Přísudek Zpracovala: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

PKML.
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Města ČR – orientace na mapě
Druhy přísudku Skladba věty.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.

Nejmenší společný násobek
Násobení zlomků – teorie a cvičení VY_32_INOVACE_19
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Přídavná jména pravopis koncovek
MS PowerPoint Příloha - šablony.
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Technické kreslení.
Příslovečné určení Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Úvaha Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013
Číslovky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 20123Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Přednost početních operací
Zájmena Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Přísudek slovesný; přísudek jmenný se sponou, beze spony
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Druhy přísudku Skladba věty.
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

Přísudek Zpracovala: Mgr Přísudek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Mluvnice Výukový materiál lze použít k výkladu a procvičení učiva. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

PŘÍSUDEK Co dělá? Př podtrhneme vlnovkou

Druhy 1) SLOVESNÝ JEDNODUCHÝ a) jednoduchý slovesný tvar: Jirka píše. b) složený slovesný tvar: Jel jsem včera do práce.

2 ) SLOVESNÝ SLOŽENÝ způsobové sloveso (moci, smět, muset, mít, chtít) nebo fázové sloveso (začít, přestat, zůstat) infinitiv významového slovesa Musím už jít domů. Začněte pracovat na této úloze.

3) Přísudek vyjádřený citoslovcem Kočka hop na plot. (= skočila) Kanárek frr z klece. ( = vyletěl)

4) JMENNÝ SE SPONOU jméno+sponové sloveso být, bývat, stát se, stávat se Veronika byla zvědavá. (příd. jm.) Petr se stal hokejistou. (pods. jm.) Ten dům je náš. (zájm.) Ty boty mi jsou dobře. (přísl.) - beze spony: Škola-základ života.

Podtrhni přísudek a urči jeho druh. 1. Žák čte. __________ 2. Vrátili bychom se včas. ________ 3. Zahrádka je krásná. __________ 4. Musím se vrátit domů._______ 5. Nejsem na tuto práci příliš zvyklá. _________ 6. Sliby – chyby. ___________ 7. Chtěla bych jít ráno do města. 8. Před domem je cesta. ________ 9. Sestra je prodavačkou. __________ 10. Žába hop do vody. _________ 11. Žijeme na okraji města. _____________ 12. Odstěhovali jsme se kolem Vánoc. ______ 13. Nemusíš si dělat starosti.______ 14. Začínalo pršet._________ 15. Stavy zvěře se ve volné přírodě snižují. ______ 16. Po prohlídce zámku bychom se nejraději vydali na prohlídku města._________ 17. Zachovalo se nám jen velmi málo památek. ___ 18. Adam přestal kouřit._________ 19. Sestra je učitelkou základní školy.______ 20. Olda se vyučil truhlářem.___________

21. Milan je velmi zlobivý.___________ 22. Můžeš mě počkat před školou? 23. Počkej na mě.___________ 24. Kamínek cink do okna.____________ 25. Nejraději bychom plavali až na druhý břeh. ___ 26. Na lavičce seděly děti s babičkou. _________ 27. V nouzi poznáš přítele.__________ 28. Měla bych jít k lékaři. ________ 29. Petra se stala ředitelkou. _______ 30. Tomáš se stával nesnesitelným. ________ 31. Dana a Monika jsou neukázněné. __________ 32. Sýkorka ťuk na okno. ____________ 33. Teplé počasí dlouho nevydrží. _________ 34. Martin se stal žákem 7. třídy. ____________ 35. Monika je v nemocnici. _________ 36. Tváře mu hořely studem. ____________ 37. Po vítězství se hokejisté stali známými po celém světě. ________ 38. Smím si objednat? _______ 39. Chtěla bych kávu a čaj. ___________ 40. Pes nejlepší přítel člověka. ____________

Zdroje: STYBLÍK, V. – ČECHOVÁ, M. – HAUSER, P. – HOŠNOVÁ, E.: Český jazyk pro 7. ročník základní školy a odpovídající ročník víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN. 1999. ISBN 80-04-25518-3 KVAČKOVÁ, J.: Opakujeme češtinu v 7. ročníku 1. díl. Brno: Nová škola. 2007. ISBN 80-85607-86-7 KRAUSOVÁ, Z. – TERŠOVÁ, R.: Český jazyk 7. 1 vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus. 2004. ISBN 80-7238-320-5