Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti 12. 11. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Změny sociálního zabezpečení OSVČ od
Daňová soustava 3. ročník.
/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Metodika vykazování autorských honorářů u státních orgánů
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Sociální zabezpečení a důchodová politika
ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ a POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Pojistné na sociální zabezpečení Zákon č. 589/1992 Sb.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Řízení ve věcech pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Pojistné na sociální zabezpečení ZS Ilona Kostadinovová Právnická fakulta ZČU v Plzni
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Český daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
Pojistné na všeobecné zdravotní pojištění
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Právo sociálního zabezpečení
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
Mgr. Ilona Kostadinovová
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Téma 3: Náhrady a pojištění. 3.1 Náhrady výdajů poskytovaných zaměstnancům  Zákoník práce § 151 až 190  2 typy: - cestovní náhrady, - náhrady za opotřebení.
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Téma 3: Náhrady výdajů a zdravotní pojištění
Správa sociálního zabezpečení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DUM - Digitální Učební Materiál
Úvod – orientace v zákoně
OSVČ – zdravotní pojištění 2019
Transkript prezentace:

Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti

Prameny práva zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení vyhláška č. 161/1998 Sb., o promíjení penále správami sociálního zabezpečení

Od zřízení jednoho inkasního místa zákon č. 458/2011 Sb., o změně zákonů související se zřízením jednoho inkasního místa a dalších změnách daňových a pojistných zákonů zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů –odvod z úhrnu mezd u poplatníka – zaměstnavatele

Složení odvodů pojistné na sociální zabezpečení  pojistné na důchodové pojištění  pojistné na nemocenské pojištění příspěvek na státní politiku zaměstnanosti

Klauzule Pojistné platí osoby, které se označují jako poplatníci, a to z vyměřovacího základu zjištěného za rozhodné období určitou procentní sazbou.

Poplatníci pojistného (§ 3) zaměstnanci zaměstnavatelé OSVČ zahraniční zaměstnanci osoby dobrovolně účastné důchodového pojištění

Vyměřovací základ (§ 5) úhrn příjmů, které jsou předmětem daně z příjmů a nejsou od ní osvobozeny a které zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním, které zakládá účast na NP uplatnění pro zaměstnance a zaměstnavatele význam v nemocenském a důchodovém pojištění

Zaměstnanec (§ 3 odst. 1 písm. b/) jsou poplatníky jen pojistného na důchodové pojištění (od ) účast na nemocenském a důchodovém pojištění vyměřovací základ (§ 5) maximální vyměřovací základ pro rok 2013 je 48násobek průměrné mzdy ( Kč) rozhodným obdobím zaměstnance je kalendářní měsíc a procentní sazba činí 6,5 % z VZ (3,5 % u účastníka důchodového spoření – DS)

Zaměstnavatel vyměřovacím základem je úhrn vyměřovacích základů jeho zaměstnanců za rozhodné období rozhodné období (kalendářní měsíc) a procentní sazba z vyměřovacího základu –25 % –26 %: zaměstnavatel s průměrným měsíčním počtem zaměstnanců < 26, sám si stanoví sazbu oznámením (§ 7 odst. 2)

Odvod pojistného zaměstnavatel odvádí pojistné za sebe a za své zaměstnance sražené pojistné odvede na účet příslušné OSSZ splatnost: 1. – 20. den následujícího KM současně předloží OSSZ přehled v měsíci DPN (karanténa) – odečte z pojistného polovinu částky, kterou zúčtoval na náhradě mzdy (jen sazba 26 % !!) rozdíl – odvede OSSZ nebo požádá OSSZ o úhradu

Osoba dobrovolně důchodově pojištěná pouze pojistné na důchodové pojištění vyměřovací základ: částka, kterou si sama určí  minimum: čtvrtina průměrné mzdy (r. 2013: Kč)  rozhodné období (kalendářní měsíc), procentní sazba 28 % (1.812 Kč), 30 % u DS

Pravidla pro placení pojistného u dobrovolně pojištěných pojistné nelze zaplatit –(§ 6 odst. 1 c) až e) ZDP): po uplynutí dvou kalendářních roků následujících po kalendářním roce, do něhož spadá kalendářní měsíc, za který se pojistné platí –(§ 6 odst. 2 ZDP): po uplynutí jednoho roku od posledního dne kalendářního měsíce, za který se pojistné platí

