MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Měření na mapách.
Magnetické vlastnosti látek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Určení světových stran VY_32_INOVACE_12 Sada 4
Magnetické pole Země Co to je magnet Popiš magnet
Magnetické pole Země kompas.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mapa a buzola.
Fyzika Magnet.
Magnetická indukce magnetování
Magnetické vlastnosti látek
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické vlastnosti látek
Magnetismus.
Magnetické pole Země Zapiš si! North (Sever) South (Jih)
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Magnetické vlastnosti látek
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Člověk a příroda - Fyzika
OPAKOVÁNÍ - MAGNETISMUS
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Magnetické pole Země..
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Nejedlá Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Název úlohy: 1.9 Magnetické pole. Magnetickou indukcí nazýváme jev při kterém se tělesa s feromagnetickými vlastnostmi v blízkosti magnetu zmagnetují.
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Magnetické pole Země Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Magnetické pole Země kompas.
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Magnetické pole.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole, indukční čáry. Vypracoval: Lukáš Karlík
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_08_Magnetická síla
Indukční čáry magnetického pole.
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Magnetické pole cívky s proudem
VY_32_INOVACE_18_Orientace v krajině
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Magnetická indukce magnetování
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Transkript prezentace:

MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ

Magnetické pole volně podepřená nebo zavěšená magnetka se natáčí ve směru sever – jih Jak je to možné? pokud není v blízkosti magnet, pak na ni musí působit jiné magnetické pole jev můžeme vysvětlit tím, že kolem Země je magnetické pole

historie Země je vlastně obrovský magnet tuto myšlenku vyslovil již na konci 13. století francouzský učenec Pierre de Maricourt [marikúr] zvaný Peregrinus nechal vyrobit model Země jako kouli z magnetovce podrobněji se tímto problémem zabýval na konci 16. století anglický fyzik William Gilbert z Collchesteru, který se stal zakladatelem učení o magnetismu

magnetické pole magnetické pole Země je podobné magnetickému poli tyčového magnetu

magnetické pole magnetka směřuje severním pólem na sever v tomto směru musí mít Země jižní magnetický pól (N a S pól se přitahují) jižní magnetický pól leží na severní polokouli v blízkosti severního zeměpisného pólu severní magnetický pól leží na jižní polokouli v blízkosti jižního zeměpisného pólu magnetické póly Země přesně nesplývají se zeměpisnými spojnice magnetických pólů svírá s osou otáčení Země úhel asi 12°

souvislosti magnetické pole Země využívají k orientaci některá zvířata (želvy, ptáci, netopýři, velryby, stáda krav se staví severojižním směrem) magnetické pole působí na železné předměty stojící dlouho na jednom místě a zmagnetuje je (radiátor) magnetické pole Země není časově stálé změny mají původ v činnosti Slunce (magnetické bouře) magnetické pole se podílí na vzniku polárních září

Užití otáčení magnetky se využívá k určování světových stran kompas buzola neukazují sever přesně na různých místech má střelka odchylku, tzv. deklinaci GPS

Zápis

MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Kolem Země je magnetické pole. Země je vlastně obrovský magnet. Jižní magnetický pól leží na severní polokouli v blízkosti severního zeměpisného pólu, severní magnetický pól leží na jižní polokouli v blízkosti jižního zeměpisného pólu. Magnetické póly Země nesplývají se zeměpisnými. Spojnice magnetických pólů svírá s osou otáčení Země úhel asi 12°. Z – zeměpisné póly Země N – severní magnetický pól Země S – jižní magnetický pól Země

Magnetické pole umožňuje orientaci pomocí světových stran Magnetické pole umožňuje orientaci pomocí světových stran. K tomu slouží: kompas buzola Neukazují však přesně na sever. Při měření vzniká odchylka – deklinace. V současnosti není orientace zcela závislá na kompasu či buzole. Používá se totiž družicová navigace GPS. Magnetické pole využívají ke své orientaci některá zvířata (ptáci, velryby,…)

GPS