízení v projektech e-Learningu Zdenko Staníček SHINE studio, s.r.o. & Masarykova.
ošetřovatelství a porodní asistence
Procesní řízení realizace projektů (praxe)
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Použitelnost a výhody OPTIMEDu pro studenta klinické části studia.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Martin Komenda, Jan Švancara, Jiří Jarkovský, Ladislav Dušek Co lze vidět nad projektem OPTIMED: Validační analýza.
Organizační struktura
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Informační a datová základna projektu OPTIMED: dobudováno 2014 Ladislav Dušek, Martin Komenda, Jaroslav Štěrba.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
sněm RVŠ, Praha BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana.
1 Výstupy z učení Význam a principy jejich tvorby Soňa Basovníková Jiří Nantl.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Buďte vítáni na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Interní lékařstvíChirurgické vědyTeoretické vědyDIA a neurovědy Analýza obsahu datového skladu a základní sumární statistiky.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
KONFERENCE OPTIMED.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 15. zasedání P RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Za akademický rok 2013/2014 Hana Kolářová proděkanka LF UP.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Personální plán pro podnikatelský plán
Optimed – zkušenosti z praxe Julie Bienertová-Vašků Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
EUR-ACE Seminář ČSVTS – Svaz průmyslu a dopravy ČR Praha 14. prosince 2015 Doc. Ing. Daniel Hanus, CSc., EUR ING, AFAIAA Akreditace inženýrských programů.
Analýza a interaktivní reporting nad medicinským kurikulem
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
10/17/10 Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl 1.
VIKBA32 Informační vzdělávání
Organizační struktura
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Pedagog.
Transkript prezentace:

Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků

„Problémy s nárůstem informací řeší pedagogové lékařské fakulty MU. Učitelé jsou často vychováváni pro edukaci jen v úzkém zaměření svého oboru, jehož význam mnohdy povyšují nad ostatní a nepomáhají tak studentům v jejich mezioborové orientaci. Projekt by měl zahájit proces motivující pedagogy lékařské fakulty MU k mezioborovému pohledu a hodnocení oborových informací, k jejich maximální racionalizaci a tím v konečném důsledku ke zlepšení bazálních znalostí studentů a své vlastní úrovně vzdělání.“ Zadávací dokumentace projektu Optimed OPTIMED - optimalizovaná výuka všeobecného lékařství:

“Learning outcomes are statements of what a learner is expected to know and /or be able to demonstrate after completion of a process of learning.” (TUNING Project, “Glossary” 2003) “Learning outcomes are sets of competences..” (European Commission,“ECTS Key Features”) Definice kurikula OPTIMED - optimalizovaná výuka všeobecného lékařství: “Tomorrow's doctors” (General Medical Council, U.K.1993, 2003) 2.- “Academic Standards – Medicine” (Quality Assurance Agency for Higher Education, U.K., 2002) 3.- “The Scottish doctor” (The Scottish Deans’ Medical Curriculum Group, 2000, 2008) 4.- “ Blueprint: Training of doctors in The Netherlands” (Netherlands, 1994, 2001) 5.- “The Swiss catalogue of learning objectives” (Institute for Medical Education, Switzerland, 2000, 2002)

Výstup ze vzdělávacího procesu je definován jako kompetence, které si student musí před ukončením studia osvojit. Lékařské fakulty tedy musejí definovat kompetence, které studenti musejí získat v rámci svého profesního tréninku v přípravě na svou budoucí roli ve zdravotnickém systému. WFME Global Standards for Quality Improvement in Medical Education OPTIMED - optimalizovaná výuka všeobecného lékařství: To je hotovo.

Možné domény použití Optimed OPTIMED - optimalizovaná výuka všeobecného lékařství: OPTIMED Definice kvality přijímaných studentů Výukové materiály Hodnocení kvality absolventa Výběr studentů pro studium Definice kurikula Hodnocení + změna kurikula Řízení výuky, hodnocení kvality

OPTIMED - optimalizovaná výuka všeobecného lékařství: Výstupy kurikula – příprava pro praxi Studenti Obsah – co učíme Jak to učíme – výukové strategie Hodnocení – učíme to dobře? Prostředí výuky – kde to učíme

Celkové cíle edukačního procesu OPTIMED - optimalizovaná výuka všeobecného lékařství: Absolvent všeobecného lékařství bude… Vědec, praktik, specialista…. Schopnost používat principy farmakoterapie u pacientů s RS…. Student zná přesně principy preskripce…. Student je schopen předepsat warfarin…. Celkový cíl výuky Cílová role Výstupy kurikula Detailní výstupy kurikula Výstupy kurzu Modifikováno ze Scottish Doctor

Pegagog „ví, co sám učí“ Pegagog „ví, co učí kolegové“ Pegagog má jasně definováno, co je od studenta v jeho oboru i v oborech ostatních požadováno, aby úspěšně složil zkoušku Užitečnost LO a LU OPTIMED - optimalizovaná výuka všeobecného lékařství:

Sledování návaznosti na prerekvizitní obory Sledování posloupnosti konkrétní problematiky ve studiu (vs. Identifikace „děr“ a duplicit) Vazba na IS – provázání s výukovými materiály a kurikulem obecně Repozitář OPTIMED - optimalizovaná výuka všeobecného lékařství:

Hodnocení a uznání kvality výuky s vazbou na metodickou podporu, plánování osobního i profesního rozvoje pedagogů Systematická vize metodického rozvoje pedagogů Optimed a profesionalizace výuky na LF OPTIMED - optimalizovaná výuka všeobecného lékařství:

Děkuji za pozornost OPTIMED - optimalizovaná výuka všeobecného lékařství: