Houby (Fungi) I., opakování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Říše: Houby Fungi Jiří Dokoupil, Oktáva.
Advertisements

Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název a adresa školyAntrhriscuc sylvestris
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM HOUBY VY_32_INOVACE_17.
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.20 Název pro školu:
Potravní vazby rostlin, hub a živočichů
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
HOUBY ŘÍŠE.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Procvičování-houby.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HOUBY.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autor: Mgr. Hana Baroušová. Houby (Fungi) IV. Odpovídejte prosím na dále uvedené otázky, vaše odpovědi si zapisujte. Otázky řešte postupně, nelistujte.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM HUB I.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Příroda živá Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Houby (Fungi) IV., opakování
Říše: Houby vyvinuty z řas, které ztratily chloroplasty
Autor: Mgr. Hana Baroušová
Stavba těla hub, rozmnožování
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Houby.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola:. Základní škola Kladruby
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování hub bez plodnic
Houby (Fungi) II., opakování
Houby – opakování 8. třída
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HOUBY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Říše: HOUBY Fungi.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ. Význam hub v ekosystému. Rozdíl mezi zelenými rostlinami a houbami. Z čeho houby žijí? Kde žijí a jejich význam? První.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_330_Říše houby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_5/01_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Název projektu: Moderní škola
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Rostliny.
HOUBY.
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_09
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
. VY_32_INOVACE_04-30 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

Houby (Fungi) I., opakování Autor: Mgr. Hana Baroušová

Houby (Fungi) I. Samostatné opakování pro studenty Odpovídejte prosím na dále uvedené otázky, vaše odpovědi si zapisujte. Otázky řešte postupně, nelistujte v snímcích prezentace dopředu a následně se nevracejte. Za každou správně zodpovězenou otázku získáváte 1 bod. Řešení a hodnocení je uvedeno na konci testu.

Houby (Fungi) I. – samostatné opakování 1. Jak se nazývá tělo houby? 2. Kolik buněk tvoří tělo houby, např. tělo kvasinky a hřibu? 3. Které látky tvoří buněčnou stěnu buněk hub? 4. Houby jsou heterotrofní organizmy. Jak se živí organizmy heterotrofní, co je pro ně zdrojem uhlíku a co je zdrojem energie? 5. Které látky jsou zásobními látkami v buňkách hub? 6. Jak se odborně nazývají houbová vlákna? 7. Jak se nazývá soubor rozvětvených houbových vláken? Uveď český i odborný název.

Houby (Fungi) I. – samostatné opakování 8. Houby se rozmnožují nepohlavně i pohlavně. Jak se nazývají útvary, které běžně slouží k nepohlavnímu rozmnožování hub? Uveď český i odborný název. 9. Houby mají spolu s bakteriemi zásadní význam v ekosystémech, rozkládají organické látky. Jak se takovým organizmům říká odborně? 10. Houby můžeme podle způsobu získávání živin třídit na saprofytické a parazitické. Z čeho získávají živiny saprofyté a z čeho parazité? 11. Jak se nazývá symbióza hub s kořeny vyšších rostlin, např. stromů? 12. Jak se nazývá symbióza řasy či sinice s houbovými vlákny, při níž vzniká lišejník? 13. Uveď dva příklady oddělení hub. Za tuto část jste mohli získat 13 bodů. Následuje určování šesti zástupců hub.

Urči název následujících hub: obr. 1: S tímto zástupcem se běžně setkáme na organickém substrátu, např. na hnoji, ale i jinde, např. na starém pečivu. Nosiče výtrusnic (sporangiofory) vyrůstají jednotlivě, ne ve skupinách.

Urči název následujících hub: obr. 2: Jednobuněčný zástupce, v příznivých podmínkách se rozmnožuje pučením.

Urči název následujících hub: obr. 3: Vřeckovýtrusná houba, jedlá.

Urči název následujících hub: obr. 4: Jedovatá stopkovýtrusná houba.

Urči název následujících hub: obr. 5: Stopkovýtrusná houba z čeledi pečárkovitých, výborné chuti, klobouk až 20 cm v průměru.

Urči název následujících hub: obr. 6: Typická podzimní houba, roste v trsech na živém i mrtvém dřevě, jedlá.

