Mapa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geodézie.
Advertisements

Měření na mapách.
Státní mapová díla ČR a účelové mapy pro výstavbu
PROJEKT ZACHRÁNÍME PLANETU
Kartografické zobrazení zemí EU
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Kristýna LEIMEROVÁ Katedra geoinformatiky
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Kartografie.
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Mapové zobrazení.
Kartografická generalizace
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Vrstevnice čára spojující místa se stejnou nadmořskou výškou
Druhy map.
Autor: Petr Kinšt; Základní škola Školní, Chomutov 2009
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie a topografie
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Prezentace na téma - Obsah map
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
MAPY.
Kartografie Název školy
MAPY (uč.14-15).
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Základy kartografie Základní pojmy a třídění map Ing. Tomáš Dolanský.
Výškopis, polohopis, popis VY_32_INOVACE_16 Sada 4
Mapování a kartografie
Kartografie Láďa Mráz.
Povrch české republiky
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE jaro Monika Rusnáková.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Geografická kartografie
Geografická kartografie
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Geografická kartografie
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
KARTOGRAFIE: MAPY A PLÁNY
Fenomén – Google Maps Secret Places
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
Topografické plochy.
Transkript prezentace:

Mapa

Co je to mapa? Mapa je znázornění zemského povrchu v rovině, zmenšené, zevšeobecněné a vysvětlené znázornění objektů a jevů na Zemi, ostatních nebeských tělesech nebo nebeské sféře sestrojené obvykle podle některého ze zobrazení na rovině Mapové zobrazení je způsob, jakým se převádí zobrazení povrchu Země (či jiného nebeského tělesa) z dvojrozměrného zakřiveného povrchu referenčního elipsoidu či koule do roviny.  Při jejich tvorbě dochází ke zkreslení (čím menší území mapa znázorňuje, tím menší je zkreslení) Všechny mapy jsou orientovány k severu

MAPA A JEJÍ OBSAH Prvky tvořící obsah mapy lze členit podle jejich původu, charakteru a významu na: Matematické prvky (kartografické zobrazení, měřítko, souřadnicové systémy) Fyzicko-geografické prvky (vodstvo, reliéf, vegetace, půdy, horniny, části krajinné sféry,..) Socioekonomické prvky (sídla, komunikace, objekty, lidské výtvory,..) Doplňkové a pomocné prvky (legenda, popisy, vysvětlivky,…)

Na mapách rozlišujeme: VÝŠKOPIS Výškopis popisuje výškové rozdíly v krajině pomocí (barvy, kóty, vrstevnice)

Vrstevnice je křivka, která na mapě spojuje body se stejnou nadmořskou výškou. Pro vyhotovení vrstevnicové mapy jsou vrstevnice voleny s pravidelným výškovým rozdílem (základním intervalem vrstevnic). Ten bývá uveden v legendě.  Kóty - body se značkou a uvedenou nadmořskou výškou.

Legenda mapy

POLOHOPIS Znázorní co vidíme v terénu (toky, silnice, sídla, lesy atd.) Podrobné mapy – zobrazeno vše Přehledné mapy (světadíly) – důležité Vyjádřen pomocí mapových (topografických) značek (legenda)

Úkol: 1) Vyber správnou variantu: a) mapa je zvětšený obraz zemského povrchu b) mapa je stejně velký obraz zemského povrchu c) mapa je zmenšený obraz zemského povrchu 2) Co ti prozradí samotný název mapy? a) Co je v mapě znázorněno, na jakém území a popř. k jakému roku. b) Co je v mapě znázorněno, v jakém měřítku je mapa a popř. co vyčtu v legendě. c) Jaké území zachycuje mapa a seznam polohopisných značek. 3)Zatrhni správné tvrzení, které vysvětluje, co je vrstevnice. a) Je to polokružnice, která spojuje místa se stejnou nadmořskou výškou. b) Je to kružnice, která spojuje místa se stejnou nadmořskou výškou. c) Je to přímka, která spojuje místa se stejnou nadmořskou výškou. d) Je to čára, která spojuje místa se stejnou nadmořskou výškou. Řešení: 1) c) 2) a) 3) d)