USA United States of America

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spojené státy americké
Advertisements

Socioekonomická charakteristika USA
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
AMERIKA.
Spojené státy americké
Kanada.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AMERIKA.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
USA Spojené státy americké United States of America
USA – hospodářský obr.
USA SVĚTOVÁ VELMOC.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
USA United States of America
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:USA - základní údaje, rozloha,
USA Rozlohou 3. největší stát na světě (9 mil km2)
Průmysl a zemědělství Ameriky
OBYVATELSTVO AMERIKY.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
AUSTRÁLIE.
Islám, ropa, oblast napětí
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Severní Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
PORTUGALSKO.
AFRICKÉ REGIONY.
Německo Jan Dušek.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Jižní Afrika.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Německo.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Spojené státy americké. Spojené státy americké United States of America hlavní město: Washington, D.C. počet obyvatel: 303,5 mil úřední jazyk: angličtina.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_02 Název materiáluUSA AutorJiří.
Bývalé státy Sovětského svazu
VY_32_INOVACE_Fi_I_07 Název USA- lidé a hospodářství Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
S pomocí atlasu se pokuste doplnit: hlavní město: …………………… státní zřízení: ………………………………………………… měna: ……………………………… rozloha: …………………………………… (2. největší.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název učiva: Amerika severní
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_JIŽNÍ ASIE
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_SEVERNÍ AMERIKA
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Základní škola T. G
Spojené státy americké
USA Rozlohou 3. největší stát na světě 3. nejlidnatější Mimo území USA
10. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
USA Spojené státy americké United States of America Martin.Mencl.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

USA United States of America

Zjisti o USA z atlasu Jaká je poloha USA? Jaká je rozloha USA? Které ostrovy, poloostrovy, pohoří, nížiny,řeky, jezera jsou v USA Najdi hlavní město a další Co víš o USA?

USA - Washington Rozlohou 4 největší, počtem obyvatel 3 nejlidnější a hospodářsky nejvyspělejší stát. Tvořeny federací 50 států – každý má hlavní město, vládu, guvernéra, parlament, ústavu. USA – demokratický stát (prezident, kongres, nejvyšší soud). Obrovské rozdíly (osídlení, hospodářství, zemědělství, vzdělanost, příroda….) – dělíme ji na 3 oblasti: VÝCHOD, STŘED, ZÁPAD

VÝCHOD Podnebí (mírné až tropické) přímořské. Sever – obrovské soustředění průmyslu a obchodu (NY, Washington, Chicago, Philadelphia, Boston). Jih – převládá zemědělství (plantážnictví) – Miami, Atlanta. Problémy – přelidněná města, životní prostředí.

STŘED Podnebí – kontinentální (východ bohatší na srážky). Prérie – obilnice USA, pastva skotu. Centra – Dallas, New Orleans, Houston. Problémy – hurikány, rasismus.

ZÁPAD Tvoří horské státy (nejvyšší x nejhlubší místa) + Aljaška a Havaj. Podnebí - pobřeží oceánské (deštivé) x horské vnitrozemí suché s velkými výkyvy teplot. Velký rozvoj hospodářství (hi-tech – Silicon Valley) – San Francisco, Los Angeles. Problémy – nedostatek vody, zemětřesení (zlom San Andreas).

HISTORIE USA Původní obyvatele (Indiáni a Eskymáci) začali od 16. století vytlačovat kolonizátoři z Evropy (Španělé, Holanďané, Angličané). 1776 podepsáno Prohlášení nezávislosti – vznik USA (13 států) – první prezident G. Washington. Současným 44. prezidentem je Barack Obama od roku 2008.

http://staty-usa.over.cz/jih-USA.html

Zjisti podle atlasu Co se těží v USA ? Který průmysl je v USA nejvíce zastoupen? Jaké plodiny se nejvíce pěstují v USA? Které jsou typické plodiny na jihu USA ? Které jsou typické plodiny na severu USA?

Hospodářství nejrozvinutější stát světa. Nejvíce obyvatel pracuje ve službách 60%, průmysl, doprava, stavebnictví… USA mají bohaté přírodní zdroje. Americký průmysl - všechny tradiční odvětví –strojírenství ( auta), chemický, potravinářský apod………… V zemědělství jsou USA soběstačné a přebytky vyváží. Vysoce rozvinutá je i doprava a dopravní síť.

PRŮMYSL Elektronický, strojní, chemický, potravinářský

ZEMĚDĚLSTVÍ Pšenice, kukuřice (kukuřičný a pšeničný pas), plantážnictví (bavlníkový pás), chov skotu (prérie), rybolov (Atlantik).

DOPRAVA Nejrozšířenější je silniční doprava, využívaná je letecká a levná námořní a říční

PRŮMYSLOVÉ OBLASTI SV pás (největší, nejstarší a nejvýznamnější) Appalačská oblast (těžební oblast) Mexický záliv (zpracování surovin, těžba) Pobřeží Tichého oceánu (technologie hi-tech)

Děkuji za pozornost