Řešení a hodnocení: Za každou správnou odpověď si započítejte 1 bod, za částečnou půl bodu. Celkově tedy můžete získat 19 bodů. Odpovědi na otázky: 1. Jak se nazývá tělo houby? Stélka. 2. Kolik buněk tvoří tělo houby, např. tělo kvasinky a hřibu? Známe houby jednobuněčné i mnohobuněčné. 3. Která látka tvoří buněčnou stěnu buněk hub? Chitin. (Lze též uvést beta-glukan.) 4. Houby jsou heterotrofní organizmy. Jak se živí organizmy heterotrofní, co je pro ně zdrojem uhlíku a co je zdrojem energie? Zdrojem uhlíku je organická látka, zdrojem energie je též organická látka. 5. Které látky jsou zásobními látkami v buňkách hub? Glykogen a tuky.

Odpovědi na otázky: 6. Jak se odborně nazývají houbová vlákna? Hyfy. 7. Jak se nazývá soubor rozvětvených houbových vláken? Uveď český i odborný název. Podhoubí – mycelium. 8. Houby se rozmnožují nepohlavně i pohlavně. Jak se nazývají útvary, které běžně slouží k nepohlavnímu rozmnožování hub? Uveď český i odborný název. Výtrusy – spory. (Lze též uvést např. konidie. Obecně k nepohlavnímu množení patří též pučení a fragmentace stélky.) 9. Houby mají spolu s bakteriemi zásadní význam v ekosystémech, rozkládají organické látky. Jak se takovým organizmům říká odborně? Destruenti. (Lze též uvést rozkladači, reducenti, dekompozitoři.)

Odpovědi na otázky: 10. Houby můžeme podle způsobu získávání živin třídit na saprofytické a parazitické. Z čeho získávají živiny saprofyté a z čeho parazité? Saprofyté získávají živiny z těl odumřelých organizmů, parazité získávají živiny z živých organizmů. 11. Jak se nazývá symbióza hub s kořeny vyšších rostlin, např. stromů? Mykorhiza. 12. Jak se nazývá symbióza řasy či sinice s houbovými vlákny, při níž vzniká lišejník? Lichenismus. 13. Uveď dva příklady oddělení hub. K oddělením hub patří např. : Chytridiomycety, Zygomycety, Houby vřeckovýtrusné a Houby stopkovýtrusné. Za tuto část jste mohli získat 13 bodů. Následuje určování šesti zástupců hub.

Plíseň hlavičková (Mucor mucedo) Urči název následujících hub: obr. 1: Plíseň hlavičková (Mucor mucedo) S tímto zástupcem se běžně setkáme na organickém substrátu, např. na hnoji, ale i jinde, např. na starém pečivu. Nosiče výtrusnic (sporangiofory) vyrůstají jednotlivě, ne ve skupinách.

Kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae) Urči název následujících hub: obr. 2: Kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae) Jednobuněčný zástupce, v příznivých podmínkách se rozmnožuje pučením.

Smrž obecný (Morchella esculenta) Urči název následujících hub: obr. 3: Smrž obecný (Morchella esculenta) Vřeckovýtrusná houba, jedlá.

Muchomůrka červená (Amanita muscaria) Urči název následujících hub: obr. 4: Muchomůrka červená (Amanita muscaria) Jedovatá stopkovýtrusná houba.

Bedla vysoká (Macrolepiota procera, Lepiota procera) Urči název následujících hub: obr. 5: Bedla vysoká (Macrolepiota procera, Lepiota procera) Stopkovýtrusná houba z čeledi pečárkovitých, výborné chuti, klobouk až 20 cm v průměru.

Václavka obecná (Armillaria mellea) Urči název následujících hub: obr. 6: Václavka obecná (Armillaria mellea) Typická podzimní houba, roste v trsech na živém i mrtvém dřevě, jedlá.

Hodnocení: Za každou správnou odpověď jste si započítali 1 bod, za částečnou půl bodu. Celkově jste mohli získat 19 bodů. Převedení bodů na známku: 19 – 17,5 bodů (100 – cca 92 %): výborný 17 – 14 bodů (cca 91 – 75%): chvalitebný 13,5 – 9,5 bodů (cca 74 – 50%): dobrý 9 – 6 bodů (cca 49 – 33 %): dostatečný 5,5 a méně bodů: nedostatečný

Zdroje a literatura: Houby. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Houby Plíseň hlavičková. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%ADse%C5%88_hlavi%C4%8Dkov%C3%A1 Kvasinka pivní. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvasinka_pivn%C3%AD Smrž. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Smr%C5%BE Muchomůrka červená. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Muchom%C5%AFrka_%C4%8Derven%C3%A1 Bedla vysoká. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bedla_vysok%C3%A1 Václavka obecná. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-19]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clavka_obecn%C3%A1 JELÍNEK, Jan a Vladimír ZICHÁČEK. Biologie pro gymnázia. 9. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007. ISBN 978-80-7182-213-4.