Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel.3.01 Listová zelenina - salát Vytvořeno: Ověřeno: Třída:MZ3 Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel.3.01 Listová zelenina - salát Vytvořeno: Ověřeno: Třída:MZ3
Polní pěstování zeleniny Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 3 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství. Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 3 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství.
Listová zelenina konzumní částí jsou listy nebo hlávky oblíbená čerstvá zelenina, zejména na jaře většina druhů listové zeleniny se vyznačuje rychlým růstem mají krátkou vegetační dobu
Salát hlávkový Lactuca sativa var. capitata Salát hlávkový Lactuca sativa var. capitata jednoletá zelenina vytváří listovou růžici – ta se uzavírá v hlávku listy široce vejčité, různě zkadeřené, barvu světle zelenou, tmavě zelenou až načervenalou
květní lodyha prorůstá hlávkou po 80 – 100 dnech latnaté vrcholičnaté květenství dosahuje výšky 80 – 120cm květní úbory malé, velmi četné, světle žluté za vlhkého počasí samosprašný, za příznivého počasí cizosprašný semeno tvoří podlouhlá nažka s padáčkovým chmýřím, barvy podle odrůd stříbrošedá, hnědá až černá semeno dobře a rychle klíčí
Nároky na prostředí chráněné teplé polohy dostatek světla pro tvorbu hlávek - optimální teplota 15°C - nejvyšší nároky na vodu lehčí půdy s dostatkem humusu a živin
Pěstování z předpěstované sadby – při raném polním pěstování osivo vyséváme v 1.pol. února do truhlíků vzešlé rostliny přepichujeme výsadby raných salátů 2. pol. března spon 0,3 x 0,2m ručně nebo sázecím strojem hluboko vysazený salát tvoří špatné hlávky výsev od poloviny března do řádků 0,3m širokých
Ošetřování v době růstu pravidelná zálivka z přímých výsevů – jednotíme přihnojujeme ledkem vápenatým podle potřeby plečkujeme provádíme ochranu proti plísním a mšicím
Sklizeň postupně probírkou, když hlávky dorostou požadované velikosti odřezáváme nožem těsně pod hlávkou nesmí se prát nebo máčet, aby se nezapařil rovnáme do přepravek hlávkou dolů
Opakování jednoletá zelenina polohy chráněné, s dostatkem světla pro tvorbu hlávek optimální teplota 15°C a nejvyšší nároky na vodu lehčí půdy s dostatkem humusu a živin pěstujeme z předpěstované sadby nebo z přímého výsevu v době vegetace pravidelná zálivka, přihnojujeme, plečkujeme, provádíme ochranu proti plísním a mšicím
Použité zdroje MELICHAR, Miroslav. JOSEF POKORNÝ. Zelinářství. Praha: Statní zemědělské nakladatelství, Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.