Větrná energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie Vítr Větrné motory Využívání větrných motorů
Advertisements

Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY.
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Větrné elektrárny Zpracovala: Jana Fojtíková
Konstrukce princip a provoz
Větrné elektrárny Energie a ekonomika ve světě 3.A Jan Frydrych.
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Větrné Elektrárny Martin Svoboda. Větrné elektrárny jsou čistý zdroj energie. Pomáhají snížit český příspěvek ke globálním změnám klimatu i závislost.
Jaderná energie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hybridní pohon Vojtěch frajt
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektrárny.
Větrné elektrárny.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Větrná energie Využívání větrných elektráren k výrobě elektrické energie dodávané do rozvodných sítí je ve světě a zvláště na území ČR velmi mladou technickou.
Michael Faltýnek, 2L VOŠ a SPŠE Olomouc
Ročníková práce Větrné elektrárny.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
VODNÍ ENERGIE.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Ch_111_Energie_Větrná energie
Společenské a hospodářské prostředí
Dariusova větrná elektrárna
Spalovací Turbína.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jaderné Elektrárny.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výroba elektrické energie
Proudění vzduchu.
Větrná elektrárna Větrná energie je označení pro oblast technologie zabývající se využitím větru jako zdroje energie. Nejobvyklejším využitím jsou dnes.
Větrná elektrárna Autoři: Jakub Vlasák Jiří Folta Nabídka pro ministerstvo průmyslu.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Dynamo, alternátor, elektromotor
Větrná energie Větrná energie
VYUŽITÍ MALÉ VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY PRO VYTÁPĚNÍ MALÝCH OBJEKTŮ
Temelín.
Obnovitelné zdroje Větrné elektrárny.
Netradiční zdroje elektrické energie
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Obnovitelné zdroje energie, jsou zdroje, které mají schopnost se částečně nebo úplně obnovovat.(samy nebo za pomoci člověka)
Obnovitelné zdroje energie
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
Větrná energie Dominik Šnajdr 8.A.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_109_Fyzika_elektrárny_II
Proudění vzduchu.
Transkript prezentace:

Větrná energie

Obecně Vítr patří mezi obnovitelné (nevyčerpatelné) zdroje. Energie větru patří k historicky nejstarším využívaným zdrojům energie. Nyní se využívá především k výrobě elektřiny. Vhodné lokality pro využití větrné energie jsou většinou ve vyšších nadmořských výškách, kde vítr dosahuje vyšších rychlostí (nad 5m/s).

Rozdělení větrných elektráren podle výkonu Malé větrné elektrárny Střední větrné elektrárny Velké větrné elektrárny s výkonem do 60kW s výkonem 60-750kW s výkonem 750-6400kW

Využití energie větru Zejména k výrobě elektřiny Malé domovní větrné elektrárny mohou sloužit např. k čerpání vody. Výroba elektřiny: k soukromému (např. k osvětlení, vytápění objektů, k ohřevu vody, pohon lodí - plachty) nebo veřejnému využití (dodávání elekřiny do rozvodné sítě)

Princip větrných elektráren (k výrobě elektřiny) Pohybová energie větru otáčí listy či lopatkami rotoru, tím vzniká mechanická energie. Ta je přenášena přes převodovku do generátoru, kde se mění na elektrickou energii. Podél rotorových listů vznikají aerodynamické síly; listy proto musejí mít speciálně tvarový tvar velmi podobný tvaru křídel letadla.

Schéma větrné elektrárny gondola převodovka mechanisms natáčení listů řídící elektronika hlava rotoru hlavní ložisko brzda rotoru generátor list rotoru hřídel mechanismus natáčení gondoly vyvedení výkonu tubus

Větrná energie v ČR V ČR jsou možnosti využití energie větru, kvůli přírodním podmínkám (vnitrozemské klima s nepravidelným prouděním vzduchu), dosti omezené. V ČR je 125 větrných elektráren. Při využití všech lokalit s rychlostí větru vyšší než 4,8m/s by bylo možné v České republice vyrobit 8,5% současné spotřeby el. energie. Větrné elektrárny u Ostružné →

Výhody větrných elektráren „Zelená“ energie vyráběná z obnovitelného a prakticky nevyčerpatelného zdroje. Nevznikají žádné škodlivé emise, nehrozí zhoršení skleníkového efektu. Výhodnost a ziskovost pro majitele pozemků a obce. Nové prvky v krajině, vyjadřující „ekologický“ přístup jejich obyvatel k přírodě. Nová pracovní místa a příležitost pro český průmysl.

Nevýhody větrných elektráren Hluk. Rušení zvěře a nebezpečí pro ptactvo. Narušení krajinného rázu. Konstrukční vady, bezpečnost provozu, v zimě odletující kusy namrzlého ledu. Rušení televizního a radiového signálu. Málo vhodných míst, pro jejich umístění.

Zajímavosti Zatím největší větrnou farmu na světě mají v Texasu (USA). Byla spuštěna 1. října 2009. Větrná farma Roscoe má výkon 781,5 MW a je tvořena 627 větrnými turbínami. Roscoe je schopna pokrýt spotřebu 230 000 domácností. (pro porovnání: v roce 2008 měli větrné elektrárny v celé ČR výkon okolo 150 MW) I takhle může vypadat větrná elektrárna. Toto je kapesní větrná elektrárna pro nabití telefonu. → Větrné elektrárny mají na výrobě elektřiny ve světě asi 2%ní podíl. Nejvíce se větrné elektrárny podílejí na výrobě elektřiny v Dánsku, a to 19ti%. Nejvíce větrných elektráren má USA

Obrázky ← Roscoe (USA, Texas) – největší větrná farma ← velký problém větrných elektráren je ← bezpečnost

Zajímavost - UFO O této turbíně v anglickém Conisholme se tvrdí, že ji zničilo UFO. Ulomená lopatka se nikde nenašla a očití svědci tvrdí že viděli létající objekty. Nikdo zatím jiné řešení než UFO nevymyslel.