VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

SAVANY Mgr. Josef Koumar. SAVANY Mgr. Josef Koumar.
AFRIKA Geografická poloha.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Charakteristika kontinentu
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Afrika – obyvatelstvo a sídla
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
BELGIE.
USA United States of America
USA United States of America
Tropická Afrika.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde.
SEVERNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA: všechny afric.státy,které mají přístup ke Středozem.m. Maroko, Alžírsko, Libye, Tunisko, Egypt. Rozloha km2, % GEOLOGIE:
Subsaharská Afrika.
AUSTRÁLIE.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh: 6.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Tropická Afrika Neklidná a chudá.
AFRICKÉ REGIONY.
Lidová republika Bangladéš
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
JIŽNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:
předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry
„Kolébka lidstva“  území na východě Afriky, ohraničené Etiopskou vysočinou na severu, rozvodím Konga na západě, 10° j. š. na jihu a Indickým oceánem.
Austrálie.
RUMUNSKO.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
ŘECKO Martin VRZALA.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya
Malta.
Téma hodiny: Východní Afrika
Francie Miroslav Chmelka.
JV Asie Zabírá poloostrov Zadní Indie, Malajský poloo. a souostroví v Tichém oc. (Sundy, Filipíny). Menší část regionu leží již na jižní polokouli. Povrch.
Etiopská federativní demokratická republika km 2 Vnitrozemský stát ve východní Africe.
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Východní Afrika SP: Vypiš jaký leží stát pod určitým číslem
Afrika – celkový přehled
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Africké regiony- Východní Afrika Název sady: Zeměpis 7. ročník.
J IŽNÍ A VÝCHODNÍ A FRIKA Mgr. Jana Nováková. V ÝCHODNÍ A FRIKA nejméně hospodářsky vyspělý region významná jen produkce kávy, bavlny a koření četné rezervace.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Afrika.
Turecko.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZEMĚPIS - SVĚT Východní a Jižní Afrika
Krajina České republiky
AFRIKA – STÁTY/VÝCHOD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Jméno autora výukového materiálu
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Stredná a východná Afrika
REGIONY AFRIKY.
Obecná charakteristika kontinentu
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jalovcová Pavla. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA: Státy na východě světadílu mezi Etiopskou vys.,Východoafric. vys. a Indickým oc. Patří sem státy: KEŇA, TANZÁNIE, UGANDA, RWANDA, BURUNDI, ETIOPIE, ERITREA, DŽIBUTSKO, Rozloha mil km2 GEOLOGIE: předprvohorní platforma výrazně změněná tektonickými pohyby částí litosf.desek ( Africké a Somálské) s průvodními jevy častého vulkanismu a zemětřesení. POVRCH: jedná se o nejvyšší region Afriky – převažují hornatiny s prům.výškou nad 1000 m n.m. s nejvyšším pohořím Kilimandžáro. Region je na V ohraničen Velkou africkou příkopovou propadlinou zatopenou částečně vodou (hluboká jezera – Tanganika, Malawi) a se sopkami v okolí. KLIMA: ovlivněno výrazně 1) nadmořskou výškou (s narůstající výškou přibývá srážek) 2) atmosférickou cirkulací (převládající směry větrů) JZ (suché) a JV(vlhké) pasáty 3) mořskými proudy (Somálský, Mosambický) Převládá tropické vlhké (pasátové) se střídáním letního období dešťů a suché zimy. Pobřeží Somálského poloo. a Rudého m. jsou velmi suchá.

KLIMA: ovlivněno výrazně 1) nadmořskou výškou (s narůstající výškou přibývá srážek) 2) atmosférickou cirkulací (převládající směry větrů) JZ (suché) a JV(vlhké) pasáty 3) mořskými proudy (Somálský st., Mosambický tep.) Převládá tropické vlhké (pasátové) se střídáním letního období dešťů a suché zimy. Pobřeží Somálského poloo. a Rudého m. jsou velmi suchá.

VODSTVO: Většina území odvodňována do Indic oc., jen malá část do Atlantiku (Nil). Pro obyvatelstvo mají velký význam Velká jezera (Ukerewe, Tanganika, Malawi). ROSTINSTVO: převládají savany, ve vyšších nadm.výš.vystřídány tropickými poloopadavými lesy. ŽIVOČIŠSTVO: typické pro savany (nosorožec, zebra, buvol, antilopy, hyena, šakal, sup, lev, gepard, krokodýl, …nespočet druhů hmyzu – termiti, sarančata…)

OBYVATELSTVO: V 9 nezávislých zemích žije mil. ob. (prům OBYVATELSTVO: V 9 nezávislých zemích žije mil.ob. (prům.hustota zalidnění ob/km2) Nehustěji osídleny vyšší nadmořské výšky, nejméně suché oblasti (Somálský poloo.) Přírůstek ob. je vysoký % za rok. Střední délka života je nízká, roku (nedostatečná výživa a lékařská péče, špatné hygienické podmínky života). Podíl městského obyvatelstva roste, ale stále převažuje vesnické osídlení. Největší velkoměsta čítají do 5 mil.ob. Většina obyv. pracuje v zemědělství. Jih úz osídlili Bantuové, na severu převažují Somálci. Jinak je oblast etnicky velmi pestrá (částé ozbrojené konflikty). Míšení křesťanství a islámu přináší řadu konfliktů.

HOSPODÁŘSTVÍ: Zaostalé. K zemědělství se využívají občasné pastviny (většina území) a jen malá část je intenzívně využívána k plantážnictví (kávovník, banánovník, tabák, čajovník). V pralesech Etiopie těžba kvalitního dřeva. V jezerech rybolov. Nerostné bohatství: Žádné významné ložiska Průmysl: zpracovatelský (potravinářský) Turistický ruch v NP přináší do stát.pokladen nemalé zisky (Keňa, Tanzánie) – dalšímu rozvoji brání nedostatečné služby a politický neklid. Dopravně jsou nejdostupnější hlavní hospodářské centra, hustota a kvalita železnič. a silnič. sítě je nedostatečná a brání dalšímu hospodářs. rozvoji. V odlehlých místech převažuje primitivní doprava s využitím lidské a zvířecí síly (mezci, povozy).

Kilimanžáro