Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Naše země za 1. světové války
NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ - VZNIK
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
I. světová válka, vznik Československa
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Za 1.světové války v datech
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
testujeme svoje znalosti
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/
ČEŠI A SLOVÁCI V DOBĚ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Poválečný vývoj v Československu
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Naše země za první světové války
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svátek 28.října.
I. světová válka.
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
České země v průběhu války – Cesta ke vzniku republiky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Vznik Československa II.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Československé legie, vznik Československa
Rakouské císařství (Předlitavsko): 1. Čechy, 2. Bukovina, 3. Korutany, 4. Kraňsko, 5. Dalmácie, 6. Halič, 7. Přímoří, 8. Dolní Rakousy, 9. Morava, 10.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_8_ VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY Číslo projektu:
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Kateřina Šulcová.
Československé legie, vznik Československa
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik ČSR Viktória Surová III.E 2012/2013.
České země za světové války
Češi za první světové války
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Transkript prezentace:

Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-L-2-003

Vznik ČSR

Situace v Čechách za 1. světové války Nechuť Čechů bojovat za Rakousko-Uhersko Omezována občanská práva a svobody, zavedena cenzura, zkreslené zprávy z bojiště Česká politika se odmlčela Nedostatek potravin, uhlí, kvetl černý trh Radikální politikové a čeští vlastenci zatýkáni a vězněni

Cesta k samostatnosti probíhala ve dvou liniích zahraniční domácí

Zahraniční odboj Roku 1914 odjíždí do emigrace Tomáš Garrigue Masaryk, aby zahájil boj za samostatnost a nezávislost Čechů Opíral se o spojenectví s Edvardem Benešem a tajnou domácí organizaci Maffie. Ta se soustředila na dodávání špionážních informací Dohodě.

Později za Masarykem odjíždí i Beneš a přidává se k nim i slovenský astronom a letec Milan Rastislav Štefánik. 1916 – založili Českou, později Československou národní radu jako hlavní orgán protirakouského odboje. Podařilo se jim získat podporu v zahraničí žijících Čechů a Slováků, navrhují spojení obou národů. Definitivně potvrzeno roku 1918 tzv. Pittsburskou dohodou.

Československá národní rada T. G. Masaryk E. Beneš M. R. Štefánik

Legie – aktivní zapojení do války Bylo potřeba nabídnout Dohodě konkrétní vojenskou sílu. Vznikají československé jednotky v zahraničí – legie. Vojáci se rekrutovali jednak z krajanů usazených v zahraničí, jednak ze zajatců a přeběhlíků. Nejpočetnější byly legie v Rusku a jejich nejslavnější bitvou byla bitva u Zborova roku 1917.

Odvaha, semknutí a disciplinovanost československých legií velmi zapůsobila na velení dohodových států. Po zhroucení východní fronty navíc znamenaly legie výraznou vojenskou posilu. V létě roku 1918 byla uznána Československá národní rada za legální a oficiální představitelku budoucího státu.

legionáři

Nejsou naši legionáři tak trochu zapomenutí hrdinové?

Domácí odboj V průběhu roku 1917 se situace v Čechách také výrazně radikalizuje. Začíná se uvažovat o přestavbě, či dokonce rozbití Rakouska-Uherska. 1917 vydán Manifest českých spisovatelů, iniciátor Jaroslav kvapil, podepsáno 220 umělců a vědců. Kritizovali prorakouskou politiku, vyzývají k hájení českých zájmů.

Další aktivitou českých politiků bylo vydání Tříkrálové deklarace (požadavek sebeurčení národa). Hlavním domácím politickým uskupením se stává Národní výbor (v čele Karel Kramář). Organizuje zadržování potravin do Vídně, generální stávku atd.

Jednání v zahraničí 18. října 1918 Masaryk vydává Washingtonskou deklaraci, ve které vyhlašuje samostatnost československého státu. 27. října 1918 rakouský ministr zahraničí Julius Andrássy zasílá USA nótu, v níž uznává práva Čechoslováků. To je považováno za faktický konec staré monarchie.

28. říjen 1918 v Praze

Zprávy se dostávají do Prahy... 28. října 1918 lidé se shlukují na Václavském náměstí, strhávají nenáviděné rakouské symboly, spontánně vyhlašují samostatnost. Národní výbor převzal funkci prozatimní vlády, v čele stojí 5 politiků, kteří jsou označováni jako „muži 28. října“.

Muži 28. října Stojící zleva: František Soukup, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár Sedící zleva: Alois Rašín, Antonín Švehla

Připojení Slováků Martinská deklarace – 30. října 1918 v Turčanském Sv. Martině

Nová republika Prezidentem se stává T. G. Masaryk Premiérem Karel Kramář První zasedání Národního shromáždění: - Habsburkové zbaveni vlády - přijata republikánská forma státu

Československá republika 1918

Zdroje: Kohoutková M., Komsová H.: Dějepis na dlani, Rubico 2007 Štěpánková A., Šašinka Z.: Odmaturuj z dějepisu 2, Didaktis 2006 cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:28._říjen_1918.jpg /www.vlastenci.cz/obr/kraj/vyvoj/09_Ceske_Zeme_RakouskoUhersko_uzemi.jpg www.vlastenci.cz/obr/kraj/vyvoj/11_Ceskoslovensko_Druha_republika_uzemi.jpg /www.vlastenci.cz/obr/kraj/vyvoj/12_Protektorat_uzemi.jpg www.vlastenci.cz/obr/kraj/historiczne/1935_Ceskoslovensko_svate.jpg /svornost.com/33pluk/wp-content/uploads/masaryk.jpg /krajane.radio.cz/images/masaryk1__2.jpg wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Edvard_Beneš.jpg upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Milan_Rastislav_Štefánik.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MG-Nest.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lone_Pine_trench_6_August_1915.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bolshveki_killed_at_Vladavostak.jpg http://www.pamatnik.valka.cz/fotky/15.jpeg http://abicko.avcr.cz/miranda2/export/sites/abicko.avcr.cz/cs/2008/10/images/05_2.jpg http://www.czech-tim.cz/rwarea/Image/archiv/zari/1918.jpg http://i3.cn.cz/1209804118_marinsky-sloup.jpg http://reflex.cz/images/tistenyrx/2007/33/23_3.jpg