Životopis a motivační dopis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přihláška na SŠ, Životopis a průvodní dopis - 9. r.
Advertisements

Otáčivé účinky síly PÁKA
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
Rovnice s absolutními hodnotami
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
Jak vytvořit dobrou prezentaci
Grafický editor GIMP (13)
Číslo v digitálním archivu školy
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ŽIVOTOPIS Osobní údaje Kontaktní údaje Vzdělání Pracovní zkušenosti
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VENNOVY DIAGRAMY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Vzdělávací obor: Svět práce
Grafický editor GIMP (13)
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
VENNOVY DIAGRAMY.
Motivační dopis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jak na pracovní pohovor?
Personální řízení Cvičení 1
Digitální učební materiál
Puzzle – jehličnaté stromy
VY_32_INOVACE_08_PEK_443_Mus
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
JAK NAPSAT ŽIVOTOPIS.
Motivační dopis přikládá se k životopisu cílem je zaujmout budoucího
Motivační dopis zadání
Příprava na výkon povolání
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
První zaměstnání Petr Machala.
Personální písemnosti I
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Životopis Střední odborná škola Otrokovice
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Personální písemnosti II
Žádost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ŽIVOTOPIS Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vrbová. Dostupné z Metodického portálu
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
TVORBA STRUKTUROVANÉHO ŽIVOTOPISU. Obecné poučení Životopis (biografie, curriculum vitae ) – přehledný soupis informací o určité osobě, které se požadují.
Zásady psaní životopisu VTLE Ing. Konečná Martina
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Strukturovaný životopis Vypracoval: Lukáš Karlík.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_299 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Motivační dopis Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
Životopis 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B11_Životopis TÉMA: Životopis ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
-MOTIVAČNÍ DOPIS- OV 9. ročník, ZŠ.
Grafický editor GIMP (13)
Způsoby hledání zaměstnání, úřad práce 1 – Hledání zaměstnání
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Funkční styl administrativní
Název učebního materiálu
Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Transkript prezentace:

Životopis a motivační dopis Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Od chvíle, kdy dokončíte školu, budete běžně používat profesní životopis a spolu s motivačním dopisem budete s jeho pomocí žádat o práci. Stane se z něho důležitý „list papíru“, který vám otevře cestu k zaměstnavatelům. Proto je třeba, abyste jeho sestavení věnovali čas a náležitou pozornost.

Abychom nedopadli takto:

Motivační dopis

Při žádosti o místo uchazeč zpracuje tzv. motivační dopis Při žádosti o místo uchazeč zpracuje tzv. motivační dopis. Na konci dopisu uvede přílohy (životopis – ne starší než tři měsíce, případně další doporučení a reference, které by jej mohly zvýhodnit při výběrovém řízení). Motivační dopis by měl sdělit, proč právě vy jste tím vhodným člověkem, kterého by firma měla přijmout.

Osnova Adresa firmy Věc: žádost o místo Uvedení pozice, o kterou máme zájem Způsob, jak jsme se o pracovní pozici dozvěděli Naše osobní zaměření a zkušenosti Přesvědčit, proč by si firma měla vybrat právě vás Datum a místo Vlastnoruční podpis

Pár tipů k průvodnímu dopisu Dopis by měl být adresován konkrétní osobě – máte tak větší jistotu, že se jím někdo bude zabývat. Vyhledáním kontaktu rovněž prokážete své zaujetí pro firmu. Motivační dopis by měl mít standardní formát obchodního dopisu a nesmí přesahovat 1 stranu. Pokud ho posíláte e-mailem, měl by být ještě kratší.

Životopis

Obecné poučení Životopis (curriculum vitae, biografie) je přehledný soupis informací o osobě. Nejčastěji se přikládá k přihlášce na školu, do konkurzu, či k žádosti o zaměstnání. Cílem je podat základní informace o kvalifikaci a dalších schopnostech osoby.

Dva hlavní typy životopisu

1. Tradiční Umělecký životopis: Ukázky: „Vita Caroli“ (Vlastní životopis) Karla IV. Karel IV. poučuje své nástupce (Vita Caroli)

Ukázka: http://cs. wikisource Když pak kralovati budete po mně, okrášleni královú korunú, pamatujte, že sem já kraloval před vámi a v prach navrácen sem a v hlínu červóv; takéž vy padnete, jdúce, jakžto stien a jakžto květ polský. Zač stojí urozenie aneb všech věcí stok, jedno ač bude čisté svědomie s vierú pravú a s nadějí svatého vzkřiešenie. Nemněte života vašeho, jakžto nemilostiví, nepravě mysléce, dějí: krátký a tesklivý jest čas života našeho a z ničehož jsme sě narodili, a potom v nic navrátíme sě, jakžto bychme nebyli. Vězte vy, že máte otce věčného a syna jeho pána našeho Jezu Krista, jenž prvorozený jest v mnohé bratři, jenž vy chce účastny býti královstvie svého, ač zákon jeho zachováte a nepoškvrníte myslí svědomie, a vuoli krve a těla vašeho nesplníte, budete synové boží.

psaný ve větách, ucelený text, dnes se již nepoužívá (nebo minimálně). Klasický životopis: psaný ve větách, ucelený text, dnes se již nepoužívá (nebo minimálně). Jmenuji se Jan Novák, narodil jsem se 15. června 1978 v Pardubicích. Moje matka Jana Nováková pracuje jako…

2. Strukturovaný heslovitý výčet informací organizovaný do tabulky nebo kolonek, je modernější a žádanější variantou.

Strukturovaný životopis – přehled informací a jejich sled : Osobní informace: – jméno, – příjmení, – akademické a vědecké tituly, – adresa, – telefon, e-mail, – datum a místo narození, – rodinný stav.

Vzdělání – dosažené vzdělání, rok absolvování, – kurzy, rekvalifikace apod. Praxe Výčet dosavadních zaměstnání a zaměstnavatelů

znalosti jazyků – stupně ovládnutí jazyka, zvláštní znalosti a dovednosti – řidičský průkaz, odborná osvědčení apod., doplňující informace, přílohy, datum vyhotovení životopisu, podpis.

Co nepoužívat: – nepoužívejte zkratky, – neuvádějte informace, které nemají vztah k vašemu pracovnímu cíli (např. vaše osobní informace), – nepoužívejte výstřední úpravy dokumentů, – nenadhodnocujte své schopnosti a znalosti. – Pokud se ucházíte o místo v zahraniční firmě, nepřeceňujte své znalosti jazyka. Okousaný papír NE!!!

Ukázka strukturovaného životopisu: Šablony najdete na… http://office.microsoft.com/cs-cz/templates/CT101448941029.aspx?av=ZWD000

ŽIVOTOPIS Jméno a příjmení: Mgr. Jan Novák Datum narození: 15. 06. 1978 Adresa: Sokolovská 89, 339 01 Domažlice Tel. č.: 333 33 33 54 e-mail: novak.jan@sezn.cz rodinný stav: svobodný Vzdělání: 1983–1987 – Gymnázium Jana Keplera, Prachatice 1987–1992 – ZČU, Pedagogická fakulta, tělesná výchova Praxe: 2009 – instruktor lyžařské školy Špičák 1999 – 2008 učitel tělesné výchovy ZŠ Beroun 1993 – 2008 učitel tělesné výchovy SŠ Příbram Jazykové znalosti: Německý jazyk – maturitní zkouška Anglický jazyk – komunikační úroveň Počítačové znalosti: MS Office Internet Další dovednosti: Řidičský průkaz sk. B Kurz instruktora lyžování – 2001

Praktické rady: 1) Časové údaje – je nejlépe seřadit události chronologicky zpětně, tj. od posledního zaměstnavatele až po prvního, případně od nejvyššího dosavadního vzdělání k nejnižšímu.

2). Vzhled – životopis píšeme na čistý kancelářský papír formátu A4 2) Vzhled – životopis píšeme na čistý kancelářský papír formátu A4. Dbáme na estetickou úpravu. Životopis by měl být vizuálně přitažlivý. Použijte velké okraje a dostatek volného prostoru k usnadnění čtení, jednoduché přehledné členění. Maximální délka životopisu je dva listy.

3) Jazyk – u strukturovaného životopisu používáme nevětné vyjadřování, heslovitou podobu. Pozor na dodržování pravidel pravopisu.

4) Podpis – na každé verzi životopisu originální 4) Podpis – na každé verzi životopisu originální. Životopis nejdříve zkopírujeme, a pak podepíšeme. 5) Fotografie – pokud je požadována, pak barevná fotografie jako na průkaz. 6) Odeslání – jen doporučeně, v obálce současně s dalšími materiály i fotografií.

Takto ne: nepoužívejte zkratky, neuvádějte informace, které nemají vztah k vašemu pracovnímu cíli (např. osobní informace), nepoužívejte výstřední úpravy dokumentu, nenadhodnocujte své schopnosti a znalosti, pokud se ucházíte o místo v zahraniční firmě, nepřeceňujte své znalosti jazyka.

Závěrečné úkoly: Napište fiktivní strukturovaný životopis dospělého člověka. Napište vlastní strukturovaný životopis, který budete potřebovat jako součást přihlášky na VŠ. Jeden ze životopisů přeložte do cizího jazyka, abyste ho mohli zaslat i zahraniční firmě jako přílohu k žádosti o místo.

Seznam pramenů: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/. Snímek 3: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bezdomovci.jpg Snímek 11: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KAREL4_pouceninastupcum.jpg Snímek 12: http://cs.wikisource.org/wiki/Vlastn%C3%AD_%C5%BEivotopis_Karla_IV./Kapitola_druh%C3%A1 Snímek 15: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Oxfordceremony.jpg Snímek 20: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Paper_450x450.jpg Snímek 21: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tongue.agr.jpg Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://openphoto.net/. Snímek 19: http://openphoto.net/gallery/image.html?image_id=6263