Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

USA SVĚTOVÁ VELMOC.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "USA SVĚTOVÁ VELMOC."— Transkript prezentace:

1 USA SVĚTOVÁ VELMOC

2 POLOHA

3 Základní údaje Státní znak USA
Spojené státy americké – anglicky United States of America,je federativní prezidentská republika v Severní Americe, rozkládající se od Atlantského po Tichý oceán. Díky exklávě Aljaška sahá území USA i k břehům Severního ledového oceánu a na některé tichomořské ostrovy (zejména Havaj). Spojené státy se skládají z 50 států, federálního území s hlavním městem a sídlem vlády a Kongresu (District of Columbia), přidružených států s vnitřní samosprávou (Portoriko, Severní Mariany a další) a samosprávných území Spojených států (Guam, Panenské ostrovy, Americká Samoa a další). Po konci studené války a kolapsu Sovětského svazu jsou USA jedinou světovou velmocí, s dominantním světovým postavením v ekonomice, politice, kultuře a vojenské síle. Státní znak USA Hymna USA

4 Administrativní členění usa
Spojené státy se skládají z 50 států, jednoho federálního distriktu – District of Columbia, v němž leží federální hlavní město Washington, D.C.

5 VLAJKA USA Vlajka má třináct vodorovných pruhů (sedm červených a šest bílých) a modrý kanton (o šířce sedmi pruhů), ve kterém je umístěných padesát bílých pěticípých hvězd v devíti řadách (střídavě po pěti a šesti hvězdách). Pruhy představují třináct původních zakládajících států Unie, hvězdy současný počet států Unie. Tato podoba vlajky byla přijata dne 4. července 1960, jedná se již o 27. verzi vlajky Spojených států. Vlajka se používá v poměru stran 10:19.

6 ÚSTAVA SOPJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH
Ústava Spojených států amerických (anglicky The Constitution of the United States of America) je základním zákonem USA, jenž popisuje strukturu a organizaci federativní vlády a dělbu moci. Během své platnosti byla změněna 27 ústavními dodatky. Ústava Spojených států je nejstarší dosud platnou ústavou. Byla přijata 21. června

7 První strana původní kopie americké ústavy

8 POLITICKÝ SYSTÉM K americké politické kultuře patří velká soupeřivost mezi dvěma největšími stranami a vysoký podíl veřejnosti v politice. Americké politice dominují dvě největší strany – Republikánská strana a Demokratická strana. Po volbách v roce 2006 drží poprvé od roku 1994 většinu ve sněmovně reprezentantů i v senátu Demokratická strana Od roku 2009 je prezidentem Spojených států demokrat Barack Obama. Barack Obama

9 Významné budovy BÍLÝ DŮM KAPITOL

10 EKONOMIKA USA Ekonomika Spojených států amerických je nejsilnější národní ekonomikou a druhý největší ekonomický celek na světě (za ekonomikou eurozóny). Její hrubý národní produkt v roce byl 14,2 bilionu dolarů. Národní měna – DOLAR ($).

11 USA disponují obrovskými zásobami nerostných surovin (přesto jsou v rámci šetření vlastních zdrojů největším dovozcem): Appalačské pohoří a oblast kolem Velkých jezer: černé uhlí, železná ruda, barevné kovy. Pobřeží Mexického zálivu, Aljaška: ropa. Kordillery:

12 hospodářství Průmysl: Doprava:
velmi rozvinuté jsou všechny druhy průmyslu, používá nejmodernější technologie, elektrická energie – 70% se získává v tepelných elektrárnách (negativně ovlivňují životní prostředí), 20% v atomových elektrárnách, 10% ve vodních a větrných elektrárnách. Doprava: hustá a kvalitní dopravní síť (hlavně ve výrobních oblastech), spojuje východní a západní pobřeží, se světem USA spojují letecké a námořní linky. Druhy dopravy: silniční, železniční, vodní, letecká, námořní.

13 přírodní podmínky a zemědělství
S použitím map v atlase zopakuj přírodní podmínky USA: poloha, povrch, podnebí, vodstvo, zemědělství. Appalačské pohoří

14 přiřaď k sobě správně dvojice pojmů
Missouri Aljaška Niagarské vodopády Mexický záliv Kordillery Colorado Jihovýchod USA Mt. Mc Kinley Mississippi Yukon Poloostrov Florida Erijské jezero Golfský proud Grand Canyon

15 řešení Missouri Aljaška Niagarské vodopády Mexický záliv Kordillery
Colorado Jihovýchod USA Mt. Mc Kinley Mississippi Yukon Poloostrov Florida Erijské jezero Golfský proud Grand Canyon

16 zápis do sešitu Rozloha: 9 372 614 km²( 4. místo na světě).
Počet obyvatel: (v roce 2008; 3. místo na světě). Ekonomika: světová hospodářská velmoc se 30% světové materiální produkce, nejvyspělejší ekonomika světa, monopolní tržní hospodářství. Hospodářské ukazatele: HDP na jednoho obyvatele Kč (pro srovnání Česká republika Kč – oba údaje z roku 2008). Podíl na tvorbě HDP: zemědělství – 0,9% průmysl – 19,7% služby – 79,4% USA se podílí 1/5 na světovém HDP (1. místo, pro srovnání ČR 70. místo).

17 Domácí příprava Zjisti odpovědi na otázky z učebnice str. 54 – 55 (z okraje stránek). Připrav si krátký referát: Co mne zajímá v souvislosti s USA (sport, automobily, stavby, příroda, filmový průmysl, politika …). Žáci se mohou připravit jednotlivě, ve dvojicích, skupinkách.

18 zdroje


Stáhnout ppt "USA SVĚTOVÁ VELMOC."

Podobné prezentace


Reklamy Google