Návaznost obchodních písemností Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Zustandspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Čistá mzda a částka k výplatě
Souvislé příklady na účtování DHM
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tématická oblastOdborné předměty – Dopisy a tabulky podle ČSN.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Struktura obchodní smlouvy Vypracovali: Jana Polednová Ondřej Tvrdoň.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK231.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Transkript prezentace:

Návaznost obchodních písemností Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorMgr. Marie Vašíčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Obk/2-EK-3/4 Název DUMNávaznost obchodních písemností Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP63-41-M/ 01 Obor vzděláváníManagement hotelových a turistických služeb Vyučovací předmětObchodní korespondence Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, nutno doplnit výkladem; náplň: obchodní písemnosti při uzavírání, plnění a porušování kupní smlouvy Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaKupní smlouva, poptávka, nabídka, objednávka, urgence, reklamace, upomínka Datum

Návaznost obchodních písemností Náplň učiva Písemnosti při uzavírání kupní smlouvy Písemnosti při plnění kupní smlouvy Písemnosti při porušování kupní smlouvy

Návaznost obchodních písemností Při nákupu a prodeji zboží a služeb následuje po sobě řada obchodních dopisů, které lze rozdělit do tří skupin: Písemnosti při uzavírání kupní smlouvy Písemnosti při plnění kupní smlouvy Písemnosti při porušování kupní smlouvy

Písemnosti při uzavírání kupní smlouvy Poptávka je písemnost, kdy kupující hledá vhodného obchodního partnera. Odesílatel v ní žádá informace o konkrétním zboží nebo službě. (Pozor: poptávka po něčem, ale dotaz na něco ).

Nabídka (vyžádaná) je reakce prodávajícího na poptávku. V této písemnosti je uveden popis nabízeného zboží nebo služby, cena, dodací, přepravní a platební podmínky. Nabídka (nevyžádaná) vychází z iniciativy prodávajícího, poptávka jí tedy nepředchází.

Objednávka je dopis zasílaný kupujícím a představuje návrh kupní smlouvy. Obsahuje všechny podstatné náležitosti k tomu, aby mohl být obchod uzavřen. Po jejím odeslání se odběratel zavazuje objednané zboží odebrat. Pro dodavatele se objednávka stane závaznou teprve tehdy, až ji potvrdí (samostatným dopisem nebo potvrzením kopie objednávky).

Písemnosti při plnění kupní smlouvy Odvolávka a přepravní dispozice je písemnost zasílaná u složitějších obchodů a postupným plněním dodávky na více míst. Kupující v ní upřesňuje jakým způsobem, kdy a na jaké místo má být dodávka doručena.

Návěští zásilky (avízo) je ohlášením expedice zásilky. Tuto písemnost odesílá prodávající. Používá se v případě, kdy kupující musí zajistit vykládání a uskladnění dodávky, aby nedošlo ke zbytečným majetkovým ztrátám.

Písemnosti při porušování kupní smlouvy Pobídka (urgence) je písemnost, kterou může psát jak kupující, tak prodávající, pokud druhý obchodní partner nedodržel smluvní podmínky (např. odběratel si nasmlouvané zboží nevyzvedl nebo dodavatel nedodržel termín dodávky).

Reklamace je psaná odběratelem. Předmětem tohoto dopisu je závada v dodávce. Může se týkat chybného množství, jiného druhu či kvality zboží, popřípadě poškození zásilky. Reklamovat je možné i cenu, vypočet na faktuře apod.

Upomínky píše dodavatel a týkají se nezaplacení faktury po dodávce. Upomíná se obvykle třikrát. 1. upomínka bývá pouze připomenutím nezaplacené dodávky. 2. upomínka je důraznějším upozorněním na neuhrazenou fakturu. 3. upomínka je označena jako pokus o smír. Věřitel v ní upozorní svého dlužníka na možnost předání celé záležitosti obchodnímu soudu

Kontrolní otázky: 1.Do jakých skupin členíme obchodní písemnosti? 2.Do jaké skupiny patří nabídka? 3.Který z obchodních partnerů píše reklamaci a čím se tato písemnost zabývá? 4.Jak nazýváme 3. upomínku a co je jejím obsahem?

Seznam obrázků:

Seznam použité literatury: [1] FLEISCHMANNOVÁ E., KULDOVÁ O., ŠEDÝ R., Obchodní korespondence pro střední školy, nakladatelství Fortuna, Praha, 2010, ISBN