Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

Hydrosféra = vodní obal Země
HYDROSFÉRA.
Hydrosféra = vodní obal Země
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rozdělení zásob vody na Zemi
HYDROSFÉRA.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_054
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
vypracovala: Vendula skalová
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Hydrosféra = vodní obal Země
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
HYDROSFÉRA Je vodní obal Země. Voda je základní podmínkou života na Zemi. Vyskytuje se jako a) povrchová (oceány,moře, jezera, řeky, mokřady, ledovce a.
Pohyb vody na Zemi.
HYDROSFÉRA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Světový oceán.
HYDROSFÉRA.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Hydrosféra oceánská voda
Hydrosféra – vody pevnin
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Řeky Mgr. Petr Králík.
Atlantský a Severní ledový oceán
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Afrika – poloha, rozloha
Jezera Mgr. Petr Králík.
HYDROSFÉRA - Vodní obal Země - Nezbytná podmínka života.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Hydrosféra Vodní obal země.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
{ Hydrosféra pevnin B. Hofmanová. veškeré vodstvo na Zemi97 % oceán + 3 % pevnina hydrologický cyklus ( malý a velký koloběh) obr. č. 1.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
HYDROSFÉRA -Vodní obal země -Oceány a Moře -Ledovce -Podpovrchová voda -Voda v Atmosféře.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Hydrosféra – vody pevnin
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
Transkript prezentace:

Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Bc. Tomáš Černý Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CAP_1S1U_ČE_16_17 Název Hydrosféra Druh učebního materiálu Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Předmět Člověk a příroda Ročník První Tématický celek Ekologie Anotace Hydrosféra – její význam, rozložení vody na zemi Metodický pokyn Materiál slouží k výkladu nové látky a následnému pochopení vzájemných souvislostí (40min.) Klíčová slova Voda, oceán, ledovec, řeka Očekávaný výstup Žáci budou znát význam vody pro Zemi a její rozložení na planetě Datum vytvoření 17.3.2014

hydrosféra

Voda 71 % povrchu Země tvoří voda

HYDROSFÉRA Je vodní obal Země. Voda je základní podmínkou života na Zemi. Životodárná kapalina Vodu můžeme nazvat skutečně životodárnou je to jedna ze základních podmínek života,protože bez ní by přestal na Zemi existovat život. Člověk vydrží bez jídla až 21 dní, avšak bez vody jen 3 - 4 dny. Lidské tělo obsahuje 70 % vody, rostliny až 90 % vody. Vyskytuje se jako: a) povrchová (oceány,moře, jezera, řeky, mokřady, ledovce a sněhová pokrývka) b) Podpovrchová (půdní a podzemní) c) V atmosféře a organizmech

Světový oceán = voda oceánů a moří nestejnoměrné rozložení souše a oceánu => vliv na podnebí, oběh a teplotu vody Podnebí severní polokoule je kontinentálnější a méně vyrovnané než na jižní polokouli

Oběh vody na Zemi Probíhá nepřetržitě Hybnou silou je sluneční energie Průběh: výpar – přenos - srážky - vsak -(odtok). Základem hydrologického cyklu je výpar z oceánů – převážná část spadne zpět na oceány, jen asi 8% se dostane nad kontinenty, kde se vypaří nebo odteče zpět do moře.

1) Velký oběh – mezi oceány a pevninou 2) Malý oběh – pevnina-pevnina oceán-oceán

Kontrolní otázky: Co je hydrosféra a jaký má význam? V jakých skupenstvích se vyskytuje voda na Zemi? Jaký je poměr mezi oceánem a souší na jižní a severní polokouli a jaký to má význam pro krajinnou sféru? Co je příčinou oběhu vody na Zemi? Jakou roli hrají oceán a moře v celkovém oběhu vody na Zemi?

Vodstvo v oceánech Tvoří 97% veškeré vod na Zemi a zabírá 71% povrchu Země Oceány - rozlehlé plochy oceánů mezi kontinenty Moře – okrajové části oceánů v dosahu kontinentů a) vnitřní – obklopené pevninou, s oc. spojená 1-2 průlivy (Středozemní, Černé, Baltské…) b) okrajová – oddělená od oc. poloo. či o.nebo podmořský prahem Zálivy – menší části oc.a moří vnikající do pevnin neoddělené ostrovy ani podmořs.prahem

Pohyby mořské vody Mořské proudy: přesouvají obrovské množství vody na velké vzdálenosti. Příčinou proudění je nestejnoměrné zahřívání oceánů a cirkulace atmosféry. Mořské proudy jsou pohyby vody v oceánech. Rozlišují se povrchové a hlubinné proudy, které jsou mohutnější. Povrchové proudy vznikají důsledkem větrné činnosti a rotací Země. Působí zejména na hladině moří. Hlubinné proudy jsou způsobeny rozdíly ve slanosti a teplotě mořské vody. Hlubinné proudy se pohybují velmi pomalu. Návrat vody na dně moří na povrch moří trvá až 2000 let. Mořské proudy významně ovlivňují podnebí a počasí. Vyměňují vodu ve svislém i vodorovném směru Regulují teplotu a slanost v oceánech Výrazně ovlivňují podnebí nad oceány a kontinenty

teplé:směřují od rovníku do vyšších zem teplé:směřují od rovníku do vyšších zem.šířek, kde přináší teplejší vodu (oteplují a zvlhčují klima přilehlých pevnin) Studené:přivádí studenou vodu vyšších zem.š. k rovníku ( ochlazují a srážkově ochuzují přilehlé pevniny)

Mořské proudy

Mořské vlnění: způsobené větrem Mořské vlnění: způsobené větrem. Na pobřeží se vlnění projevuje příbojem se silnými erozivními účinky Dmutí (příliv-odliv):pravidelné kolísání mořské hladiny (2x/den) způsobené rotací Země a Měsíce kolem společného těžiště a přitažlivou silou kosmických těles (Měsíce, Slunce, planet) Pozorujeme jako změny ve výšce vodní hladiny. Jsou způsobeny přitažlivostí Měsíce a Slunce. Střídají se pravidelně po šesti hodinách. příliv: a) hluchý b) skočný

Příliv a odliv odliv Měsíc příliv

Odliv Příliv

Vlastnosti mořské vody 1) Teplota: závisí na množství dopadajících sluneč.paprsků na mořskou hladinu. Od rovníku (kolem 26°C) směrem k pólům (zamrzá při teplotách až pod 0°C kvůli slanosti a nejvíce do mocnosti 2,5m) klesá. 2) Salinita (slanost): dána množstvím rozpuštěných minerálních látek (solí) – chloridů, síranů a uhličitanů. Vyjadřuje se v ‰. V 1 kg mořské vody je Ø 35g solí. 3) Barva: závisí na obsahu minerálních látek, planktonu a hloubce. Modrá moře – chudá na plankton Zelená(příp.načervenalá) – moře bohatá na živé organizmy Žlutá až hnědá – bohatá na minerální látky (okrajová moře)

Světový oceán, vzhledem ke své rozloze, zachytává asi 85 % slunečního světla a tepla Světový oceán váže velkou část CO2. ( V oceánech je vázáno dvacetkrát více uhlíku než v pevninských ekosystémech. )!!! Fytoplankton je zdrojem až 50 % kyslíku

Oceán Rozloha (mil. km²) Procentuální podíl na rozloze oceánů (%) na rozloze Země (%) Tichý oceán 155,557 43,04 30,51 Atlantský oceán 76,762 21,24 15,06 Indický oceán 68,556 18,97 13,45 Jižní oceán 20,327 5,62 3,99 Severní ledový oceán 14,056 3,9 2,76 Vnitřní a okrajová moře všech oceánů 26,161 7,23 5,13 Celkem veškeré vodstvo 361,419 100 70,9

KONTROLNÍ OTÁZKY: 1) Kterým směrem se pohybují mořské proudy studené a teplé? 2) Co je hybnou silou, která unáší obrovské masy mořské vody na veliké vzdálenosti? 3) Jaký vliv mají mořské proudy na přilehlé části kontinentů? Uveď konkrétní příklady ze školního atlasu. 4) Uveď mořské proudy, které ovlivňují klima a) na Z pobřeží S Ameriky b) na Z pobřeží J Ameriky c) na Z pobřeží Afriky d) na Z pobřeží Austrálie e) na V těchto kontinentů a jak je ovlivňují?

Vodstvo na souši Povrchové vody – vody stékající po povrchu souše a zadržované v nádržích Vodní toky: Nesoustředěný plošný odtok srážkové vody (ron) Potoky – bystřiny – řeky (horní ,střední´, dolní tok)

Ústí – místo, kde řeka vtéká do jiné řeky nebo jezera či moře Říční síť – všechny vodní toky protékající určitým územím (rozlišujeme hlavní tok a jeho přítoky) Povodí – území, ze kterého hlavní tok se svými přítoky odvádí povrchovou(i podzemní vodu) Rozvodí – rozhraní povodí Úmoří – území tvořené povodími, ze kterých voda stéká do téhož moře

NEJVĚTŠÍ ŘÍČNÍ SYSTÉMY NA ZEMI průměr.průtok v ústí v m3/s   NEJVĚTŠÍ ŘÍČNÍ SYSTÉMY NA ZEMI délka toku v km průměr.průtok v ústí v m3/s rozloha povodí v km2 1 Amazonka 7025 160 000 7 050 000 2 Nil 6671 Zair-Kongo 42 000 3 822 000 3 Chang-Jiang 6300 Madeira 40 000 Mississippi 3 250 000 4 Mississippi(Missoury) 6212 31 000 Jenisej 2 580 000 5 Huang-He 5464 Orinoco 28 000 Lena 2 490 000 6 Ob(Irtiš, Ertix He) 5410 Tocantins 26 000 1 808 000 7 4835 17 900 Volha 1 360 000 8 Mekong 4500 17 800 1 250 000 9 Amur 4416 16 300 1 180 000 10 4400 Ganga 15 500 1 125 000 Dunaj 2850 6 250 817 000 Labe 1165 790 146 540