Zahraniční zaměstnanec poplatník jen pojistného na nemocenské pojištění 2,3 % z měsíčního základu, který si určí –čtvrtina PM (důchodově pojištěn) nebo –2násobek rozhodného příjmu (5.000 Kč)

OSVČ vyměřovací základ se zjišťuje za kalendářní rok (rozhodné období) na základě přehledu o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti podává se OSSZ, a to do jednoho měsíce po dni, kdy mělo být podáno daňové přiznání 29,2 % na důchodové pojištění a příspěvek na SPZ (26,2 % při účasti na DS) 2,3 % na nemocenské pojištění z měsíčního základu, který si určí (min Kč, max. § 14)

Vyměřovací základ (§ 5b) částka, kterou si určí minimální vyměřovací základ (MVZ)  vypočtený (skutečný): 50 % z daňového základu - § 5b odst. 1  stanovený zákonem: součin počtu kalendářních měsíců, v nichž byla vykonávána SVČ, a minimálního MVZ - § 5b odst. 2  MVZ je odlišný podle toho, zda byla po celý rok vykonávána HSVČ, VSVČ nebo došlo ke kombinaci obou činností  vazba na účast na NP OSVČ a placení pojistného: § 5b odst. 3 maximální vyměřovací základ:  v roce násobek průměrné mzdy ( Kč)

Způsob placení pojistného formou pojistného (doplatek) formou záloh na pojistné

Zálohy na pojistné HSVČ: zálohy platí vždy  od kalendářního měsíce zahájení činnosti nebo změní-li se vedlejší na hlavní VSVČ:  od měsíce, ve kterém se přihlásí k pojištění, až do měsíce předcházejícího měsíci podání přehledu v následujícím roce, anebo  od měsíce podání přehledu, jestliže za předcházející rok příjem založil povinnou účast na pojištění, až do měsíce předcházejícího měsíci podání přehledu v následujícím roce, tj. od přehledu do přehledu.

Výše záloh (§ 14) MVZ: určí si sama, max. 1/12 max. VZ ( Kč pro r. 2013) minimální MVZ  vypočtený MMVZ: nejméně 50 % z průměru příjmu na jeden kalendářní měsíc výkonu SVČ (§ 14 odst. 2)  stanovený MMVZ: stanoví se z průměrné mzdy (§ 14 odst. 6)  HSVČ: 25 % PM, v roce Kč (výše zálohy Kč)  VSVČ: 10 % PM, v roce Kč (výše zálohy 756 Kč)

Splatnost, doplatek, přeplatek splatnost zálohy: od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce doplatek:  úhrn záloh nižší než zjištěné pojistné nebo  OSVČ neplatila zálohy  splatnost do osmi dnů po dni, ve kterém byl nebo měl být podán přehled přeplatek:  úhrn záloh vyšší než zjištěné pojistné nebo  OSVČ nebyla povinna platit zálohy  OSSZ je povinna vrátit, nemá-li OSVČ vůči ní jiné splatné závazky (nedoplatky pojistného, penále, pokuty,…)

Sankce penále přirážka k pojistnému pokuty

Penále (§ 20) zaměstnavatel a OSVČ, pokud nezaplatili pojistné ve stanovené lhůtě nebo ve správné výši penále činí 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den trvání dluhu placení dlužného pojistného a penále ve splátkách  na žádost plátce rozhoduje OSSZ  penále činí 0,025 % dlužné částky za každý kalendářní den trvání dluhu, a to ode dne splatnosti první splátky dluhu

Přirážka k pojistnému (§ 21) povinný: zaměstnavatel předchází pravomocné rozhodnutí zvláštního orgánu (inspekce práce, zdravotnický orgán) výše: až 5 % z vyměřovacího základu zaměstnavatele za jednotlivé měsíce, za které se přirážka platí

Pokuty (§ 22) zaměstnavatel a OSVČ OSSZ ukládá za jednotlivá porušení povinností stanovených v zákoně o pojistném  do výše Kč  do výše Kč při opětovném porušení povinností