Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději.
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Změny skupenství látek
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Určení měrných skupenských tepel vody.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Látky mohou mít tři skupenství:
Digitální učební materiál
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Změny skupenství látek Autor:
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
FYZIKA Změny skupenství.
Tuhnutí, sublimace a desublimace
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 16.
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_14 Název materiáluZměny skupenství.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Transkript prezentace:

Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru Markéta Fialová, SOŠ a SOU Č. Lípa pořadové číslo 179

sublimace tání vypařování, var Pevná látka Kapalina Plyn tuhnutí kondenzace desublimace

Tání

Výsledky experimentu Krystalická látka Amorfní látka t tt tt … teplota tání krystalické látky při daném tlaku

Tání Při dosažení teploty tání se přestane zvyšovat teplota a pevná látka se začne přeměňovat na kapalinu stejné teploty. Tající látka přijímá teplo, nemění se střední kinetická energie částic, a tím ani teplota látky.

Během tání látka přijímá skupenské teplo tání Lt. Skupenské teplo tání vztažené na jeden kilogram je měrné skupenské teplo tání lt Měrné skupenské teplo tání je teplo (energie), které se musí dodat jednomu kilogramu pevné látky, aby se přeměnil v kapalinu téže teploty. [lt] = J  kg–1

Nalezněte hodnoty teplot tání při normálním tlaku v MFCHT Látka t/°C led železo rtuť olovo etanol (líh) cín NaCl zlato

Nalezené hodnoty Látka t/°C led 0,0 železo 1535 rtuť - 38,9 olovo 327 etanol (líh) - 117,3 cín 232 NaCl 801 zlato 1064,4

Tuhnutí

Když ochlazujeme kapalinu, mění se při teplotě tuhnutí v pevnou látku téže teploty. Teplota tuhnutí je rovna teplotě tání. V kapalině se začnou vytvářet krystalizační jádra. K nim se připojují a pravidelně uspořádávají další částice látky. Když je krystalické jádro jen jedno, připojují se postupně všechny částice látky a vznikne monokrystal.

Pokud je krystalizačních jader více, vzniká polykrystal.

Při tuhnutí kapalina předá okolí skupenské teplo tuhnutí, je-li vztaženo na jeden kilogram – měrné skupenské teplo tuhnutí, která jsou stejná jako skupenské teplo tání a měrné skupenské teplo tání. Látka Pb Cu Fe led Al NaCl 23 205 279 334 397 500

Příklad Vodu o hmotnosti 5,5 kg a o teplotě 70 °C máme ochladit na teplotu 30 °C vhozením ledu o teplotě 0 °C. Jaká je potřebná hmotnost ledu? Měrné skupenské teplo tání ledu je 332 kJ.kg–1. Tepelnou kapacitu nádoby neuvažujte. Výsledek 2 kg ledu

Otázky k opakování Jak nazýváme přeměnu pevné látky na kapalinu? Jak nazýváme přeměnu kapaliny na pevnou látku? Jak se liší průběh tání krystalické a amorfní látky? Lze tělesu dodat teplo aniž by se změnila jeho teplota? ? ? ? ?

Otázky k opakování Co se stane, když hodíme kousek cínu do nádoby s roztaveným olovem? Proč včelař při stáčení promíchává med? Co je měrné skupenské teplo tání? Proč na jaře tají led a sníh jen pomalu? ? ? ? ?

Domácí cvičení Kolik kg ledu o teplotě 0°C roztaje, vložíme-li jej do 2 kg vody o teplotě 100°C? Měrná tepelná kapacita vody je 4180 J.kg-1K-1.

Použitá literatura a zdroje [1] BARTUŠKA, K. - SVOBODA, E.: Fyzika pro gymnázia Molekulová fyzika a termika: 4. vydání. Praha: Prometheus 2000. 244 s. [2] LEPIL, O. - BEDNAŘÍK, M. - HÝBLOVÁ, R.: Fyzika pro střední školy I: 4. vydání. Praha: Prometheus 1993. 266 s. [3] LEPIL, O. - BEDNAŘÍK, M. - ŠIROKÁ, M.: Sbírka úloh z fyziky pro střední školy: 3. vydání. Praha: Prometheus 1995. 269 s.

Použitá literatura a zdroje [4] COMSOL Multiphysics 3.2a 2006. <http://www.designtech.cz/c/fem/comsol-multiphysics-3-2a.htm>. [5] Sorrowblog.cz 2008. <http://s-o-r-r-o-w.blog.cz/0809/led-a-rampouchy>. [6] CESTOVÁNÍ iDnes 2010. <http://cestovani.idnes.cz/perito-moreno-patagonsky-ledovy-obr-dve-/igsvet.asp?c=A061120_170707_igsvet_tom>.

Použitá literatura a zdroje [7] 3POL 2004. <http://www.tretipol.cz/232-podivuhodny-kelimek>.

Tuto prezentaci lze použít v neziskových organizacích. Děkuji za pozornost Tuto prezentaci lze použít v neziskových organizacích.