Delta amazonky (foto z družice nasa):

Jezera Podle původu rozlišujeme jezera Tektonická - vznikla poklesem ker zemské kůry (př. Východoafrická jezera) Sopečná – vznikla vyplněním kráterů vyhaslých sopek (př.Crater Lake v USA, jezera ve francouzském středohoří..) Hrazená – vznikla za přírodní překážkou (ztuhlý lávový proud, morénový val,..) Karová – vznikla v prohlubních vytvořených ledovci Krasová – vznikla propadnutím stropů v krasových oblastech Pobřežní – vznikla z části mořských zálivů oddělených od okolního moře postupným nárustem písečných náplavů

nadmořs. Výška hladiny v m NEJVĚTŠÍ JEZERA SVĚTA   plocha v km2 Největší hloubka v m objem vody v km3 nadmořs. Výška hladiny v m 1 Kaspické m. 371000 1025 80230 -28 2 Hořejší 82400 393 11635 183 3 Viktoriino 68800 80 2656 1134 4 Huronské 59600 208 4680 177 5 Michigenské 57400 281 5760 6 Aralské 37500 55 380 40 7 Tanganaika 32900 1470 18940 773 8 Bajkal 31500 1620 23000 456 9 Velké Medvědí 30300 137 4000 119 10 Velké Otročí 28600 150 3000

Kaspické jezero (snímek z družice nasa)

Bajkal 20% světových zásob povrchové sladké vody

Mokřady Vznikají, kde srážky převažují nad výparem Přirozené zásobárny vod v krajině Příznivě ovlivňují odtokový režim řek v krajině (zejm. v suchých obdobích) Bažiny - území bez náležitého odtoku, trvale přesycená vodou Rašeliniště – vznikají v horských oblastech při vývěrech vod a v jezerních pánvích. Zarůstají rašeliníkem a mechy Slatiniště – většinou v nižších polohách zarůstáním zbahnělých sníženin vlhkomilných rostlinstvem.

Umělé vodní nádrže Rybníky – mělké vodní nádrže za uměle nasypanými zemními hrázemi (podle napájení rozlišujeme r.průtočné, pramenné a nebeské) Přehrady – uměle vytvořené zásobárny vod s hrází. Účel: ochranný, závlahový, energetický, dopravní, zásobárny pitné vody, rybochovný, rekreační

Tři soutěsky (Čína)

Tři soutěsky - Je to největší přehrada světa, která leží v Číně   -   Je to největší přehrada světa, která leží v Číně -   Stavba byla započata v roce 1993 a dokončena v roce 2006.   Dílo má řadu odpůrců zejména mezi ekology a obhájci lidských práv. Ekologové se obávají, že může změnit klimatické poměry v Číně. -   Hráz je vysoká 185 metrů a dlouhá 1725 metrů. -   Z oblastí, kde vznikla přehrada se muselo vystěhovat přes 2 miliony lidí! -    Objem vody  v přehradě je 40 miliard m3 což jsou asi 4 biliony litrů vody. -   Délka celé přehrady je celých 660 kilometrů a plocha jezera je 1000 km2   Jen pro zajímavost, přehrada je po Velké Čínské zdi druhou stavbou lidskýma rukama, která jde vidět z vesmíru.

Sníh a led 70% zásob sladké vody vázána v pevném skupenství (nepodílí se na oběhu vody v přírodě). Sněžná čára – hranice zemského povrchu oddělující souvislou sněhovou pokrývku (v závislosti na z.š. a nadm.v.) Sníh - firn(zrnitý led) – led – ledovec Ledovce: a) pevninské b) horské

ledovce

Kontrolní otázky: Co je světový oceán a jak ho dělíme? Uveď ve příklady jednotlivých částí oceánu. Které mají pro člověka největší význam a proč? Jaké vlastnosti má mořská voda? Jaké pohyby vykonává mořská voda a proč? Jak se v teplotě oceánské vody promítá vztah mezi atmosférou a hydrosférou?

zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Watercycleczechhigh.jpg/440px-Watercycleczechhigh.jpg http://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/obrazky/morske-proudy.gifhttp://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/obrazky/morske-proudy.gif https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQRYPaiDDPzC3jMPU0EMJkKAjmzb_6RcQe0CTlgZWGGbUqGHS73lg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Caspian_Sea_from_orbit.jpg/471px-Caspian_Sea_from_orbit.jpg http://oidnes.cz/10/071/org/TOM3427e2_bajkal_prf.jpg http://aa.ecn.cz/img_upload/65636e2e7a707261766f64616a737476/delta_amazonky01_z.jpg http://www.srandaweb.com/vids/pics/listopad12/3355.jpg http://zena-in.cz/fotoalba/images/fotoitvawxgfxy101222.jpg