INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Advertisements

Spojené státy americké
Socioekonomická charakteristika USA
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
FRANCIE - HOSPODÁŘSTVÍ
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Kanada.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Spojené státy americké
IRSKO Robin Plch 8.A
Název : Spojené státy americké Oblast : Zeměpis 7. ročník
Indie.
BRAZÍLIE.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
VENEZUELA Veronika Jeřábková.
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
USA Spojené státy americké United States of America
USA – hospodářský obr.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
USA United States of America
USA United States of America
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:USA - základní údaje, rozloha,
USA Rozlohou 3. největší stát na světě (9 mil km2)
Usa.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Austrálie.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_032.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Británie a Irsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu:
Vzdělávací materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Spojené státy americké. Spojené státy americké United States of America hlavní město: Washington, D.C. počet obyvatel: 303,5 mil úřední jazyk: angličtina.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
VY_32_INOVACE_Fi_I_07 Název USA- lidé a hospodářství Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
S pomocí atlasu se pokuste doplnit: hlavní město: …………………… státní zřízení: ………………………………………………… měna: ……………………………… rozloha: …………………………………… (2. největší.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_15_USA Autor Vladimír Kopal.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název učiva: Amerika severní
Antonín Košíček Sára Šobková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Spojené státy americké
USA Rozlohou 3. největší stát na světě 3. nejlidnatější Mimo území USA
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
USA Spojené státy americké United States of America Martin.Mencl.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání CZ.1.07/1.1.10/01.0063 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

Spojené státy americké Zeměpis – 7. ročník Mgr. Robert Soukup Spojené státy americké ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana USA Hl. město: - Washington D.C. (District of Columbia) Počet obyvatel: - 300 milionů - 3. nelidnatější stát Rozloha: - 9 372 614 km2 - 4. největší stát světa Úřední jazyk: - angličtina Měna: - americký dolar (cent) Státní zřízení: - federativní stát Správní rozdělení: - 50 států (2 jsou oddělené) ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana USA Historie: - Po objevení kontinentu Krištofem Kolumbem se Severní Amerika stala cílem kolonizace Španělska, Nizozemska a Francie, ale pro historii budoucích USA měla největší význam anglická kolonizace atlantského pobřeží. Británie se od roku 1664 postupně zmocnila nizozemských a části francouzských osad v Severní Americe a do roku 1773 vytvořila na pobřeží 13 kolonií, základ budoucích USA. - Pozdější zásahy Anglie do poměrů v koloniích vyvolaly boje proti Velké Británii. 4. července 1776 byla vyhlášena Deklarace nezávislosti, která znamenala vznik Spojených států amerických. Ta byla Británií uznána až v roce 1783 po skončení Války za nezávislost. Poté byly do Unie přijímány postupně další státy. - V polovině 19. století začali rozpory mezi otrokářským Jihem a svobodným Severem, ty vedly k odtržení 11 jižních států a následně k občanské válce. Válka mezi Jihem (Konfederací) a Severem (Unií) trvala do roku 1865 a skončila vítězstvím Severu a následným zrušením otroctví. ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana USA USA je po rozpadu SSSR jedinou světovou velmocí, s dominantním postavením v ekonomice, politice a vojenské síle. Americký prezident je všeobecně považován za nejmocnějšího muže planety. Obyvatelstvo: - Obyvatelstvo USA je velmi pestré. V minulosti se sem stěhovali imigranti především z Evropy, dnes přicházejí z Latinské Ameriky (hlavně Mexiko a Kuba) a Asie. - podle odhadů žije v USA 12 milionů ilegálních přistěhovalců - nejvíce lidí žije na východním pobřeží, dále v oblasti Velkých jezer a na JZ pobřeží USA - největší města: New York, Philadelphia, Chicago, Detroit, New Orleans, Miami, Houston, Dallas, Los Angeles, San Francisko… Zemědělství: - USA má dobré klimatické podmínky a dostatek kvalitní půdy. USA dodávají asi 15% světové zemědělské produkce a jsou nejvýznamnějším vývozcem potravin. - Pěstuje se: kukuřice (1.místo na sv.), pšenice (2. místo), sója (1. místo), bavlník (2. místo), cukrová třtina a řepa, brambory (3. místo), zelenina, ovoce, vinná réva (3.místo) - Chová se: Skot (4. místo), prasata (2.místo), drůbež, ovce, koně ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana USA Nerostné suroviny: - USA má rozsáhlé nerostné zdroje, avšak ještě větší spotřebu a je proto závislá na dovozu mnoha surovin (hlavně ropy) - Těží se: černé uhlí (2.místo ve s.), hnědé uhlí (3. místo), ropa (2.místo), zemní plyn (2. místo), železná ruda, meď (2. místo), olovo (3. místo), zlato (2.místo), stříbro (3. místo) Průmysl: - USA zaujímá ve většině průmyslových oborů vedoucí postavění ve světě. Rychle se rozvíjejí elektrotechnické, elektronické a chemické obory. - Nejvýznamnějšími odvětvími jsou: výroba dopravních prostředků, dále průmysl letecký, elektrotechnický (počítače, elektronika), kosmický, petrochemický a hutnický Sport: - národními sporty jsou baseball a americký fotbal - pochází odsud také basketbal a volejbal ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana New York Bílý dům Kapitol Barack Obama ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

Mount Rushmore Socha svobody Grand Canyon

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Spojené státy americké USA je největší světovou velmocí, s dominantním postavením v ekonomice, politice a vojenské síle. Je považována za nejvyspělejší stát světa. Hl. město: - Washington D.C. Počet obyvatel: - 300 milionů (3. nelidnatější stát) Rozloha: - 4. největší stát světa Státní zřízení: - federativní republika skládající se z 50 států Historie: - Území dnešních USA bylo kolonizováno Velkou Británií. 13 původních kolonií s ní pak vedlo válku za nezávislost a v roce 1776 vyhlásily Deklaraci nezávislosti, (vznik USA). - V polovině 19. století po občanské válce mezi svobodným severem a otrokářským jihem bylo zrušeno otroctví. Obyvatelstvo: - z Latinské Ameriky přichází mnoho imigrantů - největší města: New York, Chicago, Houston, Los Angeles… Hospodářství: - USA má velmi dobré klimatické podmínky pro zemědělství - pěstuje se: kukuřice, pšenice, sója, cukrová třtina, bavlna… - USA má také dostatek nerostných surovin, ale kvůli velké spotřebě je závislé na dovozu (především ropy) - USA je ve většině průmyslových oborů vedoucí zemí světa - nejvýznamnějšími odvětvími jsou: výroba automobilů, letadel, elektrotechniky a petrochemie. ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Zdroj obrázků a map: http://cs.wikipedia.org/wiki/Spojen%C3%A9_st%C3%A1ty_americk%C3%A9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_the_United_States.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:US-GreatSeal-Obverse.svg http://www.infoamerika.cz/national%20parks_soubory/USA_map_web.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Panorama_clip3.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Whtehousenorth.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Capitol_Building_Full_View.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Official_portrait_of_Barack_Obama.jpg http://fireflyforest.net/images/firefly/2005/November/aerial-grand-canyon.jpg http://socha-svobody.navajo.cz/socha-svobody.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dean_Franklin_-_06.04.03_Mount_Rushmore_Monument_(by-sa)-3_new.jpg ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana