Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy. Kovy v periodické tabulce I.VIII. 1H 1 2,20 He 2 2Li 3 0,97 Be 4 1,5 B52B52 C 6 2,5 N 7 3,1 O 8 3,5 F 9 4,1 Ne 10 3Na 11 1,01 Mg 12 1,2 Al 13 1,5.
Advertisements

Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Zlato
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Ostatní průmyslové kovy – olovo, cín, rtuť, titan
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Kovy – nekovy polokovy RZ
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Krajinná sféra a její části
Portál eVIM.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - Kovy Autor VM Gabriela Nápravníková Období.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_20 Tematická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky jednoděložných.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s výrobou, různými typy a využitím.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
Kovy 2 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s charakteristikou, vzhledem a využitím lípy srdčité. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupyŽák se seznámí s lípou.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Ověřování základních znalostí z chemie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_CH_Slitiny.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Druhy a vlastnosti ele.materiálů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Stejskalová Hana
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. M. Vejražková
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra, olova, cínu, chromu a rtuti. Druh učebního materiálu DŮM Očekávané výstupyŽák rozlišuje výše uvedené kovy podle vzhledu a využití, přiřadí jejich chemické značky.. Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 8. ročník, předmět chemie Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku Vzdělávací oblast Člověk a příroda Významné kovy 2 Chemie VY_32_INOVACE_224, 12. sada, CH

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Zvol správné přísady pro výrobu určené slitiny: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková mosaz pájky Cu Sn MgCu Fe Sn Zn Al PbFe Pb Zn Al Hg

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková zinek železo hliník zlato měď Zn Fe Au Al Cu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková na elektrické rozvody k povrchové ochraně železa k výrobě nádobí k výrobě šperků k výrobě baterií Fe k výrobě nástrojů a nářadí Který kov se používá: Cu Au Zn Au Zn na zubní náhrady Al

Ag – stříbro: stálé, nejlepší vodič el. proudu. El. kontakty, šperky, sloučeniny – optická fotografie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Stříbrný, částečně zlacený filigránský šperk.

Pb – olovo: měkké, vysoká hustota, lehce tavitelné. Ochrana proti záření. Rozpustné sloučeniny jedovaté. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Sn – cín: stálý, snadno tavitelný. Povrchová ochrana železa. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Dříve bylo oblíbené také cínové nádobí. Cínařství bylo ceněné řemeslo. Cín má oproti mědi nižší teplotu tání, neužíval se proto na varné nádoby, ale talíře, džbány, korbely a podobně. Skanzen Maihaugen, Norsko

Cr – chrom: stálý, stříbrně lesklý. Povrchová ochrana železa. Hg – rtuť: velká hustota, za běžných podmínek kapalná. Teploměry, spolu s Ag → amalgam (zubní plomby) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

železo hliník stříbro rtuť Fe Sn Ag Al Hg cín

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková na elektrické rozvody k povrchové ochraně železa k výrobě nádobí k výrobě šperků do lékařských teploměrů Pb k ochraně před zářením Který kov se používá: Cu Au Hg Au Ag v zubním lékařství Al Ag Cr Zn Hg Sn

Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková