Tepelné jevy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Advertisements

Proč se tělesa zahřívají při tření?
Tepelná výměna prouděním
Molekulová fyzika a termodynamika
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
KALORIMETR.
Vnitřní energie, práce, teplo
Teplo jako fyzikální veličina
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 15.
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Já vím, že je něco horké, ale proč?
Tepelná výměna prouděním
Měrná tepelná kapacita procvičení © Petr Špína 2011
Měrná tepelná kapacita látky
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Molekulová fyzika a termika
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Teplo jako fyzikální veličina
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Teplo Ing. Radek Pavela.
zpracovaný v rámci projektu
Teplo.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Vnitřní energie II. část
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Digitální učební materiál
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
Elektrické teplo - základy Teplo 1 Elektrické teplo - základy.
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Šíření tepla prouděním a zářením
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Měrná tepelná kapacita
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vedení tepla (kondukce)
Teplo ZŠ Velké Březno.
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Vnitřní energie, teplo, teplota. Celková energie soustavy Kinetická energie – makroskopický pohyb Potenciální energie – vzájemné působení těles (makroskopicky)
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
TEPELNÉ VODIČE A IZOLANTY
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TEPLO.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Vytápění Teplo.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Interaktivní test ze znalostí vnitřní energie a tepla
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Interaktivní testy ze znalostí fyziky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Transkript prezentace:

Tepelné jevy

Vnitřní energie Všechny atomy a molekuly jsou v neustálém pohybu. Součet pohybových i potencionálních energií všech molekul v tělese se nazývá vnitřní energie tělesa. Vnitřní energie tělesa závisí na vzájemné poloze molekul v tělese, vzrůstá s počtem molekul a s teplotou tělesa.

Jak můžeme zvýšit vnitřní energii? Vnitřní energii tělesa lze zvýšit dvěma způsoby: Prvním způsobem je dotyk tělesa s jiným tělesem, které má vyšší teplotu. Druhým způsobem je působení síly, která koná práci.

Teplo je fyzikální veličina udávající energii, kterou si vyměňují tělesa různé teploty. Teplo označujeme písmenem Q. Stejně jako energii měříme i teplo v joulech [J].

Samovolné přenášení tepla… Samovolně se teplo přenáší vždy z teplejšího tělesa na chladnější.

Měrná tepelná kapacita je fyzikální veličina, která určuje, kolik tepla musíme dodat 1kg látky, aby se její teplota zvýšila o 1 °C. Značíme: c Jednotkou měrné  tepelné kapacity je

Tabulka měr. tep. kapacit látka J / kg .°C Arsen 335 Cín 225 Hliník 908 Měď 385 Mosaz 389 Ocel 450 Olovo 127 Platina 135 Rtuť 139 látka J / kg .°C Stříbro 234 Voda 4200 Vzduch 1000 Kobalt 435 Nikl 456 Wolfram 142 Zinek 387 Zlato 128 Železo 460

Výpočet tepla Teplo Q, které musíme dodat tělesu, aby se jeho teplota zvýšila z teploty t1 na teplotu t2, určíme ze vzorce Q = c . m . (t2 - t1) c – měrná tepelná kapacita m – hmotnost t2 - t1 – rozdíl teplot

Příklad: Jaké teplo přijme voda o hmotnosti 5 kg, když zvýší svou teplotu z 20 °C na 90 °C? m = 5 kg c = 4.200 J/kg.°C t2 = 90 °C t1 = 20 °C Q = ? J Q = c . m . (t2 - t1) Q = c . m . (t2 - t1) Q = 4200 . 5 . 70 Q = 1.470.000 J = = 1,47 MJ

Příklady Během noci klesla teplota vzduchu v pokoji horské chaty na 17°C. Objem místnosti je 35 m3. Kolik tepla musí vzduchu předat topné těleso, aby se teplota v uzavřené místnosti vzrostla o 3 °C. Do bazénu, ve kterém je voda s objemem 1 m3, spal kámen s hmotností 10 kg z výšky 10 m nad dnem bazénku. O kolik stupňů se voda v bazénku ohřála?

Kalorimetrická rovnice Při tepelné výměně mezi dvěma tělesy platí kalorimetrická rovnice: c1 . m1 . (t1 – t) = c2 . m2 . (t – t2) hmotnosti těles jsou označeny m, měrné tepelné kapacity c, teploty: t1 je přiřazen teplejšímu t2 chladnějšímu tělesu t je výsledná teplota

Příklady Do ocelové vany o hmotnosti 25 kg a teplotě 20 °C napustíme 50l litrů vody o teplotě 60 °C. Na jaké teplotě se vana s vodou ustálí, považujeme-li vanu s vodou za izolovanou soustavu? Do skleněné termoláhve o hmotnosti 1 kg a teplotě 20 °C byl nalit vroucí vody o teplotě 100 °C. Na jaké hodnotě se ustálí teplota termoláhve s vodou.

Šíření tepla Látky, které dobře vedou teplo, nazýváme tepelné vodiče (kovy). Látky, které špatně vedou teplo, nazýváme tepelné izolanty (kapaliny, plyny, dřevo, sklo plasty).

Šíření tepla Aplet – šíření tepla Teplo se může šířit Vedením – vedením se teplo může šířit ve všech látkách Prouděním – prouděním se teplo šíří jen v kapalinách a v plynech Zářením – zářením se teplo šíří průhlednými látkami a vakuem.