Akustika 4 (Hlasitost).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracoval Mgr. Radomír Rais
Advertisements

Zvukové jevy-akustika
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Fyziologie a vlastnosti sluchu II.
Akustika - zvuk, hlasitost, intenzita
Akustika.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Veličiny pro hodnocení zvuku
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
VLASTNOSTI ZVUKU.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 08 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Rozsah.
Zvuk Mechanické vlnění vzduchu.
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FY_082_Zvuk_ Vlastnosti zvuku
Vlastnosti zvuku a zvukových záznamů
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Sluchové vnímání a jeho fyziologie, patologie sluchového analyzátoru, klasifikace sluchových vad, vlastnosti zvuku.
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ Z HLUKU
Tón, jeho výška a barva.
Zvuk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Samohlásky a souhlásky
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Audio Josefína Čadská 4.A.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
VY_32_INOVACE_PSYPS12460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2: přírodní vědy - inovace Vypracoval/a:
Skládání kmitů.
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
Akustika.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ochrana před nadměrným zvukem (Učebnice strana 178) Z lidských smyslů bývá sluch často podceňován. Slyšíme zvuky, i když výchylky kmitání ušního bubínku.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.11_Hlasitost_zvuku_hluk_a_ochrana_před_ním.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prezentace – výklad učiva
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
AKUSTIKA.
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
ZVUK.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

Akustika 4 (Hlasitost)

Intenzita a hladina intenzity zvuku Intenzita zvuku je výkon dopadající na plochu 1m2 - Jednotkou je W/m2 Hladina intenzity zvuku vyjadřuje, kolikrát je zvuk silnější než mez slyšitelnosti - Jednotkou je dB Zvukem stejně jako každým vlněním se přenáší energie od zdroje k okolním tělesům o hlasitosti tedy rozhoduje intenzita zvuku, pro fyzikální popis hlasitosti je však vzhledem k fyziologickému vjemu vhodná, jak si ukážeme, veličina hladina intenzity zvuku.

Jaké zvuky vnímáme? Lidské ucho je schopné vnímat zvuky o intenzitách (0,000 000 000 001 – 10) W/m2 Pokud se od zdroje vzdalujeme, jeho hlasitost klesá, od určité vzdálenosti je zvuk pod prahem slyšitelnosti a již nic neslyšíme. Práh slyšitelnosti Práh bolesti

Hlasitost zvuku vyjádřená intenzitou Intenzita zvuku je výkon dopadající na m2 Práh slyšitelnosti: 0,000 000 000 001 W/m2 Šepot: 0,000 000 001 W/m2 Hlasitý hovor: 0,000 001 W/m2 Silná reprodukovaná hudba: 0,001 W/m2 Rockový koncert: 1 W/m2 Práh bolesti: 10 W/m2 Když zhodnotíme sluchový vjem při šepotu, hlasitém hovoru a křiku, rozhodně nám nepřipadá, že by se jejich hlasitost zvýšila tisíckrát, Proto pro popis hlasitosti zavádíme veličinu hladina intenzity zvuku v dB

Hlasitost zvuku vyjádřená hladinou intenzity zvuku Zvýšení hladiny intenzity zvuku o 10 dB odpovídá desetinásobnému zvýšení intenzity Pozor: Zvýšení hladiny intenzity zvuku o 20 dB odpovídá stonásobnému zvýšení intenzity Práh slyšitelnosti: 0 dB Šepot: 30 dB Hlasitý hovor: 60 dB Silná reprodukovaná hudba: 90 dB Rockový koncert: 120 dB Práh bolesti: 130 dB Hladina intenzity zvuku roste úměrně se zvukovým vjemem, proto je pro popis hlasitosti vhodnější než pouhá intenzita

Před nadměrným hlukem je třeba se chránit! Způsobuje trvalé poškození sluchu až hluchotu

Otázky a ůkoly Kolik lidí by muselo šeptat, aby dosáhli stejné hlasitosti, jako jeden hlasitě hovořící člověk? Kolik lidí by muselo hlasitě mluvit, aby dosáhli stejné hlasitosti, jako je na rockovém koncertě? Odpovědi 1. : 1000 lidí, 2. : 1000 000 lidí a to ještě v jednom místě.