Magické čtverce 8 1 6 3 5 7 4 9 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Advertisements

Diofantos z Alexandrie
Tabulky ve Wordu a Excelu
Albrecht Dürer (1471 – 1528) a jeho magický čtverec.
Albrecht Dürer a jeho magický čtverec.
Vypracoval: Michal Klaus
a vznik záporných čísel
U3V Matematika Semestr 1 Trápení s nekonečnem Přednáška 04
Fraktální geometrie Obdivuhodné a krásné vzory - neuvěřiitelné!
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
Základní číselné množiny
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
EU ICT2/1/1/8 Člověk a svět práce - 4.,5. ročník Téma: Barevné deštníčky – práce s papírem Průřezová témata: enviromentální výchova,mediální výchova,
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Vesmír.
Když je nejhůř Když je nejhůř. Byly 2 žáby Žily spolu.
Narozen Zemřel Anglický fyzik
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
LISTY SVATÉHO PAVLA Motivační pomůcka CESTY KATECHEZE č. 1/2009.
ČÍNA.
Dekadence Název pochází z latiny (úpadek, úpadkovost) Označení pro taková období kulturního vývoje, která jsou pokládána za vyznívání velkých tvůrčích.
Praktické pokyny pro psaní tabulky Hodně štěstí při studiu.
Nových 7 divů světa Velká čínská zeď  Měla bránit Čínu před nájezdy Hunů  Táhne se stovky kilometrů kolem čínských hranic  Byla vybudována.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
PHDZ2 Filozofie pro doktorské studium 2 1) Základní informace o organizaci studia 2) Úvod do komunikace vědy Zdeňka Jastrzembská
Nonogram, kódovaný obrázek
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Pythagorova věta – historie
Kinematika 15. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ II. Mgr. Jana Oslancová
Název: BOD, PŘÍMKA, ÚSEČKA
VESMÍR A MY Radek Šipka.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Magické čtverce Vytvořila Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice Datum:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Obvod a obsah kruhu ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
Kapitolka o čase pro žáky 4. ročníku ZŠ.
Úvod. Porovnávání celých čísel.
Úvod. Porovnávání celých čísel.
Obsah a rozsah pojmu Pojem lze vymezit buď definicí, jež určí nutné specifické vlastnosti, anebo výčtem všech předmětů, které pod tento pojem spadají.
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
Úvod. Porovnávání celých čísel.
Chyby u sítě, překážení.
Albrecht Dürer a jeho magický čtverec.
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
VY_32_INOVACE_61.
VY_32_INOVACE_21_Co_je_internet
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Jak pracovat s učebnicí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Digitální učební materiál
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Časová osa, periodizace dějin
Početní výkony s celými čísly: sčítání a odčítání
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Magické čtverce 8 1 6 3 5 7 4 9 2

Základní info Magické čtverce fascinovaly lidstvo po celá tisíciletí. Řady vodorovně a svisle uspořádaných čísel se staly mystickým vyjádřením světa a zároveň i výtvarným prvkem zdobícím chrámy i nábytek. Do svých děl je zakomponoval Albrecht Dürer i Antonio Gaudí. Současná matematika se k nim vrací. A má k tomu důvod. Hlavní proudy matematických teorií se hříčkami obvykle nezabývají. V případě číselných řad, které zná lidstvo po tisíciletí, však udělali vědci výjimku. Začali hlouběji zkoumat zákonitosti jejich vzniku a zjistili, že za pomoci algebry a geometrie lze přesně předpovědět, kolik čtverců daného typu existuje a proč. Jejich závěry jsou zajímavé i pro amatéry, kteří si chtějí trochu procvičit důvtip.

Na hřbetě želvy Na počátku všech známých magických čtverců je čtverec Lo Šu. Podle legendy se poprvé objevil na krunýři želvy, která se vynořila z čínské řeky Lo někdy v průběhu druhého tisíciletí před naším letopočtem.

Kondenzátory energie Podle kosmologických představ se harmonie v kosmu odráží v číslech a magický čtverec se považuje za její symbol. Po způsobu šachovnice jsou pole obsazena různými čísly, jejichž vodorovné, svislé a diagonální součty jsou vždy stejné. Magický čtverec SATOR je prastará, dosud ne plně objasněná formule, která existuje už asi 2000 let.

Čtverec Sator Pravděpodobně byla považována za symbol proti neštěstí, nemoci a požáru. Pět latinských slov SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS se může číst jak zleva doprava, tak v obráceném směru. Uspořádána do čtverce poskytují stejný obraz: lze zaměnit horizontální a vertikální směr čtení. Význam slov samotných je nejasný. V překladu znějí asi takto: „Námořník Arepo drží vodní kola.“

Čtverec Sator S A T O R E P N

Druhý význam Překlad by mohl znít: rozsévač (sator) Arepo (zřejmě jde o vlastní jméno) drží (tenet) s námahou (opera) kola či pluh (rotas). Smysl této hádanky není znám, ale mnoho badatelů usuzuje, že jde o křesťanský kryptogram. Pak by byl rozsévačem Kristus, pluhem kříž a námaha by odkazovala na oběť na kříži. V roce 1925 zveřejnili vědci Felix Grosser a Sigurd Agrell domněnku, že nápis ukrývá opakované spojení slov Pater noster (Otče náš) a vedle sebe stojící písmena A a O odkazují na řecká písmena alfa a omega, tedy biblický symbol začátku a konce.

FRANKLINOVY HRÁTKY Asi nejslavnějším tvůrcem magických čtverců byl americký státník a vědec Benjamin Franklin. Ve svém životopise se zmiňuje o tom, že si v mládí krátil dlouhou chvíli vymýšlením magických čtverců. S odstupem své počínání hodnotil jako nerozumné, protože šlo o zábavu bez dalšího využití. Franklin sestavil čtverec o šestnácti řádcích a s náležitou pýchou jej nazval tím nejmagičtějším ze všech magických čtverců.

Využití Zatímco Franklin se domníval, že magické čtverce nebude nikdy možné k něčemu využít, dnes se výsledky výzkumu těchto hříček využívají k hromadné organizaci práce nebo statistické analýze. Ne všechno je však objasněno. Kdo se chce zabývat hledáním nových zákonitostí magických čtverců, má k tomu mnoho příležitostí.

Odkazy http://esoteric.mysteria.cz/ctverce/ctverce2.htm http://www.mizoch.net/runy/numerologie.html http://stoplusjedna.newtonit.cz/stare/200403/so03a08a.asp

© Spáchal jsem to já – Venoušek A to je konec © Spáchal jsem to já – Venoušek (včera a dříve – 9.11.2005)