Meteority, komety, planety

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Planetky, měsíce planet
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Země ve vesmíru.
Registrační číslo projektu
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Planetky, komety, meteoroidy
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Planetky, měsíce, komety, meteory
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
VESMÍR.
Meteory,meteority.
Meteor.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
Tajemství deváté planety. Historie ● 1929 Lowell – poruchy v draze Uranu ● Tombaugh – objev Pluta ● 1999 zařazeno Pluto mezi planety ●
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Sluneční soustava.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Sluneční soustava.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP
Planetky ve vesmíru.
VESMÍR.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Meteority, komety Vojtěch Grossmann Třída: 2L, Technické lyceum
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Komety, meteority a jiná vesmírné tělesa
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
KOMETY A METEORY -Prezentace do fyziky – Pracovali: Kryštof Klapal
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_11_32_SLUNCE – DALŠÍ VESMÍRNÁ TĚLESA
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Sluneční soustava.
ANNA SLAPNIČKOVÁ A JULIE LOLA KOREŠOVÁ
Transkript prezentace:

Meteority, komety, planety Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 2L Školní rok: 2014/2015 Jméno: Radim Maciuch

Meteority Meteorit je menší kosmické těleso (původně meteoroid) které díky příznivým podmínkám dopadlo na povrch Země(popřípadě jiné planety). Rychlost meteorů v atmosféře dosahuje obvykle 11 do 72 km/s U větších meteoritů, řekněme nad 100 metrů, se šance na průnik atmosférou zvyšují To, zda meteorit dosáhne zemského povrchu, závisí především na : jeho velikosti, na rychlosti úhlu vstupu do atmosféry jeho hustotě a složení Minimální velikost kamenného meteoritu, který může dopadnout na zemi, je kolem deseti metrů.

Komety Kometa, zastarale vlasatice, je malý astronomický objekt podobný planetce složený především z ledu a prachu  z velké části je tvoří zmrzlý oxid uhličitý, metan a voda smíchaná s prachem a různými nerostnými látkami

Planety Planeta (z řeckého, planétés – „tulák“) nebo oběžnice ve sluneční soustavě je takové těleso, které obíhá kolem hvězdy má dostatečnou hmotnost, aby ji gravitační síly zformovaly do přibližně kulového tvaru je dominantní v zóně své oběžné dráhy Asteroid je označení těles, které se správně nazývají planetky

Vliv vesmírných těles na zemi Od počátku existenci Země dochází ke srážkám s kosmickými objekty. Na zemském povrchu bylo dosud nalezeno 172 rozeznatelných impaktních (dopadových) kráterů, avšak většina stop po dopadech vesmírných těles byla díky zvětrávání a erozi z povrchu země dokonale vymazána Denně do naší atmosféry pronikne z okolního vesmíru velké množství těles, z nichž většina shoří v atmosféře a na Zemi vůbec nedopadne. Jaká je tedy pravděpodobnostže se lidstvo stane obětí podobné katastrofy, jaká potkala například dinosaury?

Co nás ohrožuje? Ke zničení Země stačí meteorid o průměr 180 kilometrů Česko by zničil pětisetmetrový kámen Pětisetmetrová planetka už srovná se zemí oblast větší než celá Česká republika. Jedna taková nás v roce 1989 minula o pouhých 700 tisíc kilometrů a objevena byla až týden po průletu! Nejhorší scénář paradoxně nastane, pokud takové těleso dopadne do oceánu. Srážka vyvolá tsunami - pro uvažovanou planetku o velikosti 500 metrů má tato vlna ve vzdálenosti 1000 kilometrů od místa dopadu výšku 50 až 100 metrů.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kometa https://cs.wikipedia.org/wiki/Meteorit http://katastrofy.webnode.cz/srazky-zeme-s-kosmickymi-objekty/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Asteroid https://cs.wikipedia.org/wiki/Planeta http://static.femina.hu/utazas/3_felelmetes_feneketlen_krater_a_vilagban/barringer_krater .jpg http://www.hvezdarnaplzen.cz/wp-content/uploads/2011/07/planety.jpg http://www.tyden.cz/obrazek/201106/4e0193aa5dd43/crop-95152-profimedia- 0008868192.jpg