POČASÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
VÍTR.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
METEOROLOGIE Název a adresa školy
Podnebné oblasti v České republice
Pří_013_Rozmanitost přírody_Počasí Autor: Zdeňka Bartlová
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Devátá Marta Devátá Monika
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Tlak a proudění vzduchu
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Počasí.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Jana Štěpánková, Daniel Šuška
Podnebí.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_11_Počasí a podnebí
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
= souvislý plynný obal Země Atmosféra nemá jednoznačnou vrchní hranici, plynule řídne a přechází do vesmíru. Všeobecně uznávanou hranicí může být tzv.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
VY_52_INOVACE_ČLAJS_06_JF Počasí a podnebí v ČR
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Tropická cyklóna Tropická cyklóna je atmosférický útvar charakteru cyklóny (tlakové níže), v podobě obrovského víru s charakteristickým okem ve středu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
ATMOSFÉRA.
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
PODNEBÍ.
ATMOSFÉRA.
Transkript prezentace:

POČASÍ

METEOROLOGIE ROLOEMGIETO Vyberte správnou volbu okamžitý stav ovzduší/dlouhodobý ráz klimatu → vědní obor, který se počasím zabývá – počasí je určováno meteorologickými prvky: teplota vzduchu oblačnost atmosférické srážky atmosférický tlak vítr sluneční záření METEOROLOGIE ROLOEMGIETO

teplota vzduchu měří se teploměrem ve stupních celsia (°C), s rostoucí nadmořskou výškou klesá teplota v průměru o 0,6°C teplotní inverze = jev, kdy teplota vzduchu s výškou neklesá, ale stoupá (na horách) teplota vzduchu je velmi proměnlivá rekordní hodnoty: nejvyšší naměřená teplota: El Azízia, Libye (1922) nejnižší naměřená teplota: stanice Vostok, Antarktida (1983)

oblačnost stupeň pokrytí oblohy oblaky, rozlišujeme: jasno, polojasno, oblačno, zataženo oblaky vznikají srážením vodní páry v ovzduší ve vodní kapičky (nebo v ledové krystalky či sněhové vločky)

podle tvaru rozlišujeme dva hlavní druhy oblačnosti: kupovitou oblaka mají květákovitý tvar (v době teplého, letního počasí) někdy přeroste v bouřkový mrak, který může být nebezpečný slohovitou nenápadná, jednolitá, šedá pokrývka oblohy (nejčastěji na podzim a v zimě) méně vydatné, ale trvalé srážky

mlha = nahromadění drobných, okem neviditelných kapiček (pokud se dohlednost sníží pod 1km)

atmosférické srážky vodní kapky (částice vody) nebo ledové částice, které vznikly z vodní páry - tyto částice následně vlivem zemské přitažlivosti padají z oblaků k zemi srážky měří přístroj zvaný srážkoměr - 1litr vody = 1mm srážek na 1m² v ČR průměrně 500 – 700 mm vody/rok

atmosférický tlak tlak nad nějakou oblastí v zemské atmosféře způsobený váhou vzduchu (atmosféry) měříme tlakoměrem (barometrem) v pascalech (Pa) čím vyšší nadmořská výška, tím nižší tlak

vítr pohyb vzduchu podél zemského povrchu měříme jeho rychlost (m/s) a směr (určený zeměpisným směrem) rychlost větru se měří anemometry, směr větru se měří větrnou růžici (v. směrovkou)

sluneční záření základní zdroj energie pro veškeré procesy probíhající v atmosféře a na zemském povrchu celková intenzita slunečního záření se měří na meteorologických stanicích pyranometry, délka slunečního svitu se měří slunoměrem

Celkový oběh vzduchu v atmosféře

Proudění vzduchu základní činitelé, kteří vyvolávají proudění vzduchu, jsou tlak a teplota tlak vzduchu je proměnlivý a mění se s nadmořskou výškou a se změnami teploty teplý vzduch je lehčí, stoupá a vzniká oblast nižšího tlaku vzduchu – N (podél rovníku a 60° s.š. a j.š.) studený vzduch je těžší, klesá a vzniká oblast vyššího tlaku vzduchu – V (podél 30° s.š. a j.š. a na pólech) vítr vane z oblasti vysokého tlaku vzduchu do oblasti nízkého tlaku vzduchu

protože se Země otáčí, větry nevanou přímo, ale přemísťují se krouživými pohyby – na severní polokouli se stáčí vpravo, na jižní polokouli se stáčí vlevo Pasáty pravidelné větry, které vanou od obratníků k rovníku Monzuny sezónní větry, které vanou v létě od oceánu na pevninu (přináší srážky) a v zimě vane z pevniny do oceánu (sucho, chladno) hlavně v oblastech jižní a jihovýchodní Asie

Katastrofy způsobené atmosférou mohou nastat při prudkém vzrůstu rychlosti proudění vzduchu tropická cyklona = obrovský vír s typickým okem ve středu (vzniká v subtropické oblasti) podle místa vzniku rozlišujeme tropické cyklony: nad oceánem – uragány, hurikány (Amerika), tajfuny (JV Asie) nad pevninou – tornáda (USA)

Podnebí jsou ovlivněny množstvím dopadajících slunečních paprsků, nejvíce slunečních paprsků dopadá mezi obratníky rozlišujeme 3 základní typy podnebných pásů + 2 přechodné pásy: teplý (tropický pás) kolem rovníku teplé a deštivé počasí mírný pás mezi obratníky a polárními kruhy typické je střídání čtyř ročních období studený (polární pás) kolem pólů podnebí je velmi chladné subtropický pás subpolární pás

konec ;-)