Vodstvo Řeky Vodní nádrže

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Ochrana přírody.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autor: Mgr. Ilona Nováková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
Jaroslav Novotný 9.třída
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Cíl Start Cíl Start.
Pardubický kraj Anotace
Geomorfologické členění Výklad na základě textu, obrázků a mapy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VODSTVO ČR.
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 – reky_CR
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Vodstvo Česka.
Řeka Ostravice. Délka toku 65,1 km Plocha povodí 827,4 km² Řeka vzniká soutokem Černé a Bílé Ostravice u obce Staré Hamry v Moravskoslezských Beskydech.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Identifikátor materiálu: EU
území s léčivými prameny Západní Čechy Vyhledávejte v příruční mapě.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Plzeňský kraj Přírodní poměry
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Plzeňský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Kraj Vysočina.
Česká Republika a její kraje
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Vodstvo Řeky Jezera Rybníky Přehradní nádrže.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Fyziogeografická sféra
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
Cesta po Dunaji Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_07 Název materiáluČeská vysočina.
Vodstvo České republiky
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
Rybníky: -největší rybník-Nesyt -nejstarší dochované rybniční soustavy na Moravě - Lednické rybníky, pocházející už z 15. století. -rybníky, které původně.
Vodstvo ČR -Prezentace s výkladem
Česká republika Plzeňský kraj.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Opakování - přehrady
Česká republika - pohoří
Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_VL4.08       Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: květen 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Česká republika vodstvo.
Přírodní podmínky V české kotlině.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola:. Základní škola Kladruby
Transkript prezentace:

Vodstvo Řeky Vodní nádrže Společná práce s textem – vyhledávání odpovědí v textu Vyhledání údajů na obrázcích v mapě Samostatné řešení křížovky – tentokrát každý sám vyhledá odpovědi na otázky a doplní do sešitu

Naše území patří z největší části k úmoří Severního moře, jen poměrně úzký pruh při státní hranici s Německem je odvodňován do Černého moře. Hlavní evropské rozvodí probíhá od státní hranice u Nýrska přes vrcholy Všerubské vrchoviny přes Všerubský průsmyk u Brůdku a Spálený vrch do Domažlic- kého průsmyku v České Kubici a na vrch Na podkově.

Převážná část území je odvodňována Berounkou prostřednictvím Mže, Radbuzy a Úhlavy. Soutok Mže a Radbuzy Soutok Radbuzy a Úhlavy

Východní svahy Čerchovského a Přimdského lesa a jihozápad Stříbrské pahorkatiny odvodňuje Radbuza, pramenící na severozápadním svahu Lysé v 720 m. K Holýšovu protéká v délce 52,7 km a svým nesou- měrným povodím (hlavní přítoky z pravé strany) odvodňuje 777,3 km2. Z kratších levostranných přítoků lze uvést Bezděkovský potok (délka 10 km), Křakovský potok (délka 11,9 km), sledující severně od Horšovského Týna západní okrajový svah Stříbrské pahorkatiny. Pramen Radbuzy

Z větších pravostranných přítoků Radbuzy jsou významné: Černý potok, pramenící v Čerchovském lese západně od Pece v 755 m Zubřina, vyvěrající ve Všerubské vrchovině jihovýchodně od Pasečnice v 552 m Merklínka, pramenící v Chudenické vrchovině na severním svahu Hory v 612 m Radbuza v Plzni Údolí Černého potoka

Značné území Čerchovského a Přimdského lesa a podstatná část Všerubské vrchoviny přísluší k povodí Dunaje a to prostřednictvím řeky Náby a Řezné. Nejrozsáhlejší území (Kateřinskou kotlinu a přilehlé svahy Přimdského lesa) odvodňuje Kateřinský potok (v Německu Pfreimd), levý přítok Náby, který pramení jihovýchodně od Lesné. Kateřinský potok

Vodní nádrže Velké množství (více než 80) rybníků je soustředěno v plochém území Tachovské brázdy, kde vytvářejí několik menších rybničních soustav. Jde o nádrže malých, poměrně zřídka středních rozměrů (od několika ha až po několik desítek ha). Využívají se pro chov ryb, vzácněji pro rekreační účely. Z některých nádrží se odebírá voda pro umělé zavlažování zemědělské půdy. Koupání umožňuje např. Mezholezský rybník (39 ha), rozkládající se v krásném prostředí Sedmihoří, při jehož úpatí jsou tři miřkovské rybníky (Horní, Střední, Dolní). U Babylonu leží stejnojmenný rybník (12 ha), významné rekreační středisko Domažlicka. Z mála početných vodních nádrží Domažlicka stojí za zmínku Smolovský rybník (15 ha) u Bořic a Všerubský rybník (16 ha) u Všerub.

Hájovna u Kdyně Babylon

Rekreačním střediskem Horšovského Týna je Podhájí.

Zajímavou lokalitou jsou Postřekovské rybníky

OPAKOVÁNÍ x 6 Název Kateřinského potoka v Německu 2 x 6 Rybník na Domažlicku x 4 Řeka, do jehož úmoří patří část území 1 x 4 Řeka, která území odvodňuje do Berounky 8 x 2 Jeden ze způsobů využití vodních toků 2 x 4 Rekreační středisko Kdyňska 5 x 3 Přítok Radbuzy

1. x - - - - - - - - x - - - - - - x - - - - - x - - - - DOPLŇ! 1. x - - - - - - - - x - - - - - - x - - - - - x - - - - - - - - - - - - x - - - - x - - - - - - - - - x - - -

ŘEŠENÍ: PFREIMD SMOLOVSKÝ DUNAJ ÚHLAVA ZAVLAŽOVÁNÍ HÁJOVNA MERKLÍNKA

ODKAZY: www.chytej.cz www.domazlicky.denik.cz www.braunstein.cz www.galerie.fotografovani.cz www.foto.mapy.cz www.meteo.cz www.horydoly.cz www.chodsko.hyperlink.cz www.zpravy.idnes.cz www.mikroregion-radbuza.cz www.ceskehory.cz www.chalcedon.cz Český les,příroda,historie,život – kol.autorů BASET 2005 Autor: Vlasta Hulcová Vypracováno: září 2008 obrázky staženy v dubnu 2008