Severní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč u nás nežijí lední medvědi
Advertisements

Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Afrika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
AMERIKA.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kanada.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
AMERIKA přírodní krajiny
AMERIKA.
Asie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Biosféra Lesy mírného pásu
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Pro 7.Ročník Základní Školy
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:USA - základní údaje, rozloha,
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Polární pás – Arktida VY_V/2_INOVACE_33_Polární pás - Arktida
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Severní Amerika Přírodní poměry.
SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Jižní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Podnebí (climate) a přírodní krajiny Ameriky – Opakování!
Střední Amerika.
Rostlinstvo, živočišstvo
VY_52_INOVACE_03/2/2_ZEMĚPIS Amerika II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
SEVERNÍ AMERIKA - POLOHA, ROZLOHA, POVRCH
Podnebí, vegetace Ameriky
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Amerika – Přírodní krajiny
Severní Evropa Z_119_Evropa_Severní Evropa
Téma hodiny: Kanada - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_17_USA Číslo projektu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název učiva: Amerika severní
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_11_IV_Z9_Severní_Amerika.
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Světadíly
Amerika – Podnebí a přírodní krajiny
8. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_SEVERNÍ AMERIKA
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Polární pás Co zde roste? Žije? Polární pustiny trvalé zalednění
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
Poloha a státy AUTOR: Alena Carbolová
Obecná charakteristika kontinentu
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
USA Spojené státy americké United States of America Martin.Mencl.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Transkript prezentace:

Severní Amerika Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Poloha, rozloha, členitost Severní Amerika Severní Amerika leží na sever od Panamské šíje severní polokoule (obratník Raka a severní polární kruh) západní polokoule třetí největší světadíl velmi členité pobřeží Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Střední Amerika a Karibik Střední Amerika: pás mezi Panamskou a Tehuantepeckou šíjí Karibik: ostrovní část Ameriky v Karibském moři Střední Amerika a Karibik Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Povrch Kordillery – Skalnaté hory podél pobřeží Tichého oceánu – Kordillery (nejdelší pohoří, v Jižní Americe název Andy) nejvyšší hora – Mt. McKinley (6 194 m n. m.) dále pak plošiny, náhorní roviny a pobřežní nížiny podél východního pobřeží Apalačské pohoří Kordillery – Mt. McKinley Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Podnebí tropické střídavě vlhké subtropické mírné subpolární a polární horské Severní Amerika – podnebí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vodstvo nachází se zde největší řeky světa Mississippi nachází se zde největší řeky světa většina řek ústí do Atlantského oceánu Mississippi, řeka sv. Vavřince, Colorado Velká jezera Velká jezera – Huronské jezero Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní krajiny – polární pustiny Medvěd lední Grónsko a arktické ostrovy dlouhodobě zmrzlá půda řasy, lišejníky, mechorosty medvěd lední, liška polární Liška polární Grónsko Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní krajiny – tundra jižně od polárních pustin lišejníky, nízké keříky, trsy travin, zakrslé břízy a vrby sob polární, liška polární, vlk polární, sovice sněžná Sob polární Sovice sněžná Tundra Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní krajiny – tajga jižně od tunder pás severských jehličnatých lesů jehličnany (např. smrky, borovice, jedle) sob, los, medvěd, norek, kuna Los Medvěd grizzly Tajga Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní krajiny – smíšené a listnaté lesy severoamerický východ – zčásti vykáceny Přírodní krajiny – step Step – prérie střední část Severní Ameriky (prérie) travnatá oblast bizon většinou přeměněny v pole Bizon Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní krajiny – poušť a polopoušť mezi pohořími Sierra Nevada a Skalnatými horami, na jihu zasahují až do Mexika největší poušť – Velká pánev Přírodní krajiny – monzunové subtropické a tropické lesy Mangrovník jih USA a Mexiko mangrovníky aligátor, krokodýl, želva, plameňák, jaguár Aligátor Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obyvatelstvo Severní Ameriku kolonizovali Angličané a Francouzi Kolonizace Severní Ameriky Severní Ameriku kolonizovali Angličané a Francouzi v průběhu kolonizace Indiáni (původní obyvatelé) vytlačováni postupně přiváženi otroci z Afriky (černoši) Britové, Francouzi, Španělé Indiánská vesnice Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obyvatelstvo jsou zde zastoupeny všechny rasy + míšenci Zastoupení Afroameričanů v USA jsou zde zastoupeny všechny rasy + míšenci mluví se zde převážně anglicky (v části Kanady francouzsky) křesťanství rozložení obyvatel nerovnoměrné (nejhustěji – východní pobřeží USA) Mapa USA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hospodářství – zemědělství Pěstování pšenice v Kanadě rostliny původem z Ameriky: lilek brambor, lilek rajče, kukuřice, slunečnice, kakaovník, fazol dnes převažuje pěstování: kukuřice, pšenice; sója, tabák, bavlník chov skotu Sója Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hospodářství – průmysl a nerostné suroviny Těžba ropy bohaté zdroje nerostných surovin USA, Kanada, Mexiko – ropa a zemní plyn Kanada – železná ruda, zlato, stříbro oblast Velkých jezer – hutnictví USA – strojírenství Logo – Ford Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Státy Severní Amerika (Kanada, USA) Politická mapa Severní a Střední Ameriky Severní Amerika (Kanada, USA) Střední Amerika (Mexiko, Belize, Guatemala, Honduras, Salvador, Nikaragua, Kostarika, Panama) Karibik (Bahamy, Kuba, Jamajka, Dominikánská republika, Haiti) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – použitá literatura SVATOŇOVÁ, Hana, KOLEJKA, Jaromír, CHALUPA, Petr, HÜBELOVÁ, Dana. Zeměpis pro 7. ročník Putování po světadílech, 1. díl. 1. vyd. Brno : nakladatelství NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., 2008. ISBN 978-80-7289-146-7. s. 24 – 59. Zdroje – obrázky Mapa světa – Severní Amerika http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Location_North_America.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Satelitní snímek – Severní Amerika http://commons.wikimedia.org/wiki/File:North_America_satellite_globe.jpg Volně šiřitelné Fyzickogeografická mapa – Severní Amerika http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nord-Amerika._Flod-_och_bergssystem,_Nordisk_familjebok.jpg Fyzickogeografická mapa – Střední Amerika a Karibik http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Middle_America_relief_location_map.png Foto – Kordillery (Skalnaté hory) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mount_Nebo_Utah.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – Mt. McKinley http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mount_McKinley_and_Denali_National_Park_Road_2048px.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – obrázky Mapa – podnebí Severní Ameriky http://commons.wikimedia.org/wiki/File:North-America_Koppen_Map.png Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Foto – MIssissippi http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Miss_R_dam_27.jpg Volně šiřitelné Foto – Huronské jezero http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lake_Huron.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – medvěd lední http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ursus_maritinus.jpg Foto – liška polární http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polarfuchs_1_2004-11-17.jpg Foto – Grónsko http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greenland-ice_sheet_hg.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Foto – sob polární http://commons.wikimedia.org/wiki/File:20070818-0001-strolling_reindeer.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – obrázky Foto – sovice sněžná http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Snowy_Owl_Barrow_Alaska.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – tundra http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arctic_tundra_in_July.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – los http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moose_in_Gros_Ventre_Campgroud_4.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license Foto – medvěd grizzly http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Female_Black_Grizzly_Bear_%28Ursus_arctos_horribilis%29.jpg Foto – tajga http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Picea_glauca_taiga.jpg Volně šiřitelné Foto – step (prérie) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cather_Prairie_2.jpg Foto – bizon http://commons.wikimedia.org/wiki/File:American_bison_k5680-1_edit.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – obrázky Foto – mangrovník http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Florida_mangroves_usgov_image.jpg Volně šiřitelné Foto – aligátor http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alligator3.jpg Tematická mapa – kolonizace http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Colonizationoftheamericas-blank.png Foto – indiánská vesnice http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shoshoni_tipis.jpg Tematická mapa – zastoupení Afroameričanů v USA http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USA_2000_Black_Density.PNG Tematická mapa – USA http://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_map_-_geographic.png Foto – pěstování pšenice v Kanadě http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Village_Milo_Alberta.jpg Foto – sója http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soybeans.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdroje – obrázky Foto – těžba ropy http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_platform.jpeg Volně šiřitelné Logo – Ford http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ford_logo.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Politická mapa Severní Ameriky http://commons.wikimedia.org/wiki/File:America_Septentrionalis.png Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.