Seminární práce z předmětu Logistika na téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ VÝROBY
Advertisements

VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH
Systémy řízení zásob Tým 3 Vypracovaly: Čenská Pavla Čermáková Lucie
Řízení zásob - systémy Cílková Eva Kacovská Kamila Koutná Lucia
Koncept bodu rozpojení a TOC
ŘÍZENÍ ZÁSOB.
Vybrané problémy z distribuční logistiky
CW – 13 LOGISTIKA 19. PŘEDNÁŠKA Logistika a zásobování (1)
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2012 ÚVOD – do P i CV.
LOGISTICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
5 Systémy řízení zásob Servisní logistika
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
_________________________________________
Deterministické modely zásob Model s optimální velikostí objednávky
Úvod do podnikových financí
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Doc. Ing. Tomáš Šubrt, Ph.D. Katedra systémového inženýrství
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PLÁNOVÁNÍ.
4.Kalkulace nákladů.
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
VÝZNAM ZÁSOB v logistických řetězcích
Význam zásob v logistických řetězcích - typy zásob
Dodatek k prezentaci Logistické systémy vývoj, charakteristika a použití Lenka Stiessová Pavla Muhlbachová Jana Jurková Sanjin Hasić Jiří Ullmann.
1 6 Predikce potřeby Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Technická fakulta ČZU v Praze Katedra jakosti a spolehlivosti strojů
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
3 Simulace řízení informačního a materiálového toku - logistická hra
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Nákup operativní Ivan Gros odsouhlasení dodacího listu s fakturou pro účtárnu Výchozí stav: pro každou položku vybrán dodavatel uzavřena.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
TVORBA HODNOTY VNÍMANÁ ZÁKAZNÍKEM
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
6 Řízení zásob a sortimentu analýzou ABC
Význam zásob v logistických řetězcích a typy zásob
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Projekt diplomové práce.  Vedoucí práce:  prof. Ing. Ladislav Blažek, CSc.  Autor práce  Jakub Zatloukal (UČO )
Čerpání zásob. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1289Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Graf čerpání.
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Téma 7: Řízení oběžného majetku 1. Charakteristika oběžného majetku a jeho struktury 2. Celková potřeba oběžného majetku 3. Řízení oběžného majetku - řízení.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kvalita dopravy v logistických procesech Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Transkript prezentace:

Seminární práce z předmětu Logistika na téma: ŘÍZENÍ ZÁSOB – SYSTÉMY Vypracovaly: Monika Horáková Věra Maříková Zuzana Nováková Jarmila Součková Lenka Vlachová Marie Zítková

Obsah 1. Úvod 2. Řízení zásob 3. Systémy řízení zásob 4. Objednávací systémy 5. Význam 6. Závěr

Úvod Zásoby významně ovlivňují hospodářský výsledek každého podniku i jeho postavení na trhu. Kvalitní řízení zásob přináší podniku strategické konkurenční výhody a může značně zlepšit jeho finanční situaci.

Řízení zásob řízení zásob předmět řízení zásob úrovně řízení zásob všechny suroviny, součástky, polotovary, hotové výrobky, náhradní díly, které procházejí podnikem úrovně řízení zásob operativní strategickou

jak lze tedy řízení zásob definovat představuje komplex činností, které spočívají v prognózování, analýzách, plánování, operativních činnostech a kontrolních operacích v rámci jednotlivých skupin zásob i v rámci zásob jako celku.

úkolem řízení zásob udržování na úrovni, která umožňuje kvalitní splnění jejich funkce vyrovnávat časový nebo množstevní nesoulad mezi procesem výroby u dodavatele a spotřeby u odběratele, tlumit či zcela zachycovat náhodné výkyvy v průběhu těchto dvou navazujících procesů.

Systémy řízení zásob koncepční soubor logistických prvků, které nesou logistické funkce logistický řetězec je předmětem zkoumání úroveň a struktura k zachování rytmické, stálé činnosti logistického systému zajištění plynulosti a úplnosti dodávek

souvisí s konkrétními podmínkami ve sledovaném podniku skladba a délka výrobního procesu výše struktury zásob systematická evidence zásob a její nepřetržitelná aktualizace (zabezpečení plynulosti a bezporuchovosti zásobování)

úspěšnost řízení zásob závisí: ekonomických podmínkách legislativních normách lidském faktoru – např. zaměstnanci podniku (kvalifikace, osobní zkušenosti) existují různé systémy řízení zásob, kterými lze určit: optimální výši zásob frekvenci dodávek velikost dodávek apod.

volby systémů řízení zásob vychází: z účelu stanovení zásob v konkrétním provozu charakteru potřeby ekonomických podmínek Informačních zdrojů apod.

co vše působí na volbu systému řízení zásob? charakter poptávky (závislá / nezávislá) – nejvýznamnější hledisko systém toků materiálu v provozním systému – logistickém řetězci

Nezávislá poptávka Závislá poptávka potřeba položek, která přichází k držiteli zásob libovolně poslední místo zásoby v materiálovém toku, odtud je obsluhován zákazník nemá vztah k poptávce po jiných výrobcích tento druh potřeby musí být predikován, nemůže být vypočten je to poptávka stochastická (poptávka po konečném výrobku – zapalovač) potřeba položky se označuje jako závislá, lze-li poptávku po ní odvodit od poptávky po jiné položce tuto potřebu lze vypočítat a naplánovat pomocí kusovníku nepotřebujeme ji predikovat (kusovník zapalovače)

Objednací systémy v podmínkách nejistoty u nezávislé poptávky kdy a kolik objednat pro doplnění zásoby 2 hlediska: frekvence objednávek velikost dodávek → 4 základní objednací systémy

Základní moduly objednacích systémů

Systém B,Q pevné množství v proměnných okamžicích objednávka se podává, když se zásoba sníží na objednací úroveň B Campův vzorec udává velikost Q: objednávací úroveň = (průměrná spotřeba za časovou jednotku x dodací lhůta) + výše pojistné zásoby pravidelný a velký odběr nutné průběžně sledovat zásoby

Systém B,Q

Systém B,S neobjednává se pevné množství „Q“, ale vždy se doobjednává do cílové úrovně „S“ Předpoklady: položky mají velkou odbytovou hodnotu odběr je nepravidelný doba spotřeby je několikrát delší než objednací interval

Objednací systém s,Q Pevná doba objednávání (t) Pevně dané objednací množství (Q) Objednací úroveň (s)

Objednací systém s,Q signální úroveň = (tL+0,7xI)xd +Pz

Objednací systém s,S Proměnné objednací množství (Q) Pevná doba objednávání (t)

Systém s,S signální úroveň = B + Q B = (d * tL) + Pz

Význam systémů řízení zásob dobré hospodářské výsledky podniku lepší spokojenost zákazníků návrh a realizace postupů efektivního řízení zásob výpočet úrovně zásob oceňování aplikace informační technologie do efektivního řízení zásob

Závěr Řízení zásob Systémy řízení zásob Význam zásob při nezávislé poptávce => objednací systémy Význam zásob

Literatura Literární zdroje [1] HORÁKOVÁ, H., KUBÁT, J. Řízení zásob. Praha: Profess Consulting, 1999. SBN 80-85235-55-2 [2] SCHULTE, CH. Logistika. Praha: Victoria Publishing, 1994. ISBN 80-85605-87-2 [3] ŠTŮSEK, J. Logistický management. Praha: PEF ČZU, 2005. ISBN 80-213-1259-9  Internet [4] blog Logistika – článek: Nejvýznamnější hledisko při volbě systému řízení zásob [online]. [cit. 2009-18-02]. URL:<http://logistika-cz.blogspot.com/2008/11/nejvznamj-hledisko-pi-volb-systmu-zen.html> [5] SystemOnLine – Zpravodajský portál časopisu IT Systems – článek: Efektivní předpověď poptávky a řízení zásob [online]. [cit. 2009-19-02]. URL:<http://www.systemonline.cz/aps-scm/efektivni-predpoved-poptavky-a-rizeni-zasob-1.htm> [6] UCHYTILOVÁ, O. Zásobovací logistika v podniku. Bakalářská práce. Brno: Masarykova univerzita – Ekonomicko správní fakulta, 2007. [online]. [cit. 2009-18-02]. URL:<http://is.muni.cz/th/99542/esf_b/BP.pdf>

Děkujeme za pozornost