Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Základní směry ve výživě
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14.
Průmyslová výroba hotových pokrmů 3. přednáška Tradiční technologie.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Úpravy krmiv.
UCHOVÁVÁNÍ A ZPŮSOBY TECHNOLOGIE ZPRACOVÁNÍ POTRAVIN 7. ROČNÍK
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Škola: Praktická škola dvouletá
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
UGO.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Alimentární onemocnění
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
VY_52_INOVACE_ZBP1_5864VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_513 Ročník: 2.
Práva spotřebitele.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Praktické použití nových metod pro výrobu pokrmů Institucionální program UTB Zlín (2014)
Užití automatických tvarů příklady Užití automatických tvarů – SmartArt Pomocí tvarů SmartArt se pokuste zpracovat následující problematiky: 1. vytvořte.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Výrobní činnost hotelu
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Pořadí pokrmů na jídelním lístku
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PESTROST STRAVY.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vaření I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Určete, o které druhy skladů se jedná
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin Výživa a potraviny Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin http://www.gastrorubini.cz

Trvanlivost potravin Existují dvě data která stanovují lhůtu použitelnosti potravin. Vždy musí dodrženy skladovací podmínky uvedené na obalu! Datum použitelnosti – uvádí se slovy "spotřebujte do...“, bývá na potravinách podléhající rychlé zkáze (rybí salát). Po uplynutí této doby nesmí být potravina prodávána. Datum minimální trvanlivost – uvádí se slovy "minimální trvanlivost do...“, jde o poslední den, kdy si potravina zachovává své specifické vlastnosti. Bývá na trvanlivějších potravinách (sušené mléko). Po tomto datu může být potravina prodávána, pokud je zdravotně nezávadná a je řádně při prodeji označena.

Datum spotřeby na obalech Výrobky mohou být označeny i datem výroby a lhůtou minimální trvanlivosti či použitelnosti. Příklad: Na výrobku je uvedeno datum výroby 31.1.2004 a text: „Doba minimální trvanlivosti 12 měsíců od data výroby uvedeného na obalu.“

Skladování potravin a sklady Suché sklady – teplota do 18°C, skladujeme: cukr, olej, pochutiny, pečivo, obiloviny, luštěniny, těstoviny, mouka. Řada potravin je hydroskopická = přijímá vlhkost ze vzduchu (cukr). Chladné sklady – vyšší vlhkostí, přirozená teplota, dobře větrané, skladujeme: brambory, ovoce, zelenina, vejce, kompoty a nápoje. Chlazené sklady – teplota 0°C - +10°C, skladujeme: maso, drůbež, zvěřina, cukrářské výrobky, mléčné výrobky, masné výrobky. Vše skladujeme odděleně! Mrazící sklady – - 18 °C až – 22 °C, pro dlouhodobé skladování, skladujeme: maso, ryby, pečivo, zeleninu, ovoce, polotovary, atd.

Způsoby tepelné úpravy potravin Vaření – potravina je ponořená do vařící vody. Smažení – na rozehřátém oleji, sádlu. Pečení – v troubě (konvektomatu) horkým vzduchem Pasterace – krátkodobé zvýšení teploty do 100°C. Způsobí zničení mikroorganismů, na rozdíl od vaření výrazněji nemění kvalitu potraviny. Teplotu a dobu působení tepla nutno přizpůsobit individuální potravině. Uperizace (UHT) – je založena na krátkodobém zahřátí (1–2 sekundy) na teplotu 135-150°C. Většinou se používá u mléka a nápojů. Uzení – tepelná úprava horkým vzduchem a kouřem. Mikrovlnný ohřev – elektromagnetickým zářením.

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.