Zahuštěné mléčné výrobky leden 2013 VY_32_INOVACE_ZBN_150112 Zahuštěné mléčné výrobky obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
Víte, že … zahuštěné mléčné výrobky jsou mléčné konzervy? zahuštěným mléčným výrobkům se také říká kondenzované? oproti sušenému mléku mají vyšší konzumní pohotovost? obr. 3
Zahuštěné mléčné výrobky Výroba zahuštěných mléčných výrobků Odpařováním pasterizovaného mléka ve vakuových odparkách při teplotě 53 až 55 °C na jednu třetinu původního objemu, po ochlazení se homogenizují, chuťově upravují, neslazené výrobky se sterilují.
Zahuštěné mléčné výrobky Použití Přidávají se do kávy, čaje, přímo konzumují, přidávají se do polévek a omáček, obr. 2 jako poleva na pudinky, poháry, zmrzlinu, přidáním vody získáme mléko.
Tržní druhy Salko Piknik Salko karamelové Piknik kávový Tatra Pikao Tatra light Jesenka
Zahuštěné mléčné výrobky Vady bombáž zkysnutí Koroze plechovky žluklost Vytékání výrobku z tuby nahořklost
Metodický list Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož prezentace je prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 1 Nadpis se znázorní současně s obrázkem, tímto se uvede téma vyučovací hodiny. Snímek 2 Je zaměřen na zajímavosti z probírané problematiky, jeho cílem je vyvolat zvědavost žáků. Snímek 3 Stručně popisuje výrobu zahuštěných mléčných výrobků. Snímek 4 Je také zaměřen na použití zahuštěných mléčných výrobků. Snímek 5 Obsahuje tržní dělení zahuštěných mléčných výrobků. Snímek 6 Informuje o nejčastějších vadách zahuštěných mléčných výrobků.
použitá literatura JOSEF KAVINA. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1.vydání. Praha: IQ 147, 1996. ISBN 815141/95-74. ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, 1996. ISBN 80-902110-3-8.
CITACE ZDROJŮ obr. 1 Mléko zahuštěné, plnotučné, slazené | Databáze složení potravin ČR. Úvodní stránka | Databáze složení potravin ČR [online]. 2012 [cit. 2012-12-14]. Dostupné z: http://www.czfcdb.cz/potraviny/?id=141 obr. 2 Nápoje teplé | Coop Club. Coop Club [online]. Copyright 2012 © [cit. 2012-12-14]. Dostupné z: http://www.coopclub.cz/category/recepty/napoje-teple obr. 3 Tatra - Výrobky - Zahuštěná mléka - plechovky - Zahuštěné mléko slazené 9%. Tatra [online]. © 2005 [cit. 2012-12-14]. Dostupné z: http://www.tatramleko.cz/tatramleko_web02/vyrobky-zahustena-mleka- plechovky-slazene-9.php